menu

The Dunwich Horror - H.P. Lovecraft (1929)

mijn stem
3,50 (5)
5 stemmen

Engels
Griezel / Sciencefiction

28 pagina's
Eerste druk: Weird Tales (periodiek), Indianapolis (Verenigde Staten)

In het dorpje Dunwich in Massachusetts, wordt op een dag Wilbur Whateley geboren. De verwantschap met zijn veronderstelde ouders is onduidelijk en hij ontwikkelt zich razendsnel: binnen tien jaar is hij volwassen. Zijn grootvader wordt door de dorpelingen gemeden en leert Wilbur meerdere duistere rituelen. Wilbur wil kennis uit een specifiek boek bemachtigen, om in contact te komen met de mysterieuze Old Ones en hun voorouder Yog-Sothoth. Na de dood van zijn grootvader en moeder, wordt Wilbur bij een bibliotheek de toegang tot het door hem gewenste boek geweigerd. Hij besluit ’s nachts bij de bibliotheek in te breken ...

zoeken in:
3,5
Vooral het macabere, licht onthechte sfeertje deed me wel wat tijdens het lezen van dit kortverhaal (het blijft na het lezen echt nog een tijdje rond je hangen zelfs, geweldig!), en ook de plot zelf was lekker creepy. Alleen de climax viel me wat tegen, mede door de afstandelijke narratieve keuze (iets dat ik wel vaker heb bij horrorverhalen uit lang vervlogen tijden, Dracula is hierin een ander voorbeeld), hoewel de laatste paar regels van het verhaal dit euvel toch voor een stuk goedmaken, sterke twist!

Dit was overigens mijn eerste Lovecraft. Als Stephen King-liefhebber sinds lange tijd was het zeer fijn om eindelijk eens een kijkje te nemen bij de schrijver bij wie King zoveel mosterd vandaan gehaald heeft. Ik sluit niet uit dat er meer van dit soort bezoekjes volgen, het leest allemaal toch vlot weg.

avatar van Shaky
3,0
Het boek moet het inderdaad hebben van de sfeer, die dik in orde is. Zelf vind ik ook de setting-omschrijving bijzonder sterk in dit verhaal; je waant je middenin dit dorpje.

Verhaaltechnisch steekt het goed in elkaar al brengt het weinig vernieuwende zaken en is het geheel in grote lijnen voorspelbaar. Lovecraft weet met zijn taalgebruik en feeling voor timing toch ruim voldoende te boeien.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:44 uur

geplaatst: vandaag om 09:44 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.