menu

Histoire des Cathares - Michel Roquebert (1999)

Alternatieve titel: De Geschiedenis van de Katharen

mijn stem
geen stemmen

Frans
Historisch

540 pagina's
Eerste druk: Perrin, Parijs (Frankrijk)

In 'De geschiedenis van de katharen' reconstrueert Michel Roquebert nauwgezet de kathaarse gemeenschap, haar geschiedenis en de geschiedenis van haar onderdrukking. Hij heeft zich daarbij uitsluitend gebaseerd op de bronnen uit die tijd: kathaarse handleidingen en rituelen, kronieken, verhoren en veroordelingen van de inquisitie, briefwisselingen tussen pausen, koningen en hooggeplaatste personen, door concilies vastgestelde canons en allerhande openbare en particuliere akten. Dit werk over de geschiedenis van de katharen, dat zich uitstrekt over meer dan drie eeuwen, verhaalt van de ketterij, haar exacte aard, de hoge vlucht die ze neemt in heel Europa en de redenen van haar bijzondere ontwikkeling in de domeinen van de graaf van Toulouse en zijn vazallen, grofweg de regio Midi-Pyrénées en Languedoc-Roussillon; van de in 1209 door paus Innocentius III op gang gebrachte kruistocht tot de val van Montségur in 1244 en van de inquisitie, in 1233 in Toulouse opgericht om het afvallige christendom uit te roeien, waarin ze pas in het eerste kwart van de veertiende eeuw zal slagen.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
De manier, waarop de Katharen in hun tijd zijn mishandeld, vraagt om een objectieve behandeling; zodat we kunnen nagaan, waarom en hoe het toen zo uit de hand is kunnen lopen. Ook met de praktijken van de inquisitie. Hopelijk is Michel Roquebert in staat geweest, daarover een neutraal verslag te schrijven. Het onderwerp is in ieder geval interessant genoeg om er kennis van te nemen.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:39 uur

geplaatst: vandaag om 13:39 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.