menu

'Buurman, Wat Doet U Nu?' - Dick Maas (2017)

Alternatieve titel: Buurman, Wat Doet U Nu? Films Maken in Nederland

mijn stem
3,00 (5)
5 stemmen

Nederlands
Autobiografisch / Kunst en Cultuur

360 pagina's
Eerste druk: Parachute Pictures, Amsterdam (Nederland)

Dick Maas neemt een unieke plek in binnen de Nederlandse filmgeschiedenis. Als scenario-schrijver, regisseur, producent en componist was hij verantwoordelijk voor een aantal van de grootste kaskrakers van de laatste 35 jaar. Zijn films trokken alleen al in Nederland meer dan 7 miljoen mensen naar de bioscoop. Dat filmen in Nederland niet altijd rozengeur en maneschijn is, lees je in dit boek. En intussen steek je ook nog wat op van filmmaken.

zoeken in:
2,0
Weinig echt 'dirt van Dick' en meer een hoe werkt filmen in Nederland boek.

avatar van the Cheshire cat
3,0
'Buurman, wat doet u nu?' laveert ergens tussen 'regisseren voor dummies' en een dvd extras in boekvorm die een kijkje biedt achter de schermen van zijn eigen films. Ik had liever een kijkje in Dick Maas' brein willen nemen; uit welke films putte hij zijn inspiratie bijvoorbeeld? Dan zijn de twee filmboeken van Paul Verhoeven toch een stuk interessanter.
Toch staan er ook wel leuke weetjes in, zoals de filmscripts die om uiteenlopende redenen niet zijn doorgegaan. Out of Sight onder andere, een Nederlandstalig script geschreven in 1991, synopsis: De politie maakt jacht op een seriemoordenaar die zich voordoet als een blinde. Een politieagente moet undercover infiltreren in het blindeninstituut waar de moordenaar zich zou schuilhouden. Om geen argwaan te wekken moet zij zich ook voordoen als een blinde. Klinkt wel goed eigenlijk.
In de eerste Flodderfilm zit een autoachtervolging met daarin een ongelooflijk shot: je ziet de eerste auto onder de camera doorrijden, dan zakt de camera naar beneden en rijdt de roze auto (chevrolet?) van Johnnie vervolgens over de camera heen. Dick Maas verklapt in dit boek hoe die truc werkte. Visuele effecten die worden uitgelegd, persoonlijk hou ik er niet zo van, daarom kijk ik ook nooit naar de 'making of' op een dvd, het is zoiets als een goochelaar die zijn goocheltrucs verklapt. Maar gelukkig is de uitleg van Dick Maas tamelijk ingewikkeld dat ik het nu nog niet snap haha...

Gast
geplaatst: vandaag om 15:35 uur

geplaatst: vandaag om 15:35 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.