menu

Quicksand - Nella Larsen (1928)

Alternatieve titel: Drijfzand

mijn stem
3,83 (3)
3 stemmen

Engels
Sociaal / Psychologisch

132 pagina's
Eerste druk: Alfred A. Knopf, New York (Verenigde Staten)

Geboren uit een blanke moeder en een afwezige zwarte vader, en veracht om haar donkere huid, heeft Helga Crane veel voor haar zelf op moeten komen. Als jonge vrouw geeft Helga les op een volledige zwarte school in het zuiden, maar zelfs daar voelt ze zich anders. Ze verhuist naar Chicago, dan Harlem en uiteindelijk naar Denemarken, en probeert daar een comfortabel leven en een plek voor zichzelf te creëren, maar ze eindigt echter weer waar ze begon en kiest vervolgens voor een emotionele vrijheid die al gauw uitmondt in een bekrompen bestaan.

zoeken in:
avatar van Bobbejaantje
4,0
Welgekozen titel voor een roman over Helga Crane - de dochter van een zwarte vader en Zweedse moeder die tussen 2 stoelen valt in de USA van de jaren 1920. Veel innerlijke monoloog die getuigt van een groot psychologisch aanvoelen door de auteur. Het is dan ook een roman met een autobiografische fundering aangezien Nellie Larsen zelf een gelijkaardige afkomst had (zwarte vader en Deense moeder). Als “mixed” persoon groeide Nellie Larsen op in een (hersamengestelde) blanke familie en kreeg daarbij te maken met allerlei vooroordelen vanuit 2 gemeenschappen. Deze eenzame situatie komt ook pijnlijk helder naar voren in de roman. Kleur betekende alles in de Amerikaanse samenleving van toen (het 'nu' laat ik maar even in het midden) en daar hoorden ook allerlei (sociale) veronderstellingen bij. Deze roman kon dan ook enkel geschreven worden door een auteur met dit profiel. Het boek wordt trouwens gezien als één van de belangrijke werken binnen de Harlem Renaissance (de culturele stroming met boeken over zwarten en door zwarten in de jaren 1920 en ‘30).

Naar het einde van het verhaal toe lijkt er een moment van ontspanning/oplossing te komen maar dan haalt Nellie Larsen - voor mij onverwacht - keihard uit naar het Christendom die wordt geponeerd als ideologie om zwarten te domesticeren. Karl Marx loert hier om de hoek maar in de beleving van het boek valt het moeilijk te ontkrachten. Het verhaal van de getormenteerde Helga Crane kent dan nog een gitzwart einde. Beklijvend en uit het toenmalige leven gegrepen werk.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:35 uur

geplaatst: vandaag om 09:35 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.