menu

Origin - Dan Brown (2017)

Alternatieve titel: Oorsprong

mijn stem
3,44 (59)
59 stemmen

Engels
Thriller

480 pagina's
Eerste druk: Doubleday, New York (Verenigde Staten)

Robert Langdon, hoogleraar kunstgeschiedenis en symboliek, bezoekt het hypermoderne Guggenheim-museum in Bilbao voor een belangrijke onthulling van een ontdekking die de wetenschap voor altijd zal veranderen. De gastheer van de avond is Edmond Kirsch, een veertigjarige miljardair en futurist wiens oogverblindende hightech uitvindingen en gewaagde uitspraken hem wereldberoemd hebben gemaakt. Maar de nauwkeurig georkestreerde avond barst plotseling uit in chaos, waardoor Kirsch' waardevolle ontdekking voorgoed dreigt te verdwijnen. Duizelig en geconfronteerd met een directe dreiging, ontsnapt Langdon uit Bilbao, samen met de elegante museumdirecteur Ambra Vidal. Ze vluchten naar Barcelona, gehaast op zoek naar een cryptisch wachtwoord dat Kirsch' geheim kan ontsluiten. Langdon en Vidal zoeken hun weg door de donkere gangen van verborgen geschiedenissen en extreme religies, terwijl ze een gekwelde vijand moeten ontwijken die zijn alwetende macht rechtstreeks aan het Spaanse koninklijk huis lijkt te onttrekken - en die voor niets zal wijken om Edmond Kirsch tot zwijgen te brengen.

zoeken in:


avatar van Remco
3,5
Ook deze DB leest weer als een trein. Toch ervaar ik het een minder intelligent verhaal dan bijvoorbeeld de Da Vinci Code of Angels and Demons. Er is veel minder om je over te verwonderen. Minder schoonheid, minder (kunst)geschiedenis. Ook de karakters zijn minder verrassend, minder uitgediept. Kortom het leest lekker maar het verzadigd niet!

avatar van mjk87
2,5
Vintage^ Brown, en toch weer niet. Het recept is bekend en Brown weet wel hoe hij je als lezer geboeid houdt. Makkelijk te lezen (dat absoluut een zeker plezier geeft), veel cliffhangers en allerlei personages die van alles te horen krijgen, maar ik als lezer krijg die informatie niet. Misschien goedkoop, maar het werkt. Je blijft immers lezen. Maar anderzijds is dit een wat gemakzuchtig boek. De puzzels in vorige boeken, met veel kunst, geschiedenis en religie en dat alles tezamen maakten dat soort boeken op een zekere manier voor mij erg leuk. Brown deed lijken alsof er een soort alternatieve geschiedenis was, en deed dit verrassend geloofwaardig en doordacht. Maar in dit boek is dit allemaal niet aanwezig. Een rechtlijnig verhaal zonder verrassingen en met weinig kunst of überhaupt dat dit als reisgids te lezen is. Te weinig aansprekende locaties, geen avontuur, futloos eigenlijk. Het is heel erg op de automatische piloot. Daarnaast met een anti-climax op het eind die ergens halverwege ook al wel voor de hand leek te liggen. Je blijft lang hopen dat het allemaal nog gaat losbarsten, maar dat gebeurt maar niet en na een bladzij of 300 komen de klad en verveling er dan in. 2,5*.

^Dat woord even later terugzien in de review door de Volkskrant en NRC. Enfin, ik laat het ook gewoon staan. En schrijven die kranten ook eens iets dat steekt houdt.

2,0
Nee. Deze deed het niet voor mij. Te weinig spanning, ontdekkingen, verwonderingen. Het voelde als de automatische piloot; een wat lege huls voor mij. Jammer.

3,5
In het begin verloopt het boek nogal traag waardoor je het gevoel krijgt dat je jezelf erdoor moet worstelen maar toch lees je vol verwachting verder en dan plots wordt je in het verhaal getrokken en leest het boek vlot. Naar het einde toe, begint het terug minder vlot te lopen.
Toch is het weer knap gevonden om dit verhaal te schrijven maar ik denk dat er meer mee gedaan had kunnen worden. Met andere woorden: Een goed boek maar niet van het niveau van andere Brown-boeken...

Gast
geplaatst: vandaag om 11:24 uur

geplaatst: vandaag om 11:24 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.