menu

We Should All Be Feminists - Chimamanda Ngozi Adichie (2014)

Alternatieve titel: We Moeten Allemaal Feminist Zijn

mijn stem
3,50 (4)
4 stemmen

Engels
Sociaal

49 pagina's
Eerste druk: Vintage, New York (Verenigde Staten)

Gebaseerd op een lezing die door schrijfster in december 2012 is gehouden voor tedxEuston, een jaarlijkse op Afrika gerichte conferentie met sprekers uit verschillende sectoren. Dit verslag van die lezing geeft aan, wat het vandaag de dag betekent om feministe te zijn. Uitgangspunt bij de lezing was, dat het onderwerp wellicht niet populair zou zijn (en het publiek er wellicht negatief tegenover zou staan), maar dat er een noodzaak bestond een discussie in gang te zetten. Aan de hand van enkele persoonlijke ervaringen en van een reeks losse voorvallen, wordt geschetst hoe de omgeving verschillend reageert op diverse dagelijkse en gebruikelijke zaken; al naar gelang bij die zaken een man of vrouw centraal staat.

zoeken in:
avatar van Sol1
3,0
Sol1 (crew)
Op zich een feitelijk juiste en genuanceerd gebrachte tekst. Bij de onderliggende lezing, waarvan de verwachte toehoorders blijkbaar de veronderstelde aandachtsboog van een goudvis zouden hebben, is echter gekozen voor de beschrijving van een reeks losse incidenten. Dat komt uiteraard in dit boekje terug, waardoor daaraan een doorlopend verhaal ontbreekt: het hangt een beetje als los zand aan elkaar. Wat mij betreft daarom een moeizame 3*.

De standpunten van Chimamanda Ngozi Adichie komen veel beter uitgewerkt tot hun recht in Dear Ijeawele, or A Feminist Manifesto in Fifteen Suggestions - Chimamanda Ngozi Adichie (2017). Ook door de duidelijke afbakening in hoofdstukken (de vijftien voorstellen) daar. Die scoort wat mij betreft daarom makkelijk een 4*.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:57 uur

geplaatst: vandaag om 10:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.