menu

Everybody's Fool - Richard Russo (2016)

Alternatieve titel: Allemans Gek

mijn stem
4,36 (7)
7 stemmen

Engels
Psychologisch

477 pagina's
Eerste druk: Alfred A. Knopf, New York (Verenigde Staten)

Het nieuwe gezag in het verpauperde industriestadje North Bath is politiechef Douglas Raymer. Doug heeft het niet makkelijk: vlak voor zijn pensioen verongelukt zijn vrouw die op het punt stond om met haar geheime minnaar te verdwijnen. Hij is vastbesloten die minnaar te vinden, maar met grafschennis, ontsnapte slangen, brand en tegenwerking komt hij nauwelijks toe aan zijn missie. De laatste dagen van zijn carrière worden een slopende achtbaan die hem doen twijfelen of stoppen met werken wel zo verstandig is. Sully, de onaangepaste held uit Niemands gek, hoeft niet meer te werken, en heeft inmiddels zware hartproblemen. Koppig weigert hij behandeling terwijl hij zijn klachten voor zijn geliefden probeert te verbergen. Wie is hier nou de gek?

zoeken in:
avatar van H€yoka
4,0
Wat is Richard Russo toch een meesterverteller! Ik kon dit boek amper wegleggen en was oprecht bedroefd toen ik North Bath opnieuw moest verlaten, dit keer misschien voorgoed...

Everybody's Fool is een mooi voorbeeld van een geslaagde vervolgroman. Ja, het speelt in dezelfde stad en ja, het vorige hoofdpersonage speelt opnieuw een prominente rol, maar dit is allerminst een platte, meer-van-het-zelfde, makkelijk scoren kopie van Nobody's Fool.

In dit verhaal komt Doug Raymer meer prominent aan beurt, ook omdat de man een belangrijkere rol in de stad heeft. Zijn zoektocht naar zijn vrouws minnaar loopt mooi parallel met zijn zoektocht naar zichzelf. Dat kan je aan een psycholoog als Russo wel overlaten.
Het succesrecept van Sully, de man you love to hate en omgekeerd, wordt behouden, maar toch ook aangepast. Sully is oud(er) en meer kwetsbaar. Zijn 'God schept de dag en ik wandel er wel door' mentaliteit maakt zachtjes aan plaats voor andere dingen. Ook hier schildert Russo de overgang met een gouden penseel.

Waarom dan geen 5*? Wel, het blijft me toch een gevoel van twee verhalen in één boek geven. Sully en Raimer komen mekaar wel tegen, maar beide verhalen kunnen ook apart staan. Dat zou deze roman wellicht maar een half sterretje kosten, maar vooral de plot voor de minnaarkwestie is voor mij onbevredigend. Je had voor zover ik kon achterhalen geen aanwijzing wie het was, tot wanneer het verteld werd.

Dit laatste doet me namelijk altijd denken aan de geniale South Park Movie, waarbij de doden in de hel vragen: Wel? Wat was dan het juiste geloof om in de hemel te geraken? en de host doodleuk antwoordt: 'Het waren de Mormonen, zij hadden het juist.' Zonder uitleg waarom, gewoon omdat dat is wat de Schepper wou.

Toch zeker een aanrader hoor, dit werk 4*

avatar van the Cheshire cat
Leuke cover ook.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:13 uur

geplaatst: vandaag om 00:13 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.