menu

Het Ruimtedagboek van Frank De Winne - Herman Henderickx, Tijs Mauroo en Boudewijn Van Spilbeeck (2009)

Alternatieve titel: Het Ruimtedagboek van Frank De Winne: Dagelijks Leven in het ISS

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Nederlands
Biografie

207 pagina's
Eerste druk: Van Halewyck, Leuven (België)

Eind mei 2009 vertrok Frank De Winne met een Russische Sojoez-raket naar de ruimte, voor een verblijf van zes maanden in het International Space Station (ISS), vierhonderd kilometer boven de aarde. Een half jaar lang toerde de bemanning ononderbroken rond de aarde en legde om en bij de honderd kilometer af. Opgetekend door de journalisten Herman Henderickx (VRT Radio), Tijs Mauroo (VRT TV) en Boudewijn Van Spilbeeck (VTM) voeren de auteurs je mee naar de verlaten steppe van Kazachstan van waar Frank De Winne vertrok. Vooraf volgden ze de ESA-astronaut tijdens de achttien maanden van zijn voorbereiding en bleven ze ook tijdens de vlucht op de hoogte van het reilen en zeilen in het ISS.

zoeken in:
avatar van metalfist
3,5
Ik heb altijd wel graag science-fiction films gezien en dat heeft zich de laatste tijd geresulteerd in een interesse in het echte spul. Het is alleen soms lastig te beginnen en er bestaan ook zoveel boeken over de ruimte. Vandaar dat ik wel eens de kans wou maken met dit Ruimtedagboek. Heel de heisa rond de reis van Frank De Winne is me in 2009 een beetje ontgaan, maar hoog tijd dus om daar eens wat meer van te gaan weten.

Het merkwaardige aan dit boek is dat het dus eigenlijk een soort van uittreksel is van de periode dat Frank De Winne zo'n 400 km boven Aarde rondzweefde, maar er zijn ook drie journalisten (Herman Henderickx van VRT Radio, Tijs Mauroo van VRT Televisie en Boudewijn Van Spilbeeck van VTM) die alles zo goed en zo duidelijk mogelijk proberen te vertellen aan de lezer. Dat resulteert in extra uitleg over iets waar De Winne niet dieper op ingaat, dat resulteert in foto's en dat resulteert vooral in een erg makkelijk en vlot te lezen boek. Hier en daar misschien net iets teveel herhaling, maar verder eigenlijk weinig op aan te merken. Frappant wel dat het moment waarop De Winne toegeeft dat het allemaal een beetje een sleur gaat worden (je hebt anderhalve maand nodig om gewoon te geraken aan de ruimte en je hebt anderhalve maand nodig om de terugkeer voor te bereiden en hij heeft 6 maanden doorgebracht op het ISS), dat ik dat met het boek ook wel had. De interesse zakte een beetje weg en dan blijkt dat zo'n opstijging of landing toch het boeiendste aan de reis is. Verder zijn het vooral experimenten (waar we jammer genoeg geen uitkomst van weten) en reparaties uitvoeren aan de urinefilter.

Interessant om eens te lezen en volgens mij uitermate geschikt als instapboek om eens wat meer te weten te komen hoe zo'n reis naar het ISS in zijn werk gaat. Het laatste hoofdstuk gaat over de toekomst van de ruimtevaart, maar ik vrees dat we op de effectieve reizen naar Mars bijvoorbeeld toch nog zullen moeten wachten. Hoewel, met die Elon Musk weet je nooit natuurlijk.

3.5*

Gast
geplaatst: vandaag om 16:53 uur

geplaatst: vandaag om 16:53 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.