menu

Birdman - Mo Hayder (1999)

Alternatieve titels: Vogelman | Jack Caffery #1

mijn stem
3,79 (111)
111 stemmen

Engels
Thriller

363 pagina's
Eerste druk: Doubleday, New York (Verenigde Staten)

In Greenwich, Zuidoost-Londen, doet de CID een gruwelijke ontdekking: vijf jonge vrouwen zijn allen ritueel vermoord en gedumpt op een braakliggend terrein. Postmortaal onderzoek wijst uit dat een vreemd en weerzinwekkend detail de slachtoffers verbindt. Ondertussen wordt rechercheur Jack Caffery gekweld door een moord uit het verleden die hij wellicht had kunnen voorkomen. Nu is hij vastbesloten elk wapen in te zetten in de strijd tegen de sadistische moordenaar.

zoeken in:
4,0
Goed boek; komt misschien beetje traag op gang, maar eens op gang is het niet tegen te houden! Knappe plot, op het einde nog een verrassende wending. Naast het moordonderzoek maken ook Caffery's (de hoofdpersoon, rechercheur) liefdesleven en zijn problemen met z'n buurman deel uit van het verhaal. Meer nog, deze twee "nevenonderwerpen" zijn inhoudelijk perfect verweven met het hoofdonderwerp (het zoeken naar de moordenaar dus).
Dit boek heeft er voor gezorgd dat ik ook de rest van Hayders werk heb gelezen (enkel "Duivelswerk" nog niet). Een aanrader met andere woorden.

**** 4 sterren ****

avatar van starbuck
4,0
Goed boek, hoe kun je zo iets bedenken. Af en toe best wel gruwelijk. Maar wel goed gedaan, goei plot wending.
Yepp!! Dit boek laat me niet meer los, een 4.

4,5
Lis
Absoluut gruwelijk en heel goed! Het vervolg, de Behandeling is zo mogelijk nog gruwelijker en diegene die het gelezen hebben begrijpen direct wat ik bedoel. Ik heb zelf een zoon en je moet er toch niet aan denken dat je man zoiets moet doen!
Maar goed ik ga niet verder uitwijden, dat hoort niet bij dít boek

avatar van marzuq
Ik ben een aantal keer aangevangen met dit boek, maar ik kom er niet in. Gelukkig lees ik hierboven dat het traag start.
Maar nu ik het volgende lees:
[/quote]
problemen met z'n buurman
[quote]
Ga ik me ernstig afvragen of ik dit boek niet gewoon vergeten ben. Even controleren: De zonderlinge buurman blijkt de moordenaar te zijn dit is tevens de ontknoping
Als dit waar is ben ik ernstig verward, of is er nog een boek met een soortgelijk einde?

avatar van Social_Mask
3,0
1 van mijn favorieten boeken. Heerlijke einde vooral. Geweldig beschreven en je kunt het boek niet meer los laten. Sterk boek. Die buurman was best wel freaky jah, met die botten.. gek mannetje. Maar ook dat werd knap beschreven. Kortom: Goed boek!

avatar van Thomas83
3,5
Nogal altijd zeer vermakelijk, maar in vergelijking met zijn opvolger, De Behandeling, toch erg teleurstellend. Ik hoorde dat deze zo bloedstollend was maar het "vervolg" vond ik beter, spannender, angstaanjagender.
Af en toe worden de losse eindjes wat al te makkelijk aan elkaar geknoopt, maar Mayder zet je ook een paar keer enigszins op het verkeerde been.
Jammer dat ze het allemaal zo akelig en creepy wil maken, het is een beetje té soms. En intussen, misschien juist wel daardoor, is het allemaal weinig akelig en eng over het algemeen. Het verhaal zit ook nog eens vol ongeloofwaardige gebeurtenissen en teveel toevallige details. Joni heeft bijvoorbeeld wel heel veel vertrouwen in Malcom Bliss, een vent die er echt overdreven akelig en gestoord uitziet nota bene. Ze mag hem niet eens maar laat zich toch helemaal dronken door haar voeren (ok, schaamteloos profiteren of graag drinken, daar kan ik nog een beetje in meegaan) en dan steeds weer bij hem blijven slapen? Het toppunt is wel hoe ze van het ene op het andere moment zo'n beetje met hem meegaat zeg maar die laatste keer, als hij haar thuis wat aandoet. Hayder neemt eigenlijk niet eens de moeite om te beschrijven hoe ze wordt overgehaald. Een beetje armoedig hoor.
Al met al nog altijd zeer vermakelijk, maar De Behandeling vind ik toch echt een klasse beter. 3* vind ik nog net wat te laag voor dit boek, dus daarom maar een heel krappe 3.5*.

