menu

Animal Farm - George Orwell (1945)

Alternatieve titels: Boerderij der Dieren | Dierenboerderij

mijn stem
4,03 (489)
489 stemmen

Engels
Dieren / Politiek

116 pagina's
Eerste druk: Secker & Warburg, London (Verenigd Koninkrijk)

Nadat ze hun eigenaar van de boerderij hebben gejaagd, kijken de dieren vol verwachting uit naar een toekomst van vrijheid en overvloed. Maar wanneer een slimme, maar meedogenloze elite de macht overneemt, voelen de dieren zich net zo gevangen als in hun oude situatie.

zoeken in:
5,0
Mijn favoriete boek! Ik hou echt van dit boek, de manier waarop de varkens langzaam aan de macht overnemen, en natuurlijk het punt waarop Snowball weg wordt gejaagd door Napoleon en zijn troep honden. En het einde natuurlijk, waarin de dieren het verschil niet meer zien tussen de mensen en de varkens. Echt briljant, dit boek. Ook hoe wordt beschreven hoe de varkens de regels veranderen om hun eigen daden goed te praten en de geschiedenis veranderen, zodat zij helden lijken. Met Napoleon als Stalin.

5.0*

2727
geniaal boek hoe de muur met regels aangepast wo rd vind ik ook indrukwekkend, en ook natuurlijk het eind dat ze de dieren en de mensen niet meer uit elkaar kunnen houden. . De schrijfstijl is héél vlot, een boek die me altijd zal bijblijven

Louis2703
Hier is ook een film van. Met die film wilde onze geschiedenis lerares het communisme uitleggen, we zijn er alleen niet aan toegekomen.

4,5
nooit gelezen, terwijl hij hier in de kast stond... ben er nu aan bezig

4,5
schitterend boek, de gelijkenis met het communisme is inderdaad overduidelijk. Voor de rest kan ik niet anders dan het eens zijn met de vorige berichten bij dit boek.
een dikke 4.5*

avatar van sn@ke
5,0
Pure genialiteit , een ronduit fascinerende ontroerende aanklacht tegen het communisme. Het moment waar dat paard sterft is voor mij gewoon nog steeds het sterkste en aangrijpendste wat ik gelezen heb . Vooral de evolutie in het verhaal geeft weer hoe een geniaal schrijver deze heer wel was.

Het mooiste zinnetje uit het boek

Alle dieren zijn gelijk, ... maar sommige dieren zijn méér gelijk dan anderenIk heb zelfs de tekenfilm ooit nog gezien, als 1984 minstens zo sterk is, zal ik mijzelf moeten geselen omdat ik het nog altijd niet gelezen heb.

4,5
of : No animal shal harm another animal... without reason
geweldig hoe dat allemaal langzaam verandert in het boek

kiriyama
Mooi boek met sterke kritiek op verstand en macht. Alle dieren hebben hun eigen (sterke) persoonlijkheid en het is prachtig geschreven.

4*

3,5
Angwantibo schreef:
schitterend boek, de gelijkenis met het communisme is inderdaad overduidelijk.


Wel - het communisme van Stalin en Rusland, er bestaan ook andersoortige communistische systemen. Communisme hóeft niet per defenitie een onderdrukkend systeem te zijn.

4,5
inderdaad, maar ik bedoel natuurlijk het communisme van Stalin, aangezien die het bekendst (meest berucht) is en die ook bedoeld wordt in het verhaal

3,5
Ik snapte je punt ook wel

4,5
weet ik, maar ik wilde hiermee ook uitdrukken dat ik het eens ben met jou stelling

Louis2703
Ik ben nu in het boek bezig, maar ik kom er maar slecht doorheen. Ik moet het voor school per se in het Engels lezen wat mij ook niet echt motiveert. Tot nu toe vind ik het een beetje kinderlijk, maar ik moet hier vooral de vergelijking met het communisme (in de Sovjet-Unie) achter zoeken. Het stuk wat ik nu al gelezen heb komt aardig overeen met wat er werkelijk in die jaren is gebeurd.
Prachtig hoe varkens worden afgeschilderd als de slimme dieren terwijl ieder normaal mens ook maar weer denkt dat die niks anders kunnen dan in de bagger rollen. Ik vind dat de schrijver hiermee ook een beetje de varkens... als het ware een beetje emancipeert. Ook de schrijfstijl vind ik erg goed. Lekker losjes, soms wat taaltrucs. Maar zoals gezegd; nog niet helemaal uit, zal ook nog wel even duren, maar laat wel een goede indruk achter. Net als bij vele anderen onder ons.

