Het Beste Wat We Hebben - Griet Op de Beeck (2017)
Nederlands
Psychologisch
320 pagina's
Eerste druk: Prometheus,
Amsterdam (Nederland)
‘Het beste wat we hebben’, deel één van een trilogie, gaat over Lucas en zijn zus Suzanne. Hij zit vast in een huwelijk en een job als rechter die hij beide niet meer ziet zitten, en besluit zijn leven drastisch om te gooien: hij gaat aan een zelfmoordbrug wonen en praat er op springers in. En hij bezoekt zijn zus Suzanne, die in een psychiatrische instelling vecht met demonen uit haar jeugd. 'Het beste wat we hebben' is een boek over stoppen met almaar doorgaan en stil blijven staan, over de complexiteit van collectief oud zeer, over hoever de schaduwen van het verleden reiken, over afscheid durven nemen, over de schoonheid van echte soorten samen, over wat een mens kan doen in een wereld zoals die van nu.
'Griet zei, dat we ons moeten beseffen dat wijzelf het zijn, die onszelf moeten redden.
Tot zover een fijn, moedig verhaal van Griet. Het is niet-zelfhulp-zelfhulp. Het lijkt mij zinnig dat mensen, zonder zelfhulpgewauwel en de ultieme hoop op geluk, onder hun tapijtje kijken en zichzelf gaan maken en worden. Dat is empowering, om even een leuk woordje te gebruiken.
Máár, lieve Griet, keek jij die Zomeravond expres niet onder je eigen tapijtje, of zitten er dingen zo diep onder verscholen dat je het zelf nog niet weet? Want jij, jij lachte alles het hardst weg. Je zei dat je ook wel eens op de brug had gestaan, aan de verkeerde kant van de reling. En men juichte je toe voor je openheid. Maar je lachte, en zei dat iedereen wel eens met die gedachte heeft gespeeld toch? Ik kan je zeggen, Griet: Nee, niet iedereen heeft met de gedachte gespeeld het einde zelf te kiezen. Nee, zéker niet iedereen heeft aan de verkeerde kant van de reling gestaan, kijkend in de diepte, één stap verwijderd. Voor je eigen redding, je eigen maakbaarheid: lach dit niet weg, alsjeblieft. Blijf onder je tapijtje kijken.'
Grappig dat je dat zo omschrijft, want ik speelde inderdaad direct met de gedachte dit tzt aan te schaffen ?
Boeiende cover trouwens ?
Ik ben er nog niet over uit: pakkend is 't wel, maar de cover heeft wel een hoog kitsch-gehalte (zeg: zigeunerjongetje met traan)
Wat bedoel je hiermee? Bedoel je het feit dat op elke zender, in elk weekblad en zelfs in elke krant artikels verschijnen, toegelicht door psychiaters, die wijzen op symptomen van misbruik die onderbewust verdrongen zijn? Het is idd een 'niet bewijsbaar' gegeven en dus onderhevig aan sceptis, terecht trouwens. Maar dat er 'fuzz' zou zijn, dat wist Griet en haar uitgever al làng van tevoren, en daar pikt ze gretig op in, dat klopt. Hoe sterk haar verontwaardiging ook mag zijn als mensen kanttekeningen maken bij haar verhaal, ook ik kan me niet van het onbehaaglijk gevoel ontdoen dat dit écht niet uit de lucht komt vallen, hoe ongemakkelijker ik me voel bij heel dit boek. Is dit een eerlijk autobiografisch verslag van meegemaakt leed? Misschien. Is dit een sereen verslag tout court? Nee. Griet heeft met haar uitgevers heel de heisa op voorhand zeer goed doorgesproken. Daar ben ik zeker van. En ja, op naar de nr. 1 in de verkoop. Vooral daarin zal Griet slagen.
Overigens twijfel ik erg aan die aanname van Op De Beeck, dat zwijgen nog nooit iemand heeft geholpen: volgens mij heeft zwijgen velen geholpen.
Mee eens, lees Marías (het hele oeuvre). Verder lijkt het me een rake analyse thomzi. Ik laat ook deze Griet aan me voorbijgaan.
Het is misschien uitgekiend, maar Griet komt op mij authentiek over. En als jijzelf zoiets persoonlijks zou gaan bespreken in de pers, zou je toch ook duizend keer nadenken over je woorden.
Die Volskrant-recensie is best wel zuur. Ik ben het er dan ook niet mee eens.
Zo zie je maar weer dat professionele recensenten op andere dingen letten dan 'gewone' lezers. Daarom lees ik liever boekenblogs dan krantenartikelen over boeken...
Ik vind dat Dirk Leyman zijn mening heel goed onderbouwt en ik ben blij dat er in deze jubelcultuur nog plaats is voor serieuze kritiek. Want met kritiek kom je vooruit.
Zullen we een forum aanmaken waarin we recensies kunnen recenseren?
Nelleke Noordervliet mengt zich in het debat met een mooie column: https://www.trouw.nl/opinie/persoonlijke-ontboezemingen-horen-niet-thuis-in-de-publieke-arena~a765b0bb/
Ik vind het ook best wel onbeleefd/irritant dat interviewers altijd gaan vragen of een boek autobiografisch is. Alsof dat ertoe doet.
Dat afscheid nemen soms het beste is, en hoe moeilijk dat kan zijn.
Het hele verhaal wordt verteld in de vloeiende Vlaamse zinnen van Griet, waardoor het pijnlijk maar ook mooi is om te lezen hoe Lucas over zijn leven nadenkt.
Ik wil nog steeds alles van deze schrijver lezen.
Het beste wat we hebben – Griet Op de Beeck | Lalagè leest - lalageleest.nl