menu

The Adventures of Sherlock Holmes - Arthur Conan Doyle (1892)

Alternatieve titel: Avonturen van Sherlock Holmes

mijn stem
4,04 (37)
37 stemmen

Engels
Verhalenbundel
Detective

274 pagina's
Eerste druk: The Strand (periodiek), Londen (Verenigd Koninkrijk)

Deze collectie omvat de eerste twaalf van de beroemde zaken - en vlagen van briljantheid van de legendarische Sherlock Holmes. Met zijn toegewijde amanuensis, Dr. Watson, bindt Holmes de strijd aan met bedrog, intrige en het kwaad in zaken als 'De Gespikkelde Band', 'De Vijf Sinaasappelpitten' en 'Een Schandaal in Bohemen'.

zoeken in:
4,5
Doyle's verzameling van Sherlock Holmes' korte avonturen is verslavend, spannend en buitengewoon meeslepend.
Uit verveling heb ik een kopie gedownload op m'n iPhone maar toen ik eenmaal begon wilde ik al snel het echte werk in mijn handen krijgen. In Nederland compleet onvindbaar in zijn originele taal maar op vakantie in Budapest bij de grote boekhandel wel te vinden. En plots was ik verslaafd. Mede dankzij het handige pocketformaat is 'The Adventures Of Sherlock Holmes' het eerste boek dat ik werkelijk overal mee naar toe nam om ook maar op elk vrij moment een stukje te kunnen lezen.
Dankzij het bijtgrage formaat van de verhalen heb je ze zo uit en door het steeds terugkerende concept val je er bij de eerste zin al weer in. Wat dat betreft begint het concept na het zoveelste avontuur wel iets te vervelen. Hoewel er genoeg uitstekende avonturen van Holmes te lezen zijn schitteren enkele in de afwezigheid van echte actie. Sommigen zijn zelfs niet meer dan een uitleg van de zaak en de oplossing die Holmes bedacht heeft.
Gelukkig is dit niet altijd zo. 'The Speckled Band' is een voorbeeld van een meeslepend avontuur dat vol spanning en mysterie zit. Ook het idee dat Watson niet alleen mee gaat voor de vertelling maar zelf ook een rol speelt wordt hier uitgevoerd. Andere toppers zijn 'A Scandal In Bohemia', 'The Engineer's Thumb' en 'The Boscombe Valley Mystery'.
De avonturen erkennen zich door interessante ontwikkelingen, een alwetende Holmes en het stiekeme gepuzzel van de lezer zelf. Hoewel dit niet altijd mogelijk is houd het de interesse hoog. De korte avonturen werken maar met een grotere lading loopt Doyle het risico zichzelf te veel te herhalen. Het personage van Holmes is bijvoorbeeld niet altijd geweldig. Arrogant, pessimistisch en zelfs narcistisch is het soms moeilijk om zijn genialiteit altijd te waarderen.
Desalniettemin is het boek een verademing om te lezen. Weinig detectives weten me zo te boeien als Holmes en zijn unieke methodes. Ik vermaak me zelden met het lezen van boeken maar met dit volume ben ik verslaafd aan Doyle's vertellingen. Inmiddels ben ik al begonnen aan 'The Sign Of Four'. Heerlijk leesvoer en het oude Engels en de sfeer van het einde van de 19e eeuw is geweldig.

avatar van metalfist
3,5
Ik moet zeggen dat mijn tempo waaraan ik Sherlock Holmes boeken lees eigenlijk tergend traag is. Ik begon bijna 4 jaar geleden aan A Study in Scarlet en hoewel dat op zich naar meer smaakte, zou het 2 jaar duren vooraleer ik aan The Sign of Four begon en nu (nog eens 2 jaar later want 4 - 2 is 2 natuurlijk) eindelijk het derde Sherlock Holmes boek afgerond. Het eerste boek in de reeks dat bestaat uit kortverhalen en het begint meteen al erg goed.

