menu

Gewassen Vlees - Thomas Rosenboom (1994)

mijn stem
3,59 (27)
27 stemmen

Nederlands
Romantiek

732 pagina's
Eerste druk: Querido, Amsterdam (Nederland)

De Friese burgemeesterszoon Willem Augustijn van Donck wil maar één ding en dat is de liefde van zijn vader winnen. Alles wat hij doet blijkt verkeerd uit te pakken. Hij is onhandig met vrouwen en brengt zichzelf keer op keer in moeilijkheden. Om indruk te maken verdiept hij zich in een nieuw procédé voor het maken van suiker en probeert hij deugdzaam te leven. Zijn inspanningen zijn vergeefs. Om uit te vinden waarom zijn vader hem afwijst zal hij zich in diens verleden moeten verdiepen. Daarbij roept hij de hulp in van de door zijn vader gehate maar geniale heer Bergsma. Maar Willem Augustijn raakt al spoedig verstrikt in een web van leugens, chantage, liefdadigheid en waanbeelden.

zoeken in:
3,0
Absurd, ongemakkelijk, smerig maar ook wel eens hilarisch boek over een jonge man zonder enige ruggegraat, met een voorliefde voor de klisteerspuit. Heb me er over het algemeen mee vermaakt, al vond ik het middendeel tamelijk saai en veel te lang duren. Keer op keer brengt Willem Augustijn zichzelf in de bizarste ongemakkelijke situaties en laat hij zich van zijn slapste kant zien. Op een gegeven moment weet je het wel. Maar het verhaal gaat weer leven in het derde deel van het boek, als hij aan zijn reis richting Hulst begint.

Wie wel van wat ranzigheid houdt zal zich er zeker mee vermaken. Voor mij 3*

3,5
ik ben het met Ingrid eens. heb het deze vakantie gelezen, grotendeels 's avonds in de tent. De latere boeken van Roosenboom kende ik al.
Daarmee vergeleken vind ik Gewassen Vlees minder dan bijvoorbeeld Publieke Werken of De Nieuwe man. Het verhaal wordt te traag verteld en de uitweidingen over de internationale politiek van die tijd en de financiele capriolen van Bergsma interesseren me niet zo en houden erg op.
Er zijn echter ook goed geslaagde stukken aan te wijzen. Grappig soms,hilarisch, prachtig geschreven. Bovendien wordt de tijd waarin het speelt, halverwege de 18e eeuw, schitterend inleefbaar gemaakt.
Het taalgebruik is authentiek. Al overdrijft Roosenboom ook af en toe door zelf bedachte pseudo ouderwetse woorden er doorheen te gooien.
Ik zou zeggen"lees dit boek alleen als je erg veel geduld en tijd hebt. Het is lonend. Maar het had 200 bladzijden korter gekund zonder het verhaal te hoeven inkorten. En dat vind ik altijd wat bedenkelijk.

avatar van Jasper
3,0
Ik heb zelden zoveel strijd geleverd met een roman. Paar keer overwogen het weg te leggen, maar dan was er toch weer steeds iets dat mij triggerde door te lezen. Dat waren briljante zinnen, hilarische en smerige scenes en (toch wel) de vraag naar hoe dit alles moest eindigen.
De uitweidingen over de Internationale politiek en financiën van de achttiende eeuw zijn behoorlijk taai. Eerstgenoemde kon ik beter hebben, maar daar was ik ook iets beter van op de hoogte. Bij het tweede heb ik me verbaasd over de (voor mij) nieuwe woorden. Woorden die, als je ze invoert bij Google, maar één vondst opleveren: een verwijzing naar een artikel over "Gewassen Vlees".
Desondanks een ontluisterend psychologisch portret van een (Rosenboomiaanse) slappeling. Met zoveel lef en kunde geschreven, dat ik me toch door die 730 pagina's wilde worstelen.

Mocht je nog nooit iets van Rosenboom hebben gelezen, begin dan niet met dit boek!

Gast
geplaatst: vandaag om 14:46 uur

geplaatst: vandaag om 14:46 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.