menu

Petit Pays - Gaël Faye (2016)

Alternatieve titel: Klein Land

mijn stem
4,00 (5)
5 stemmen

Frans
Sociaal

212 pagina's
Eerste druk: Grasset, Parijs (Frankrijk)

Het is 1992 en de tienjarige Gabriel woont met zijn Franse vader, Rwandese moeder en zusje Ana in een van de betere expatbuurten van Burundi. Zijn gelukkige jeugd wordt ruw verstoord, eerst door de scheiding van zijn ouders en vervolgens door de burgeroorlog en het gruwelijke drama in buurland Rwanda. De onrust doet Gabriel beseffen dat hij niet alleen kind is, maar ook halfbloed, Frans, Tutsi...

zoeken in:

avatar van Donkerwoud
4,0
Het is knap hoe Gaël Faye in 'Klein Land' (2016) een complex, onderbelicht stuk Afrikaanse geschiedenis weet te verwerken in een vloeiend coming-of-age-verhaal. Vanuit het autobiografisch getinte perspectief van een tienerjongen met een Rwandese moeder en een Franse vader, schetst Faye de zoektocht naar de eigen identiteit van een biraciaal kind in een geprivilegieerde positie. Hoewel deze Gabriel een afgeschermd bestaan leidt te midden van de relatief veilige upperclass in buurland Burundi, ziet hij eerste rimpelingen in zijn bestaan als zijn ouders scheiden. Vanaf dat moment krijgt zijn moeder zorgwekkende berichten van haar Rwandese familie, terwijl het rassenconflict tussen de Hutu's en de Tutsi's ook in Burundi gaat spelen en er een burgeroorlog oplaait. Hoort Gabriel bij de Fransen, de Rwandezen of bij z'n vrienden in Burundi? Een identiteitsvraag die belangrijker wordt als kattenkwaad omslaat in geweld en de jongen ertoe gedwongen wordt om vrienden en voormalige werknemers te verraden. Gaël Faye (van origine hiphop-artiest) gaat met korte zinnen en korte hoofdstukken direct naar de kern en maakt daarmee tastbaar hoe mensen meegesleurd worden door de hallucinante oorlogspanningen. Wel bekroop me het gevoel dat Faye meer te vertellen heeft over het complexe oorlogstrauma van een volwassen Gabriel, maar nog niet de ruimte vond om dat aspect al uit te diepen. Het biedt in ieder geval genoeg materiaal voor een vervolgroman.

avatar van Lalage
4,5
'Klein land' is licht en zwaar, poëtisch en helder, prachtig vertaald door Liesbeth van Nes, ontroerend en indrukwekkend.

Leesreis om de wereld: Burundi | Lalagè leest - lalageleest.nl

Gast
geplaatst: vandaag om 23:09 uur

geplaatst: vandaag om 23:09 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.