4,5
de eerste indruk van het verhaal is inderdaad een beetje raar ik dacht meteen aan de film chicken run
(ps: is dit de originele cover eigenlijk, want ik merk dat hij veranderd is ?)

avatar van FisherKing
4,5
Dit is de Allereerste druk. (en die zijn vaak lelijk, helaas)

Sander2
mooier dan het plaatje dat er eerst stond.

avatar van Psychocandy
4,5
Je kunt Animal Farm en 1984 eigenlijk zien als een tweeluik. De tweede geeft wat meer details, terwijl het eerste deel laat zien hoe zoiets kan gebeiren, waar het mee begint!

Als je de karakters (=beesten) uit dit boek naast sommige karakters uit 1984 legt, heb je al veel overeenkomsten, eigenlijk slechts al bij twéé paren, namelijk Snowball & Goldstein en Napoleon & Big Brother. Je hoeft 1984 natuurlijk niet eerst gelezen te hebben, maar het is voor mij wel gemakkelijker om Animal Farm dankzij zijn opvolger sneller als serieus verhaal te zien. Geniaal dat en hoe Orwell de vergelijking trekt tussen varkens en de Russen ('k heb niks tegen Russen, hoor !). Deed ie ook in 1984, maar hier op een manier die op het eerste gezicht komisch is, maar wel op een sublieme wijze geschreven, omdat je, als je er eenmaal in zit, het verhaal wel serieus MOET nemen!

Meesterwerkje, hoewel het wel erg snel eindigde.

Vier en 'n halve punt.

avatar van donnie darko
3,5
Bwa, echt geweldig vond ik dit nu toch echt niet, hoor. Veel te kort om je echt helemaal in te leven, vind ik, en toch mocht het ook niet langer zijn omdat het anders ging vervelen. Het verhaal is gewoon te kleinschalig om echt een grootse roman te krijgen, en de kritiek is wel goed gebracht, maar de zedenles ligt er iets te dik op, vind ik.

3.5*. Leuk boekje, maar niet om te herlezen.

En het kan niet aan de nederlandse vertaling liggen, want ik heb hem in het engels gelezen.

3,0
de inhoud van het verhaal sprak me niet echt aan, maar toen ik het gelezen had, was ik toch wel verrast dat het eigenlijk nog goed was. Er zit een mooie zedeles achter. Kort maar toch mooi!

avatar van ultramarijn
3,0
Knap bedacht boek, dat enkel volledig tot zijn recht komt als men de geschiedenis waarop het gebaseerd is kent.

Hoewel het niet helemaal historisch correct is allemaal, vind ik het een geniaal idee.

avatar van Grovonion2
4,0
Dit moet ik nog lezen maar heb ooit een tekenfilm gezien hierop gebaseerd en die heeft een blijvende indruk achtergelaten (versterkt door het feit dat ik toen nog kind was).

avatar van Agaath95
5,0
Geweldig boek! Ik vond het ook leuk om achteraf alle metaforen en symboliek uit te pluizen.

avatar van xSarah
3,5
Ik moest dit boek lezen voor school (in het engels) en ik moet zeggen dat het me wel beviel, al vond ik het soms wel wat eentonig. Als je het boek achteraf echter analyseert, merk je wel dat er enorm veel symboliek in zit en dat vind ik wel knap.
3.5*

avatar van handsome_devil
4,0
Had hier toch iets meer van verwacht. Wel een tof einde verder, maar verder niet al te bijzonder. 3*

avatar van Durete
4,5
De ezel Benjamin is mijn favoriete dier in dit boek.
Geniaal gewoon: Alle dieren zijn gelijk, ... maar sommige dieren zijn méér gelijk dan anderen.

4,0
Ik ben niet zo bekend met het communisme.
Maar zelfs ik kan wel enigszins een vergelijking maken.
Kvond het gewoon een zeer interessant boek om te lezen zowel in het engels als in het nederlands. Een zeer vlotte schrijfwijze en origineel verhaal toch wel zeker een boek dat je ooit eens gelezen moet hebben. Wereld literatuur.

