menu

Jerusalem - Alan Moore (2016)

mijn stem
4,75 (2)
2 stemmen

Engels
Ideeƫnliteratuur / Fantasy

1180 pagina's
Eerste druk: Knockabout, Londen (Verenigd Koninkrijk)

In 'Jerusalem' combineert Alan Moore de visies van William Blake met de theoretische fysica van Albert Einstein in de straten en steegjes van zijn geboortestad Northampton. In deze plaats van verval en vernieling die ooit de Saksische hoofdstad van England was, voert Moore heiligen, koningen en prostituees op in een caleidoscopische vertelling die tijd en meerdere dimensies overstijgt.

zoeken in:
4,5
Na dik vier maanden leesplezier ben ik er dan eindelijk in geslaagd Jerusalem (dik 1200 pagina's!) uit te lezen deze maand. Iemand op Goodreads beschreef dit werk als 'de top van de Alan Moore-berg' en daar kan ik het alleen maar volmondig mee eens zijn. Voor iedereen die werken als V For Vendetta, Watchmen en From Hell kan smaken eigenlijk verplichte kost.

Enige reden waarom ie bij mij geen 5* scoort, is omdat de beste man soms wat meer naar zijn eindredacteur had mogen luisteren, er worden constant ontzettend veel onbelangrijke details meegenomen in het narratief en op de beste moment werkt dat uitermate sfeerbevorderend, op andere momenten had ik zoiets van, komaan kerel, vooruit met de geit! Op het einde ook wat te veel herhaling in plaats dat het verhaal afgesloten wordt zoals zijn beste werken worden afgesloten, met een heerlijk bevredigend einde waar alles met laserprecisie op zijn plaats valt.

Verder niks dan lof voor dit meesterwerkje vol memorabele personages, interessante filosofieën over tijd en ruimte, proza waar het enthousiasme van de schrijver zo op de lezer afspat, en geslaagde stijlexperimenten (al weet ik nu bijvoorbeeld ook meteen dat ik me niet hoef te haasten om Finnigan's Wake aan mijn leeslijst toe te voegen ).

avatar van Donkerwoud
Hm. Interessant. Nooit geweten dat Alan Moore ooit een boek had geschreven.

Gast
geplaatst: vandaag om 04:26 uur

geplaatst: vandaag om 04:26 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.