Hallo Witte Mensen - Anousha Nzume (2017)
Nederlands
Waargebeurd
140 pagina's
Eerste druk: Amsterdam University Press,
Amsterdam (Nederland)
Of we nu willen of niet, in Nederland leven we in een witte wereld. Eeuwenlang was 'wit' bepalend voor de maatschappelijke en culturele status quo. Maar sinds de hernieuwde Zwarte Piet-discussie lijkt 'wit' onder druk te staan als nooit tevoren. Dit boek probeert een handleiding te zijn voor het leven in deze veranderende wereld. Vragen als: "Waarom weer dat gezeur over Zwarte Piet?", "Dan is blanke vla zeker ook racistisch?", "Hoe zit het nou met het n-woord?", "Iemand een tropische verrassing noemen is toch juist een compliment?", en "Waarom ga je niet terug naar je eigen land?", worden in dit boek beantwoord. Aan de hand van persoonlijke anekdotes, wetenschappelijke publicaties ('in jip-en-janneketaal') en gesprekken met ervaringsdeskundigen, helpt Anousha Nzume witte mensen om te gaan met hun witte fragiliteit tussen de steeds mondiger wordende niet-witte mensen. En niet-witte mensen hoe om te gaan met de defensieve houding van witte mensen zodra hun privilege ter discussie staat.
Witte mensen, wat is dat? Ik ben blank, wit is echt wat anders.
Dat is, wat in de huidige plotomschrijving eufemistisch "jip-en-janneketaal" wordt genoemd.
Als de rest van het boek van dezelfde kwaliteit is ...
Witte mensen, wat is dat? Ik ben blank, wit is echt wat anders.
Gedrag bij anderen veranderen is moeilijk, en zeker als het genoodzaakt is om daarbij de positie van een ander te zien en empathie op te moeten brengen voor een belevingswereld die wezenlijk anders is dan de jouwe. Of dat voor iemand geldt die misschien beter de spelregels van een fitnesszaal volgt, of voor de witte lezer van 'Hallo Witte Mensen' (2017) die heus ook wel begrijpt dat racisme niet oké is, en dat er duistere aspecten aan onze westerse cultuur kleven. Maar of je lieve witte mensen (tsja...) werkelijk aan kunt zetten tot zelfinzicht en gedragsverandering door een ratjetoe aan complexe onderwerpen terug te brengen tot enerverende columntaal!?
Men hoeft namelijk geen (latente) racist te zijn om kritiek te hebben op de hapsnap-vorm waarmee Anousha Nzume institutioneel racisme terugbrengt tot anekdotes, oneliners en catchphrases. Dan is het een biografisch egodocument, dan onderwijst Nzume in sleutelbegrippen- en concepten uit de postkoloniale theorie, dan neemt ze een meer journalistieke houding aan en strooit met CBS-statistieken, of dan komt ze met ludieke metaforen of grappige terzijdes. En elk hoofdstuk eindigt met een koddig grijsbalkje waarin verschillende stemmen hun ervaringen en tips delen in de moeizame omgang met witmensen.
Witte mensen (zoals ik) mogen best eens in de spiegel kijken naar 'onze' rol in het uitdragen van sociale constructies rond ras, klasse, gender, seksualiteit, lichamelijke en psychische gezondheid, etc. Maar als je hoegenaamd als ‘witte lezer’ al in een kramp schiet omdat jouw werkelijkheid niet maatgevend blijkt voor alles en iedereen, hoe kun er dan verwacht worden dat die empathie er opeens wel komt als je het móet en zál opbrengen? Omdat de ideeën voortkomen uit een academisch discours en daarmee automatisch wetenschappelijke waarde hebben? Of omdat de verhalen aangrijpend zijn en de lezer daarmee inzicht zou krijgen in misstanden in de samenleving?
Sprekend vanuit mijn eigen onderbuik: Bergman/Nzume roepen verzet op omdát ze een zwakke vorm kiezen waarin begrippen als 'wit privilege' en 'institutioneel racisme' eenduidige, rechtlijnige noemers blijven. Ze zetten echter niet aan tot een gezonde botsing tussen verschillende ideeën, maar het blijft een 'j'accuse' die medestanders verbindt en tegenstanders polariseert. Vooroordelen zijn niet oké, maar juist de complexe issues die ze aansnijden verdienen het om los te komen van het oordelen en die rechtlijnige goed/fout-logica. Maar dat zeg ik als geprivilegieerde witte man die zelf óók hard op weg is naar middelbare leeftijd...