avatar van cortez
3,0
Het gebeurt niet veel dat ik een boek letterlijk in één ruk doorlees, wat ik bij 'Vogelman' nu net wel deed. Het verhaal steekt leuk in elkaar; ik dacht dat Hayder de ontknoping met de noodzakelijke plotwending al in de helft van het boek had prijsgegeven, maar dat was niet het geval. Ze heeft het verhaal met de tweede dader een nieuwe draai, waardoor het weer spannend wordt. Haar schrijfstijl vind ik soms wat slordig (misschien is het de vertaling), en ook zijn de clichématige ingrediënten voor het thrillergenre aanwezig, maar het stoort niet echt. Wat ik wel absoluut niet interessant vond, was dat geleuter over die buurman. Om die reden zou ik haar volgend boek niet lezen ... Al bij al een onderhoudende, gruwelijke en spannende thriller.

vermeerf
Weer een goed boek van Hayder. Ik houd wel van haar vlotte schrijfstijl en ze heeft met Caffery een zeer goede anti-held in het leven geroepen. Ik had alleen na de recensies inderdaad een gruwelijker boek verwacht. Maar ik heb De Behandeling dan ook nog niet gelezen...

avatar van Slainte_Mhath
5,0
Achterop het boek staat '...De lezer wil slechts één ding: wakker liggen en doorlezen' en dat heb ik ook gedaan, ik moest wel, zó spannend.

Tópklasse thriller met meerdere gezichten.

hellboy.ray
Het boek komt wat traag op gang,
maar heb mij zeer goed vermaakt met het verhaal.

avatar van DMF
3,5
DMF
Een sterk debuut van Mo Hayder. Ondanks dat er op enkele punten nog wel het een en ander te verbeteren valt, weet het boek van begin tot eind te boeien. Hier en daar is het wat langdradig en cliché, maar het leest alleraardigst weg.

Het boek start vrij traag. Hayder zet verschillende personages neer waarvan Jack Caffery de centrale is. Hij is een vrij stereotiep, maar sympathiek personage. Gaandeweg het verhaal laat Hayder meer en meer los over de "Vogelman", wiens daden vrij uitgebreid beschreven zijn, soms zelfs op het ranzige af. Hierin weet Hayder zich wel te onderscheiden van de vele clichés die in de eerste helft van het verhaal toch wel vrij talrijk aanwezig zijn. In de tweede deel van het verhaal gooit Hayder er meer een eigen sausje overheen en gaat het allemaal een tandje sneller. Ondanks dat er hier en daar nog wel wat clichés te bespeuren zijn, wist Hayder me toch aardig op het verkeerde been te zetten.
De twee prominente subplots zijn bovendien ook nog vrij interessant en sterk verwerkt in de echte lijn van het verhaal. Hierdoor is het boek nog aardig gevarieerd voor het genre. De verschillende perspectieven die Hayder gebruikt helpen daar ook bij.
Het boek sluit in stijl af. Hayder slaat in ieder geval niet door, zoals ze in enkele beschrijvingen van de moorden wel deed.
Over het algemeen levert is Vogelman dus een prima debuut. Alleen de vertelstijl valt hier en daar wat tegen. Soms springt Hayder nogal van de hak op de tak. De sfeer in Londen kwam ook niet helemaal lekker op me over en hier en daar voelde het geheel toch wel iets te langdradig aan.