5,0
Vermakelijk en toch ook ook zeer goed.

avatar van John Frusciante
In Boeken > Nieuws > Boekennieuws:

T.S. Eliot vond 'Animal Farm' te anti-Russisch om te publiceren

Dichter en uitgever T.S. Eliot weigerde in 1944 de later klassieke roman van George Orwell, Animal Farm, te publiceren. In een recent opgedoken brief noemt Eliot het boek "niet overtuigend".

Eliot, die toen uitgever van Faber and Faber was, schreef in de brief, die lange tijd in de privécollectie van zijn weduwe Valerie zat, dat hij de publicatie van een boek met zo'n politieke boodschap op dat moment niet opportuun achtte. De Sovjetunie was in 1944 nog een medestander in de strijd tegen nazi-Duitsland.

Niettemin schreef Eliot: "Het is alleszins de plicht van elke uitgeverij die beweert ook andere belangen en motieven na te streven dan alleen commerciële voorspoed om tegen de stroom van het moment in te roeien." Waarna hij uitlegde dat Orwells anti-Russische thematiek "niet iets is dat op het moment gezegd moet worden."

Eliot had ook iets aan te merken op de uitkomst van de machtsstrijd tussen de varkens op de boerderij. Eliot vond dat Orwell zijn trotskistische visie "niet overtuigend" in het boek uitdroeg. De auteur en uitgever lijkt het in de brief niet eens te zijn met het feit dat de tirannieke, op Stalin gebaseerde Napoleon de meer gematigde, naar Trotski gemodelleerde Snowball overheersde. Beter zou het zijn om meer "maatschappelijk betrokken varkens" in het verhaal te verwerken.

Toch vond Eliot het boek bijzonder. "We zijn het eens dat het een uitzonderlijk schrijfstuk is; dat de fabel zeer hoogstaand is uitgewerkt, en dat de verhaallijn de aandacht van de lezer vasthoudt, wat maar weinig andere auteurs sinds Gulliver konden doen", daarmee verwijzend naar Jonathan Swift. Eliot eindigt zijn brief met de mededeling dat hij nu verwacht dat hij Orwell als schrijver voor Faber and Faber zou verliezen, wat hij betreurde. Want, zo schreef Eliot, "ik schat je werk hoog in, want het is goede literatuur van fundamentele integriteit".

Uiteindelijk zou Animal Farm in augustus 1945 verschijnen bij Secker and Warburg, een even antifascistische als antistalinistische Britse uitgeverij. Bij die uitgeverij was in 1938 al Orwells verslag van de Spaanse Burgeroorlog, Homage to Catalonia, verschenen. In de Verenigde Staten verscheen de politieke satire een jaar later, nadat enkele grote uitgeverijen het hadden afgewezen. De brief van Eliot staat centraal in de binnenkort uitgezonden BBC-documentaire

Bron: www.nrcboeken.nl

5,0
Nadat ik 1984 had gelezen móest ik op zoek naar Animal Farm. In het internettijdperk is dat niet zo lastig maar toch kwam het er op de één of andere manier steeds niet van. Totdat ik dinsdag na een slopende dag besloot toch maar eens deze klassieker te bestellen.

Eenmaal in huis begon ik direct te lezen en werd ik hoe langer hoe meer geboeid. De manier hoe de karakters gelijkenissen tonen met Marx, Stalin, Trotski, Nicolaas II en de NKVB vond ik buitengewoon herkenbaar. Uiteindelijk loopt het boek net als 1984 slecht af al is de algehele stijl wel wat minder grimmig. Is het boek te kort? Laat ik de vraag omdraaien: moeten goede boeken lang duren? Wie weleens wat heft proberen te schrijven weet dat het ongelooflijk moeilijk is om niet te veel op te gaan pennen. Ik vind het zelf buitengewoon knap dat Orwell in iets meer dan 100 pagina's een thema kan uitwerken dat dermate sterke gelijkenissen met het Sovjet-bewind toont dat liefst VIER Britse uitgevers het terzijde geschoven hebben. Dat laatste had natuurlijk te maken met het geallieerde pact anno 1944 maar we praten wel over een vrije samenleving!

Eens te meer toont het de kracht van het boek aan. Overigens lag het hoofd idee in 1937 al klaar. Stalin was toen ruim 10 jaar aan de macht en alle latere werken over Goelag praktijken en zuiveringen moesten nog verschijnen. 5* en een toekomstige top-10 plaats voor deze verbluffende, tijdloze satire.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:17 uur

geplaatst: vandaag om 14:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.