menu

Krimp - Justine le Clercq (2017)

mijn stem
2,50 (1)
1 stem

Nederlands
Psychologisch

144 pagina's
Eerste druk: Podium, Amsterdam (Nederland)

Lina Hersenvoort bereidt zich voor op de tachtigste verjaardag van haar vader, die een befaamd Frans restaurant runt in Den Haag. Ze kan inmiddels prima overweg met het leven. Maar terwijl ze bezig is met de feestelijkheden, dringen de herinneringen aan haar jeugd zich toch weer op. En dit keer is het eten van kalfshersenen niet voldoende om haar woede te stillen. Met haar eigen, literair doorleefde stemgeluid besluipt Justine le Clercq de diepgewortelde agressie van Lina. Komt die voort uit plezier, sensatie of ligt er iets anders aan ten grondslag? Krimp is een huiveringwekkende zoektocht naar de oorsprong van vrouwelijk geweld.

zoeken in:
avatar van Prowisorio
2,5
Het thema in Krimp, volgens Justine Le Clercq, is agressie bij en vooral door vrouwen. Aan de hand van deze - op veel fronten - autobiografische roman laat Le Clercq zien dat geweld en agressie niet zijn voorbehouden aan jongens en mannen. En het ernaar handelen ook niet.

Toch komt dat bijna nooit duidelijk naar voren in Krimp. Een enkele uithaal daargelaten. Over de jaren dat Lina samen met Rick overvallen pleegt, kom je bijvoorbeeld niet veel te weten, behalve dat Lina voornamelijk de bestuurder is en Rick degene die de overvallen pleegt. Dat Lina enorm worstelt met haar schuldgevoel ten opzichte van Rick, nadat hij alle schuld op zich neemt als ze gearresteerd worden, wordt niet alleen door het verhaal, maar vooral door de wijze waarop het verteld wordt duidelijk. Zinnen worden korter, paragrafen worden samengebald en uiteindelijk komt de uitbarsting.

Helaas wordt dat ineens onderbroken door een onverwachte, tamelijk nutteloze uiteenzetting over die duffe vrouwen die ze op het werk tegenkomt. Allemaal vrouwen die zo anders zijn dan zij is en maar willen praten om alles op te lossen. Het komt volledig uit de lucht vallen en maakt slechts duidelijk hoe weinig Lina van andere mensen begrijpt. Mannen én vrouwen. Dat is dan ook het probleem met dit boek. Lina is de vertelster, maar zij doorziet anderen niet en is niet geïnteresseerd in anderen. Dat kan nog steeds een interessante vertelster opleveren, maar dat is Lina helaas niet. Het verhaal wordt vlak verteld, zonder verfraaiingen en ook dat kan prima werken, maar de vertelling wordt zo grondig uitgebeend dat er te weinig smakelijks overblijft.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:23 uur

geplaatst: vandaag om 11:23 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.