Met Vogelman heeft Mo Hayder mij weten te overtuigen. Het verhaal is enigszins langdradig en cliché bij vlagen, maar de (onderhuidse) spanning maakt erg veel goed. Met Caffery levert ze bovendien een leuk hoofdpersonage af. Ik denk dat ik het tweede deel met Caffery, De Behandeling, maar direct ga lezen.

* * * ½

avatar van Nielzke
3,0
Fantastisch boek. Heb in het verleden zelden een boek zo moeilijk weg kunnen leggen! Morgen het boek de Behandeling maar eens kopen. Kan niet wachten...

3,0
Dit is mijn eerste boek van Mo Hayder. Ik vind het begin ontzettend lastig om doorheen te worstelen en heb dit boek dan ook 30 keer weggelegd voordat ik in het verhaal zat. Maar na het lastige begin kon ik niet meer stoppen met lezen. Het was ontzettend spannend met veel gruwlijke details.
Toch 3 * vanwege het lastige begin.

4,0
Heel goede thriller, aanrader!

avatar van B. Ruth
4,0
Aanrader voor thriller liefhebbers.
Af en toe en beetje morbide.

avatar van jan met de pet
4,0
Prima thriller die inderdaad traag op gang komt, maar dan spannend en goed plot:4,0

3,5
Een beetje morbide zo nu en dan maar dat komt het boek wel ten goede. Mooi dat er verschillende verhaallijnen aan bod komen en hierdoor blijft de spanning op prima hoogte. Het boek heeft de tijd nodig om op gang te komen, maar maakt het daarna goed.

avatar van enbedankt
4,0
Geweldige thriller met een inslag die je niet vaak leest

avatar van PROPAYNE
4,0
Zeer spannende thriller, lekker luguber en ook het leven van Jack is erg boeiend. Toppertje!!

4,5
Terwijl ik dit boek lees, overlijdt de Poolse componist Krzysztof Penderecki. Mo Hayder leende zijn achternaam voor een bijzonder onsympathiek personage, de buurman van Jack Caffery. Mo Hayder leende ook een Nederlandse naam voor een ander onsympathiek personage. Er passeren nog meer vreemde types de revue. Lees bij de andere commentaren woorden als morbide, sinister, luguber. Wanneer je in het verhaal komt, kloppen deze beschrijvingen allemaal. Ook goed zoals Mo Hayder de verdwijning van Ewan beschrijft. Ergens voelt Jack zich schuldig, maar hij kon er niets aan doen. Het enige wat ik nog wil meedelen is dat deze mevrouw een spannend boek schreef. Ben van plan meer van haar te gaan lezen.

avatar van enbedankt
4,0
ouwesoeur schreef:
Terwijl ik dit boek lees, overlijdt de Poolse componist Krzysztof Penderecki. Mo Hayder leende zijn achternaam voor een bijzonder onsympathiek personage, de buurman van Jack Caffery. Mo Hayder leende ook een Nederlandse naam voor een ander onsympathiek personage. Er passeren nog meer vreemde types de revue. Lees bij de andere commentaren woorden als morbide, sinister, luguber. Wanneer je in het verhaal komt, kloppen deze beschrijvingen allemaal. Ook goed zoals Mo Hayder de verdwijning van Ewan beschrijft. Ergens voelt Jack zich schuldig, maar hij kon er niets aan doen. Het enige wat ik nog wil meedelen is dat deze mevrouw een spannend boek schreef. Ben van plan meer van haar te gaan lezen.


Mijn favoriete schrijfster, de Behandeling is ook geweldig, ook de enige die is verfilmd.