Want in A Scandal in Bohemia worden we getrakteerd op de introductie van Irene Adler. Misschien wel één van de meest legendarische personages uit de stal van Conan Doyle en hoewel het maar bij 1 verhaal zou blijven (het personage werd vooral grootser en grootser in verfilmingen van Holmes), is het wel een leuk verhaal. Wat wel gezegd kan worden van de meeste verhalen trouwens. Fun fact: The Adventure of the Speckled Band had ik al eens eerder gelezen omdat dat is uitgebracht als een heuse Sherlock Holmes puzzel. Je moet het verhaal lezen en dan proberen om een zicht van de kamer bij elkaar te puzzelen zonder visueel hulpmiddel zoals de doos. Dat terzijde is het wel één van de mindere verhalen in deze bundel die verder dezelfde structuur hebben. Stoort dat? Op zich eigenlijk nog niet. Het voelt als een soort van thuiskomen in een wereld die altijd hetzelfde blijft en de intriges van Doyle zijn vermakelijk genoeg om je telkens met plezier aan het volgende verhaal te laten beginnen.

Maar ik moet wel toegeven dat de reeks tot nu een tikkeltje tegenvalt. Ik heb als kind praktisch alles gelezen in de bibliotheek en dat gevoel heb ik nog niet kunnen recupereren. Met The Memoirs of Sherlock Holmes volgt chronologisch gezien de 2e verhalenbundel en die wordt hier nog net iets hoger beoordeeld. Ben benieuwd wat dat gaat geven, hopelijk deze keer wat sneller dan nog eens over 2 jaar. Anders ben ik gepensioneerd wanneer ik aan het einde ben..

3.5*

avatar van manonvandebron
5,0
Na twee romans bereikt Sherlock Holmes een hoogtepunt met deze twaalf verhalen die in 1891 en ‘92 in The Strand Magazine verschenen. Dr. Watson is inmiddels getrouwd en heeft een eigen praktijk, maar hij bezoekt regelmatig z’n voormalige huisgenoot in Baker Street en stelt z’n interessantste zaken op schrift. Als ik-verteller is hij de link tussen de lezer en de moeilijk te doorgronden detective. Holmes is nauwelijks geïnteresseerd in misdaadbestrijding op zich, maar wel in het demonstreren van z’n methode, die gebaseerd is op observatie, logica en deductie.

Van het victoriaanse Londen krijg je een druilerig beeld, met koetsen, donkere steegjes, modder, mist en gaslantaarns. Soms verplaatst het zich naar het platteland, met gotisch aandoende huizen en gevaarlijke dieren. Sommige zaken hebben een voorgeschiedenis in de VS of in de Indische kolonie.

Meestal komt een cliënt op consultatie in Baker Street 221B, waar Holmes een en ander afleidt uit diens voorkomen en naar z'n relaas luistert. Dan gaan ze ter plaatse observeren om het mysterie op te lossen. In slechts vier verhalen komt er een moord voor; anders gaat het om diefstal, een verdwijning of zelfs geen echte misdaad. Het aantal verdachten is klein. Het raadsel is vooral hoe achter schijnbaar absurde gebeurtenissen toch een logische verklaring schuilgaat. Vaste ingrediënten zijn vermommingen, valse identiteiten en andere vormen van misleiding.

In het openingsverhaal A Scandal in Bohemia lijkt Holmes gevoelens te hebben voor de Amerikaanse operadiva Irene Adler, al meent Watson dat het om een puur rationele bewondering gaat. Hij laat zich gedeeltelijk door haar in de luren leggen. Holmes gebruikt hier een van z’n beroemdste citaten: “You see, but you do not observe.

In The Red-Headed League laat Doyle zich van z’n humoristische kant zien met een kolderieke situatie waarvoor op het eerste zicht geen aannemelijke uitleg mogelijk is. In The Adventure of the Blue Carbuncle lijkt de zoektocht naar een gestolen juweel letterlijk tot een wild goose chase te leiden. The Adventure of the Speckled Band, Doyles persoonlijke favoriet, is een geslotenkamermysterie in een lugubere omgeving. Elk verhaal is een pareltje op zich. Deze bundel is een must voor elke liefhebber van detectivefictie.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:57 uur

geplaatst: vandaag om 10:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.