menu

Alabardas - José Saramago (2014)

Alternatieve titel: Hellebaarden

mijn stem
geen stemmen

Spaans
Sociaal

160 pagina's
Eerste druk: Alfaguara, Madrid (Spanje)

Zou er eigenlijk ooit zijn gestaakt in een wapenfabriek? Artur Paz Semedo, werknemer van zo’n fabriek, wordt na het zien van een film over de Spaanse Burgeroorlog door zijn pacifistische ex-vrouw Felícia bewogen om onderzoek te doen naar het beleid van zijn bedrijf in die tijd. Al gauw ontdekt hij dat dat wel degelijk een moment van onrust en verzet kende.

zoeken in:
avatar van liv2
Onvoltooide laatste roman.


Een klein jaar voor zijn dood, op 18 juni 2010, begon de Portugese Nobelprijswinnaar José Saramago, ondanks zijn hoge leeftijd en zwakke gezondheid, toch nog aan een nieuwe roman.Verder dan de eerste drie hoofdstukken en enkele aantekeningen in zijn digitale dagboek is Saramago helaas niet gekomen, maar in de aanzet is de meesterhand van deze rasverteller onmiddellijk herkenbaar. Hellebaarden is het testament van een stem tegen uitbuiting en machtsgeweld, thema’s die regelmatig terugkeren in Saramago’s oeuvre. Een testament dat tevens een appèl is aan het geweten van de lezer en van iedereen die macht uitoefent.


avatar van eRCee
In plaats van dat men die drie hoofdstukken gewoon vrijelijk beschikbaar stelt via internet, of gewoon achter slot en grendel opbergt, moet er natuurlijk nog weer geld aan verdiend worden. Gelukkig laat Saramago verder een uitgebreid oeuvre na vol romans die wel afgemaakt en zeer de moeite waard zijn.


Gast
geplaatst: vandaag om 07:02 uur

geplaatst: vandaag om 07:02 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.