menu

La Paix Ca S'Apprend! - David Van Reybrouck en Thomas D'Ansembourg (2016)

Alternatieve titel: Vrede Kun Je Leren

mijn stem
3,50 (4)
4 stemmen

Frans
Ideeƫnliteratuur

83 pagina's
Eerste druk: Editions Actes Sud, Parijs (Frankrijk)

Na elke aanslag gaan we voor meer veiligheid – en hopen we op meer vrede. Maar is dat genoeg? Thomas d'Ansembourg en David Van Reybrouck vragen zich af of geweld zich echt enkel met geweld laat bestrijden. Vrede is een vak. De opvoeding tot vrede moet net zo vanzelfsprekend zijn als gymnastiek en lichamelijke verzorging. Dit essay pleit voor mindfulness, geweldloze communicatie en compassie op school, op het werk en thuis. Zweverig? Recente wetenschappelijke inzichten bewijzen hoe deze technieken werkelijk leiden tot een beter zelfbeeld, betere leerprestaties en wederzijds begrip. Ze verhogen de mentale hygiëne, zowel van mens als maatschappij. Als tien minuten stilzitten per dag volstaat, waarom doen we er dan decennia over om die gewoonte in te voeren?

zoeken in:
avatar van JJ_D
3,0
Het boek is geen praktisch charter voor vormen van communicatie noch voor compassie. De auteurs passeren echter langs deze kapstokken voor een betere, moreel ‘juistere’ innerlijkheid om in het laatste deel van hun uiteenzetting tot de buitenwereld te komen, daar waar vrede zich in de traditionele betekenis van het woord manifesteert. Hun zorgvuldig opgebouwde analyse culmineert in een duidelijke oproep tegen de actuele dwingelandij van competitief denken en consumentisme. Vanzelfsprekend is een belangrijke rol weggelegd voor het onderwijs, van waaruit het ontwikkelen van een deugdzame innerlijkheid moet worden gestimuleerd. Van Reybrouck en D'Ansembourg hebben kortom een handvest voor de toekomst geschreven, geen kookboek met een onmiddellijk implementeerbare formule. Een inspirerend essay, geen pasklare publicatie. Wie met de juiste verwachtingen begint, kan zich aan ‘Vrede kun je leren’ niet mispakken.

Klik voor de volledige recensie.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:19 uur

geplaatst: vandaag om 05:19 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.