'Waarom niet? Nou, niet alleen omdat de kandidatenlijst van Bij1 een nogal dubieus zooitje is. Daar staat bijvoorbeeld de geradicaliseerde extremist Anousha Nzume op. Je weet wel, dat type dat keer op keer propageert dat we toch vooral naar elkaar moeten luisteren (Hallo witte mensen!), maar dat zelf behoorlijk wat moeite heeft met luisteren.
Dat type dat zich systematisch afsluit voor kritiek op haar opvattingen, net zoals de andere leden van de benepen antiracisme-kringen waarin zij zich begeeft, bijvoorbeeld het gezelschap waarmee zij de podcast Dipsaus maakt, onder wie de beruchte extremist Arzu Aslan en de jammerlijk van haar voetstuk gevallen Trouw-journaliste Seada Nourhussen. ‘Door en voor vrouwen van kleur’, is de ondertitel van Dipsaus. Brrr, ja, ‘van kleur’, sowieso een van de ergerlijkste anglicismen van de afgelopen jaren.
Het onmogelijke allemansvriendisme van Sylvana Simons en Bij1 - vn.nl
‘Door en voor vrouwen van kleur’, is de ondertitel van Dipsaus. Brrr, ja, ‘van kleur’, sowieso een van de ergerlijkste anglicismen van de afgelopen jaren.
Kan best waar zijn, maar gebruik dan niet zo'n even ergerlijk germanisme als 'sowieso' (= zonder meer) of 'überhaupt' (= in het geheel; heb je hier niet gebruikt).
En ja, ik heb zo mijn voorkeuren en aversies.
Nou, dat mag dus niet, want dan ben je een racist. Ik heb het aan den lijve ondervonden.
Discriminatie is volgens mij per definitie: onderscheid maken. Niet meer en niet minder.
Zo is het mij ooit op de Hogeschool Rotterdam geleerd, tijdens een module Discriminatie en vooroordeel. De docente (moet ik nu schrijven geen witte mevrouw?) gaf bijzonder fijn les, kon goed luisteren. M.i. in tegenstelling tot Anousha Nzume ... tijdens een discussie over Zwarte Piet enige tijd geleden bij DWDD liet ze andere mensen niet uitspreken, ze riep wel steeds dat ze een boek had geschreven. Nu denk ik dat het om Hallo witte mensen ging. Geen idee wat de andere mensen wilden vertellen daar kregen ze dus geen ruimte voor.
Ik maak een onderscheid tussen auteurs die me op prettige wijze aanspreken en die me nieuwsgierig maken òf het tegenovergestelde.
Anousha Nzume spreekt me onprettig aan. Ik laat haar boek aan me voorbij gaan.
Nou, dat mag dus niet, want dan ben je een racist. Ik heb het aan den lijve ondervonden.
Volgens mij kan ik alleen een 'racist' zijn wanneer ik onderscheid maak op basis van ras. En dan komt om de hoek kijken wat de een en wat ik beschouw als definitie van 'ras'.
Dus ben ik niet de enige die zo erover denkt
Ik ben het met je eens. Ik denk dat bij bepaalde (beladen) woorden het goed is met elkaar af te spreken of vast te stellen wat onder een woord verstaan wordt.
Soms vraag ik tijdens gastlessen wat studenten onder een bepaald woord verstaan. Soms staat een definitie van Van Dale (eerst) ter discussie. Of en in hoeverre studenten het ermee eens zijn.
Met de studenten, zodat we zo goed als mogelijk hetzelfde verstaan onder een woord en/of we zo goed mogelijk hetzelfde uitgangspunt hebben tijdens de les over dat woord (lees: thema van de gastlessen die ik geef).
Maar vervolgens trekt ze het breder, haalt ze de slavernij erbij (ik ken haar geschiedenis niet, maar ik denk dat haar blanke Russische voorouders allicht hier meer last van hadden dan haar Kameroense vader die arts is) en zegt ze dat alles racisme is. Het feit dat zwarten worden achtergesteld draait ze om dat blanken worden vooropgesteld, maar dat is nu net het normale. Iets dat voor iedereen moet gelden, maar geen white privilege.
En zo radicaliseert ze door, tot aan het eind dat je kebab niet mag verbeteren want culturele toe-eigening en je daarmee zegt dat kebab voor plebs is. Aldus Nzume. Maar als Sergio Herman ordinaire patat in zijn Frites Atelier een culinaire touch geeft hoor je haar niet. En zo gaat dit boek door. Het stoort, maar haalt haar betoog ook volledig onderuit.
Al met al ben ik in ieder geval blij dat er radicale schrijvers als Nzume bestaan die het oeverloze gebabbel over racisme vooruit helpen. Voor een wat 'mildere' inleiding tot antiracisme is 'Nederland mijn Vaderland' van Zihni Özdil misschien een goede tip.