menu

Cox, oder Der Lauf der Zeit - Christoph Ransmayr (2016)

Alternatieve titel: Cox, of Het Verglijden van de Tijd

mijn stem
3,75 (2)
2 stemmen

Duits
Historisch

304 pagina's
Eerste druk: S. Fischer, Frankfurt am Main (Duitsland)

Met een schip vol mechanische wonderdieren en vergezeld door drie van zijn meest begaafde edelsmeden en instrumentmakers reist de Engelse meesterklokkenmaker Alister Cox naar het hof van de machtigste man ter wereld, Qiánlóng, de keizer van China. Cox vertrekt om de dood van zijn dochtertje te boven te komen, een verlies dat zijn vrouw van hem heeft vervreemd. Als eerste buitenlander ooit neemt hij zijn intrek in de Verboden Stad, waar hij getuige is van de pracht en praal én van de ongekende wreedheid van het hofleven. Alle schatten van zijn rijk stelt de keizer ter beschikking aan de vier Engelsen, om voor hem een reeks unieke en uitzonderlijke klokken te bouwen, die de verschillende snelheden van het verglijden van de tijd meetbaar maken: bij gelukkige mensen, bij kinderen, bij geliefden, bij mensen in doodsnood. Cox en Qiánlóng blijken veel gemeen te hebben: niet alleen dromen ze van het meten van de eeuwigheid en van het perpetuum mobile, maar Cox raakt ook volslagen in de ban van de lieftallige en onweerstaanbare An, de favoriete concubine van de Heer van de Tienduizend Jaren – een meisjesachtige schoonheid die hem zowel aan zijn vrouw als aan zijn dochter doet denken. Eén enkele verkeerde blik op haar kan de doodstraf betekenen. Zullen de vier Engelsen als miljonairs terugkeren naar huis of wacht hun de marteldood op het schavot? 'Cox, of het verglijden van de tijd' is een kleurrijke en spannende roman over vergankelijkheid en geheimen, over de raadselachtige overeenkomsten tussen mensen uit volstrekt verschillende culturen, een roman die op schitterende wijze laat zien dat alleen verhalen de tijd kunnen bedwingen.

zoeken in:

avatar van Geerard
4,5
Wat een heerlijk vakantieboekje was dit en wat is het fijn om een nieuwe schrijver te ontdekken. Cox, of het Verglijden van de Tijd bestaat uit 17 hoofdstukken van gemiddeld 14 pagina’s. Na enkele pagina’s verschijnt er wel een witregel en alles tussen die regeltjes wit is netjes opgedeeld in korte alinea’s van een of meerdere zinnen. En die zinnen zijn consistent lang en consistent prachtig en nodigen daarmee uit tot langzaam lezen. Eigenlijk wil je gewoon niet dat de woorden een keer op zullen gaan houden.

Na de beschrijvingen van de bijna mystieke Chinese flora en fauna en de daaraan tegenstrijdige bikkelharde Chinese cultuur van deze fictieve 18de eeuw vond ik misschien nog wel het mooiste hoe dit boek mij lyrisch liet worden over klokken. Klokken zijn nuttige dingen die ik vaak maar irritant vind met hun zenuwachtige getik dat altijd maar door raast naar een of andere betekenisloze deadline. Moeilijk te vermijden ook. Maar de waanzinnig fantasievolle klokken die hier gefabriceerd worden door de beste klokkenmakers van Engeland en de daar doorheen lopende filosofische mijmeringen over tijd lieten mij deze beperking aan mezelf compleet vergeten. En dat niet alleen: ik draag nu vaak een ketting met een hangertje van een klok die me herinnert aan dit boek. Fijn zo een tastbare herinnering van iets waar je zo van genoten hebt

Gast
geplaatst: vandaag om 13:07 uur

geplaatst: vandaag om 13:07 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.