menu

Plaatsvervangers - Thomas Heerma van Voss (2017)

mijn stem
3,92 (19)
19 stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Autobiografisch

224 pagina's
Eerste druk: Thomas Rap, Amsterdam (Nederland)

Muziek is een grote liefde van Thomas Heerma van Voss. Op zevenjarige leeftijd bezoekt hij samen met zijn vader zijn allereerste liveconcert. Ineens staat hij oog in oog met muzikanten tegen wie hij tot dan toe alleen op veilige afstand, in zijn jongenskamer, opkeek. Hij beschrijft hoe de virtuele popgroep Gorillaz een middelbareschoolliefde vormt en maakt de lezer deelgenoot van een vriendschap, die via een hiphopsite ontstaat en buiten het scherm opbloeit. Zijn bewondering en nieuwsgierigheid leiden hem jaren later naar New Orleans, waar hij op zoek gaat naar een ondoorgrondelijke gangsterrapper die zichzelf The Ghetto Bill Gates noemt. De persoonlijke verhalen in 'Plaatsvervangers' draaien steeds om de relatie tussen artiest en toeschouwer, tussen bewonderde en bewonderaar, en telkens beschouwt Heerma van Voss ook zichzelf. Hij schrijft over muzikanten die iets kunnen wat hij niet kan, iets durven wat hij niet durft, die leven zoals hij niet leeft.

zoeken in:
4,5
Hier toch een iets uitgebreider bericht, omdat dit een van mijn favoriete hedendaagse NL-schrijvers is en omdat dit boek zo veel rijker en diepgaander is dan ik in eerste instantie dacht. Want ik dacht: muziek, muzikanten die ik niet ken, tja, is dat wel iets voor mij? Maar al op de eerste bladzijde werd me duidelijk dat het helemaal niet om muziek gaat. Het gaat om de verhalen, die niets onder doen voor THvV's verhalenbundel. En muziek vormt daarbij een handige kapstok voor dit essayistische, verkennende, originele geheel. Ja, 'Plaatsvervangers' is een heel indringend persoonlijk verhaal - persoonlijker dan alles wat ik van THvV ken, al ken ik niet alles - aan de hand van muziek. En dat maakt die keuze voor muziek voor mij zo goed: dit overstijgt elk dagboekproza, het geeft vaart en originele twists. De opbouw werkt ook goed: eerst het aftastende Skunk Anansie en die het hele boek terugkerende huivering zich van de zijlijn los te maken. Dan over Tim Dog, waarin HvV eerder zichzelf dan de lezer lijkt te willen overtuigen, dat door de lengte en de herhaling zo mooi zijn aan obsessie grenzende verbetenheid introduceert die in de andere stukken ook de boventoon voert. En daardoor gaat het dus vooral over obsessies. Als derde Albarn en de angst dat iets waardevols zijn mysterie verliest, en daarmee zijn kracht. Hierin gaat het vooral om de noodzaak van mysterie. Als vierde het schitterende centrale verhaal over Rob van den Aker, dat de persoonlijke insteek van de verhalen verklaart (en het openingsverhaal had moeten zijn, als je het mij vraagt) - prachtige ode is dit. Het vijfde verhaal: Zimmer en HvV's bewondering voor het creëren zonder voorbehoud (wat eigenlijk de gemene deler is van de onderwerpen), en dan als slotstuk de bijna surrealistische odyssee naar Master P, eindelijk een fysieke ontmoeting met een held , eindelijk gaat HvV op pad - en het wordt een zeer memorabele confrontatie met het rauwe New Orleans, terwijl steeds de veilige Amsterdamse wereld op de achtergrond. Stuk over Golden Boy zou iedereen moeten lezen, omdat het ook een poëtica is en een erg origineel opgebouwd verhaal.

4,0
Toen ik vernam dat Thomas Heerma van Voss een boek over muziek ging schrijven, was mijn interesse meteen gewekt. Ik leerde hem namelijk kennen als een van de betere hiphoprecensenten, en weet nog hoe ik onder de indruk was toen hij vertelde dat hij een roman ging publiceren (ik had toen zelf nog schrijfambities). In de jaren daarna ontwikkelde Heerma van Voss zich steeds verder als schrijver van fictie, en werden de stukken over muziek schaarser. De liefde voor muziek bleef gelukkig wel aanwezig, en dat resulteerde in een prachtig boek over het ervaren van muziek.

Want Plaatsvervangers gaat over meer dan muziek; het gaat over de artiesten die de klanken en teksten voortbrengen, over wat hen drijft, maar nog meer over wat de artiest en de creatie met de luisteraar - in dit geval Heerma van Voss - doen. De schrijver analyseert het spanningsveld tussen hem en de artiest, maar ook de leidende kracht die muziek in een mensenleven kan zijn. Dat resulteert in prachtige stukken over de om verschillende redenen ongrijpbare Damon Albarn en Tim Dog, een (zelf)kritische beschrijving van een Hans Zimmer-concert, een bewonderenswaardig in memoriam voor Rob van den Aker en een broeierige reis naar Master P in New Orleans.

Heerma van Voss doet alles op overtuigende wijze, want lezers meenemen in een denkwijze is waar hij in glorieert. Dit keer zijn het geen romanpersonages die Heerma van Voss tot leven wekt, maar zijn het zijn even ervaringen en gevoelens die hij met de lezer deelt. Wat mij betreft even genietbaar!

avatar van liv2
Hier kan je je stem uitbrengen voor de Bookspot Literatuurprijs 2018


STEM HIER

avatar van liv2
Zo, stem uitgebracht!


Succes thomas.

avatar van Jason82
Ook gestemd, veel succes gewenst!

avatar van Halley23
4,0
Halley23 (moderator)
Ik moet eerlijk bekennen dat ik in het begin best wel moeite had om 'in het boek te komen' - ik heb echt weinig met hiphop - maar de vlotte schrijfstijl en de bezieling van de schrijver hebben me er echt doorheen gesleept. Het hoofdstuk over Damon Albarn sprak me al meer aan. Maar halverwege het boek werd ik echt beloond door het fenomenale hoofdstuk over Golden Boy, prachtig en meeslepend geschreven. En ook het einde in New Orleans mocht er wezen. Al met al dus een uitstekend boek van Thomas Heerma van Voss, want schrijven kan die man dat staat buiten kijf.

4,0
De toegankelijke doch scherpe schrijfstijl in combinatie met de frequente afwisseling in perspectief - de ene keer lijkt een passage op een biografie, dan weer op een opiniestuk, dan weer op een roman - maken dit een fijn, fris boek om te lezen. De vermenging van feitelijkheden en persoonlijke ervaringen draagt hieraan bij. Persoonlijke favorieten zijn de stukken over Damon Albarn, Golden Boy en Master P. 4*

Gast
geplaatst: vandaag om 10:30 uur

geplaatst: vandaag om 10:30 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.