menu

Light in August - William Faulkner (1932)

Alternatieve titel: Licht in Augustus

mijn stem
3,94 (17)
17 stemmen

Engels
Sociaal

528 pagina's
Eerste druk: Harrison Smith & Robert Haas, New York (Verenigde Staten)

Lena Grove is twintig jaar oud, zwanger en vastbesloten om de vader van haar kind op te sporen. De voormalige dominee Gail Hightower wordt geplaagd door visioenen van zijn grootvader, een soldaat die in de Amerikaanse Burgeroorlog sneuvelde. Het weeskind Joe Christmas zwerft vijftien jaar lang door het diepe Zuiden, geobsedeerd door de vraag of hij van zwarte afkomst is. De levenswegen van deze drie outsiders worden vervlochten tot een krachtige commentaar op de rassensegregatie in het zuiden van Amerika.

zoeken in:
avatar van Geerard
4,0
De dertiende stem, een zeer schappelijk gemiddelde en het eerste bericht. Wil je kennis maken met Faulkner, begin dan bij dit toegankelijke werk. Dit heeft alles wat de schrijver zo kenmerkend maakt, maar nog gedoseerd en behapbaar: stream of consciousness, reconstructie van gebeurtenissen via anderen, afwisseling van vertelperspectieven, geweldige metaforen, goed uitgewerkte en groteske karakters, rassenhaat. Wat kan deze man schrijven en verhalen vertellen! Opvallend vond ik de laatste drie hoofdstukken waarin er nog even twee nieuwe vertelperspectieven worden geintroduceerd en een achtergrondverhaal van 1 van de hoofdpersonen wordt gegeven. Dat zijn risico's die Faulkner kenmerken en het werkt. Nu heb ik zijn vier meest bekende boeken gelezen en ik vind het allemaal geweldig. Nou eerst even wat andere boeken oppakken en dan snel door met het wat meer onbekende werk.

avatar van psyche
2,5
psyche (crew)
Ik ben pas op pagina 11 van dit boek, ik moet erg wennen aan de stijl, ik moet hard werken. Ik lees inhoudelijk wel diepe gedachten waar ik van hou ...
En dan is dit behalve door Geerard door anderen mij aanbevolen als meest toegankelijk werk ...
Jammer dat alleen Geerard tot nu toe zijn mening heeft gegeven.
Wie heeft ook deze ervaring of juist helemaal niet?

...stilte...
Gewoon het eerste hoofdstuk uitlezen psyche. Het behoort tot het mooiste wat Faulkner geschreven heeft.
Ja Geerard heeft wel gelijk, het is de meest toegankelijke van zijn vier belangrijkste romans. Dat zit hem vooral in de traditionele verhaallijn. Het is allemaal goed te volgen. Maar het blijft natuurlijk wel hard werken, want je kunt van deze schrijver niet zeggen dat het lekker weg leest. Het is echt zin voor zin lezen... het zijn allemaal op zichzelf staande kunstwerkjes.
Ik lees op dit moment Absalom, Absalom!. De moeilijkheidsgraad valt me wel mee tot nu toe (vergeleken bij The sound and the Fury). Toch heb ik het even weggelegd, omdat ik even iets anders aan mijn hoofd heb en je hebt er alle aandacht voor nodig. Maar wanneer je er eenmaal door gegrepen bent laat het je niet meer los. Het is zo prachtig beeldend geschreven. Faulkner trekt je het verhaal helemaal in...

Ik lees inhoudelijk wel diepe gedachten waar ik van hou ...

Wanneer je daar van houd moet je vooral doorlezen.

avatar van psyche
2,5
psyche (crew)
Dat helpt ...stilte...

avatar van psyche
2,5
psyche (crew)
Mijn eerste en laatste William Faulkner, in de wetenschap dat dit één van zijn toegankelijkste werken schijnt te zijn.
Inhoudelijk een interessant boek dat zich afspeelt relatief kort af na de afschaffing van de slavernij en de Amerikaanse burgeroorlog. Het 'N' woord wordt onbekommerd gebezigd onder de bevolking.
Ik vind de perspectiefwisselingen goed te volgen, maar onprettig en verdeling van aandacht m.b.t. personages onevenwichtig. Er wordt relatief veel aandacht besteed aan Joe Christmas, een mens van gemend bloed. Wat ben je dan in een samenleving waar de naweeën van de slavernij luid en duidelijk doorsijpelen. Tegelijkertijd heeft dit personage een eigenaardig karakter, ik kan hem moeilijk doorgronden, laat staan zijn drijfveren begrijpen.
De laatste pakweg vijftig pagina's heb ik moeten doorploegen, deels omdat Faulkner hier vanuit weer andere perspectieven het verhaal vertelt, waarvan één niet eerder geïntroduceerd, alsof hij dacht, oja, nog een los draadje waarmee ik wat moet … uit wiens mond zal ik dat optekenen.
Alle lof die Faulkner van menigeen krijgt ten spijt, mij kan het niet bekoren.

Gast
geplaatst: vandaag om 03:09 uur

geplaatst: vandaag om 03:09 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.