menu

Mister Pip - Lloyd Jones (I) (2007)

Alternatieve titel: Meneer Pip

mijn stem
3,68 (11)
11 stemmen

Engels
Sociaal

268 pagina's
Eerste druk: Text Publishing Melbourne, Melbourne (Verenigde Staten)

De dertienjarige Matilda woont op het eiland Bougainville in de Grote Oceaan. Op deze idyllische plek woedt al enkele jaren een allesvernietigende burgeroorlog, die het alledaagse leven totaal heeft ontregeld. Al zesentachtig dagen heeft Matilda niet naar school kunnen gaan, totdat meneer Watts, de enige blanke man in het dorp, de school weer opent. Zijn gebrek aan leservaring besluit hij te compenseren door elke dag een hoofdstuk uit Great Expectations van Charles Dickens voor te lezen. Niet alleen de kinderen raken in de ban van de avonturen van Pip, ook de andere dorpsbewoners komen naar de school om de verhalen te horen. Maar op een eiland waar oorlog domineert, heeft de kracht van literatuur verstrekkende gevolgen.

zoeken in:
avatar van Prowisorio
4,0
Prachtig boek; in 1 adem uitgelezen.

"In Pip had ik een vriend. Het boek leerde me dat je net zo gemakkelijk in andermans huid kunt kruipen als in die van jezelf, ook al is die huid wit en behoort hij toe aan een jongen die in het Engeland van Dickens leeft. Als dat geen tovenarij is, dan weet ik het niet meer."

Lloyd Jones presteert het tegenovergestelde en is (dus ook) een tovenaar wat mij betreft.

3,5
Of het er nu aan lag dat ik 'Great Expectations' van Dickens nooit gelezen heb, ik 'Pip' in het engels gelezen heb of simpelweg te hoge verwachtingen had, het boek kon mij niet overdonderen. Hoewel het decor bijzonder is en de schrijfstijl goed, kon ik het verhaal af en toe moelijk volgen, of beter gezegd had ik moeite om er in op te gaan.

avatar van Donkerwoud
4,5
Eindelijk weer eens een boek die ik zo in mijn top-10 zou willen plaatsen. Een magische ode aan het belang van de literatuur en hoe fictie ons leven beïnvloedt. Het leest als een toegankelijk kinderboek, maar het heeft zoveel verschillende dubbele lagen in zich.

avatar van Donkerwoud
4,5
Ook heel erg indrukwekkend hoe de aanvankelijke magie zich omzet in pijnlijk realisme.

avatar van Pythia
4,0
Wat 'Great Expectations' voor de schoolkinderen in het boek doet, doet 'Mister Pip' voor zijn lezer: je bent even op een andere plek op de wereld onder vreemde omstandigheden. Je kunt even in de huid kruipen van iemand met een totaal andere achtergrond dan jijzelf.
Het eiland Bougainville bestaat echt, de onafhankelijkheidsoorlog ook (maar is inmiddels afgelopen).
Het verhaal begint bedrieglijk eenvoudig maar levert gaandeweg steeds meer voer voor de grijze cellen.


avatar van Donkerwoud
4,5
Ben daar toch een beetje huiverig voor. Voor hetzelfde geld wordt de dromerige sfeer uit de roman op beeld gekunsteld.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:57 uur

geplaatst: vandaag om 06:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.