menu

Sense and Sensibility - Jane Austen (1811)

Alternatieve titels: Verstand en Onverstand | Meisjeshoofd en Meisjeshart

mijn stem
4,03 (75)
75 stemmen

Engels
Romantiek / Historisch

416 pagina's
Eerste druk: Mr. Egerton, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Mr. en Mrs. Dashwood wonen met hun drie dochters, Elinor, Marianne en Margaret, in hun woning, Norland. Als Mr. Dashwood komt te overlijden laat hij alles aan zijn zoon John Dashwood - van zijn eerste vrouw - na. John Dashwood belooft zijn vader dat hij goed voor zijn stiefmoeder en zijn drie halfzusjes zal zorgen, maar zijn vrouw, Fanny Dashwood, weet hem daarvan af te houden. Mrs. Dashwood en haar drie dochters zoeken naar een eigen huisje dat ze kunnen betalen maar toch een beetje ruim is. Ondertussen wonen Mr. en Mrs. John Dashwood bij hun en er logeert tijdelijk de broer van Fanny Dashwood bij hen, Mr. Edward Farrars. Edward en Elinor raken erg op elkaar gesteld maar Fanny maakt Mrs. Dashwood duidelijk dat zij de twee liever niet met elkaar ziet trouwen.

zoeken in:
avatar van FisherKing
4,5
Mooi relatiedrama schrijft Jane Austen. Ik vind dit wel haar sterkste boek.

4.5*

4,5
Een schitterend boek, één van mijn lievelingsboeken van Jane Austen.
4,5*

avatar van Grovonion2
4,5
Inderdaad, een prachtig boek. Ik geloof dat Jane Austen de menselijke aard tot op het bot heeft begrepen. Natuurlijk beperkt ze zich tot de gegoede klasse van die tijd maar zoals ze de mensen beschrijft met kun kantjes en eigenaardigheden is moeilijk te overtreffen. Al zijn ze vaak wel wat karikaturaal voorgesteld, maar dat helpt de herkenbaarheid natuurlijk weer in de hand.

avatar van manonvandebron
4,5
De titel slaat op de verschillende persoonlijkheid van de oudste twee zussen. Elinor Dashwood (sense) heeft gezond verstand. Ze loopt niet met haar gevoelens te koop, heeft zelfbeheersing. Marianne (sensibility) is een gevoelsmens. Wanneer ze verdrietig is, sluit ze zich in haar kamer op zonder te eten. Elinor maakt tekeningen; Marianne speelt pianoforte.

Ook tussen de twee huwelijkskandidaten van Marianne bestaat een tegenstelling. Willoughby maakt een goede eerste indruk, maar blijkt uiteindelijk een opportunist te zijn. Hij krijgt een haarlok als symbool van haar verliefdheid, maar stuurt deze later terug. Kolonel Brandon lijkt in eerste instantie te oud: hij is vijfendertig; zij zeventien. Ondanks dit leeftijdsverschil blijkt hij ten slotte een geschikte partij. Als lezer beleef je het verhaal door de ogen van de oudste twee zussen, terwijl het verleden en de ware aard van de huwelijkskandidaten ontrafeld worden.

Na de dood van hun vader verhuizen de Dashwoods van een landhuis in Sussex naar een cottage in Devonshire. Hun halfbroer John, die het landgoed erft, laat zich door z’n vrouw overtuigen om niks voor hen te doen - een staaltje van valse retoriek in het tweede hoofdstuk. Tijdens de winter verblijven de twee zussen in Londen, waar bals, diners en huisbezoeken het sociale leven bepalen.

Op stilistisch vlak moest Jane Austen kiezen tussen een klassieke (sense) en een romantische stijl (sensibility). Ze schrijft over gevoelens en liefde, maar dat doet ze met humor en afstandelijkheid. Haar personages zijn levensecht. Je wordt ondergedompeld in het negentiende-eeuwse sfeertje, met koetsen, kaartspelen en brieven. De illustraties van Hugh Thomson uit 1896 zijn een mooie toevoeging.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:44 uur

geplaatst: vandaag om 05:44 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.