menu

Il Desiderio di Essere come Tutti - Francesco Piccolo (2013)

Alternatieve titel: Het Verlangen te Zijn als Alle Anderen

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Italiaans
Psychologisch

272 pagina's
Eerste druk: Einaudi, Turijn (Italië)

Terugkijkend begon het voor de verteller toen hij als negenjarige op een avond een park in een Italiaanse stad binnensloop. Daar overviel hem het besef dat tienduizenden anderen voor hem in het park hadden rondgeslenterd, dat hij een van velen was, dat hij deel uitmaakte van een groter geheel, en dat ook hij zijn steentje moest bijdragen aan het heil ervan. Dat is het begin van een verhaal waarin de verteller, ouder en wijzer, terugkijkt op zijn pogingen zich in te zetten voor de wereld om hem heen, maar tegelijk op afstand wilde blijven. Waar lag voor hem de grens? In hoeverre zijn die gebeurtenissen in de wereld om hem heen van invloed geweest op de loop van zijn eigen leven?

zoeken in:
avatar van eRCee
3,5
Francesco Piccolo is misschien wel het meest bekend als schrijver van filmscripts. Zo werkte hij mee aan films als Caos calmo, Il caimano en Il capitale umano. Dit boek, bekroond met de Premio Strega, is een soort autobiografische vertelling omkaderd door de politieke ontwikkelingen in Italië vanaf de jaren '70. Centraal staat de relatie tussen de verteller en twee politici: Berlinguer, de leider van de communistische partij, en Berlusconi, diens tegenpool. Piccolo werkt de tegenstellingen filosofisch uit, en geeft daarbij diverse inzichten over de relatie tussen politieke idealen (vooral linkse, progressieve idealen) en de persoonlijke realiteit van alledag. Zijn eigen ontwikkeling hierin is boeiend om te volgen, hoewel naar het einde toe het politieke wel erg de overhand krijgt boven het biografische. Overigens is de politieke geschiedenis van Italië interessant genoeg. Hoe Piccolo het drama van de ontvoering van Moro, de leider van de sociaal-democraten, uitwerkt en duidt bijvoorbeeld. Andere voorvallen die in het boek voorbij komen zijn onder meer een cholera-epidemie en een gevangenisstraf van Sophia Loren, jawel. Literair is het niet volmaakt, zeker niet, en het laatste deel kent wat herhaling en laat het meer narratieve aspect teveel los, maar desondanks een erg fijn boek.

Gast
geplaatst: vandaag om 18:36 uur

geplaatst: vandaag om 18:36 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.