Bilal030
Helaas is deze auteur overleden. Na de reacties hier gelezen te hebben bij haar boeken wil ik op den duur beginnen aan Vogelman.

avatar van the Cheshire cat
3,5
De Vlaamse verfilming van The Treatment had ik reeds gezien en daar zitten flink wat griezelige scènes in. Tijd dus om iets van Mo Hayder te lezen. Ik had me sowieso voorgenomen dit jaar wat meer thrillers te gaan lezen, in de hoop daarmee een goede thrillerauteur te zullen vinden met flink wat boeken op zijn of haar naam, zodat ik de komende jaren wel weer zoet zou zijn.
Vogelman is hier en daar behoorlijk morbide; in geuren en kleuren wordt beschreven hoe de moordenaar zijn slachtoffers toetakelt. Hayder heeft duidelijk het lak aan mensen met een zwakke maag. Toch wordt het naar mijn gevoel nergens echt supereng of zo, enerzijds omdat het wellicht te veel van het goede is allemaal, anderzijds omdat de slachtoffers net iets te karikaturaal zijn en niet goed worden uitgediept. Het einde was echt veel te veel Hollywood en vond ik ronduit zwak. Toch ontpopt het boek zich de laatste 100 pagina's tot een heuse pageturner.
In werkelijkheid zijn seriemoordenaars eigenlijk maar gewoon heel saai. Ze brengen iemand om het leven, doen er dingen mee (of andersom) en dumpen vervolgens het lijk. Ok, in een enkel geval houdt men het lijk bij zich en bakt men af en toe iets op (Dahmer) en er zijn ook wel moordenaars geweest die vage aanwijzingen achterlieten (Manson murders) of cryptische boodschappen per brief naar de politie stuurden (Zodiac killer), maar ook dat komt sporadisch voor. In films en boeken echter wordt er van allerlei gekkigheid bij verzonnen, om het spannend te houden of zich te onderscheiden, in dit geval de vogels. Gek genoeg had ik meer met die arme vogeltjes te doen dan met de vrouwelijke slachtoffers.
Wat me opviel trouwens is dat Hayder érg goed is in het beschrijven van de natuur, omgeving en dergelijke.. Het zijn telkens maar een paar zinnetjes en meestal aan het begin van een hoofdstuk of een nieuwe passage. Zoals dit fraaie stukje:

Het was een dag zoals je eerder in het begin van de herfst verwachtte dan aan het begin van de zomer. Er woei een frisse wind en de zon flitste als een stroboscoop tussen de takken van de overwoekerde bomen: Japanse esdoorns en een torenhoge ginkgo die de tuin met een sprankelend groengeel licht vulde.

avatar van Insignificance
3,5
Vogeltjes dus. Weer eens wat anders. Behoorlijk ziek wat Hayder allemaal op de lezer afvuurt in deze serial killer thriller, maar dat is dan wel een van de weinige aspecten waarmee het écht opvalt in dat subgenre. Ik wil daar nog wel het zijplotje van Jack's eigenaardige vriendin en zijn schimmige buurman aan toevoegen.

Boeiend karakter, die Veronica, zowel lichamelijk als geestelijk is er het nodige met haar mis. En Penderecki die wel/niet een rol speelt in de verdwijning van Jack's broertje, jaren geleden, die had wel wat meer aandacht verdient. Begon nog wel enigszins grappig met al die pesterijtjes en zo, maar er is een moment dat het best ijzingwekkend uitpakt. Spijtig dat Hayder dit een beetje laat, eh, fladderen. Is er eens een speurneus met iets interessants in zijn privéleven, wordt er weinig mee gedaan. Met de Vogelman des te meer. Niet onaardig, hoor, ik heb me er in ieder geval niet mee verveeld.

Het enige dat me echt tegenstond was de rol van Inspecteur Diamond. Dat lag er te dik bovenop. Veel te dik. De ontknoping is ook wat vergezocht, maar soit. Geen klamme handen hier, maar Caffery is wel een coole kerel, dus wellicht kom ik nog eens bij hem op visite. Ik neem er een Glenmorangie op. Cheers, Jack!

Gast
geplaatst: vandaag om 08:45 uur

geplaatst: vandaag om 08:45 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.