menu

The Words in My Hand - Guinevere Glasfurd (2015)

Alternatieve titels: De Woorden in Haar Hand | Worte in Meiner Hand

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Engels
Biografie / Historisch

432 pagina's
Eerste druk: Paul List, München (Duitsland)

Een interpretatie van het echte leven van Helena Jans, hulp in de huishouding van een Engelse boekenhandelaar in het Amsterdam van de 17e eeuw. Een mysterieuze en teruggetrokken huurder arriveert, ‘de Monsieur’, die uiteindelijk René Descartes blijkt te zijn: de Franse filosoof en wiskundige. In eerste instantie lijken de filosoof en het dienstmeisje weinig gemeenschappelijk te hebben, toch verlangt Helena naar kennis en geletterdheid. Ze wil zo graag schrijven, dat ze bietensap gebruikt in plaats van inkt en haar eigen lichaam in plaats van papier. Ondanks al zijn geleerdheid ontdekt de filosoof dat het Helena is, die de verrassing onthult in de dagelijkse wereld die hem omringt; dit terwijl hun relatie zich verdiept.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (crew)
Guinevere Glasfurd komt oorspronkelijk uit Noord Engeland, heeft een aantal korte verhalen gepubliceerd (onder andere in Schotland); korte verhalen waaraan prijzen zijn toegekend. Zij heeft verder een achtergrond in historisch onderzoek en gewerkt voor BBC History Online.

Haar eerste goed ontvangen roman 'Worte in Meiner Hand' is vreemd genoeg eerst in augustus 2015 voor de Duitse markt vertaald, voordat dit boek begin 2016 voor de Engelse markt is gepubliceerd.

Ook vreemd dat een Engelse dame in het Duits publiceert over de relatie in de 17e eeuw van een Fransman met een Nederlands meisje. Men zou verwachten dat dit onderwerp eerder door een Frans of Nederlands auteur zou zijn opgepakt.

De Engelse paperback uit 2017 leest tot nu toe heel erg prettig. Wel zo aardig om die Engelse tekst doorspekt te zien met Nederlandse persoons-, straat- en stadsnamen. Opmerkelijke toegift achterin die paperback-versie is een lijst met 22 vragen, voor discussies in leesgroepen.

De Nederlandse vertaling 'De Woorden in Haar Hand' is in augustus 2016 door Luitingh Sijthoff uitgebracht. Boek en onderwerp zijn interessant genoeg om er verder kennis van te nemen.

avatar van Tiany
4,0
Zeer mooi verhaal. (Nederlandse versie)
Fictie, maar deels gebaseerd op waargebeurd.
René Descartes, een Fransman, was een zeer verstandig man, iemand die leefde voor zijn werk en boeken. Helaas was niet iedereen het altijd met hem eens.
Hij had een zeer trouwe, maar bezitterige lakei die hij “limousine” noemde.
Tijdens zijn verblijf in Amsterdam logeert Descartes bij Mr. Sergeant, een boekhandelaar.
Mr. Sergeant is vol lof over Descartes, en Helena, zijn dienstmeid, vind de geleerde man eveneens zeer interessant, want het is haar grote wens te leren schrijven.
Na een tijdje krijgen Helena en Descartes een relatie met elkaar.
Ook raakt Helena zwanger, maar dat de vader Descartes is moet ten strengste geheim gehouden worden voor de buitenwereld.
Helena bevalt van een dochtertje “Francine”, Descartes is stapelgek op zijn mooie slimme dochter.
De band tussen Descartes, Helena en Francine blijft bestaan, maar moet nog steeds verborgen blijven voor anderen, behalve Limousine, mr. Sergeant en mevrouw Anholts, die Helena voor en na de bevalling een tijdje bij zich laat wonen op aanvraag van Descartes, en waar ze ook voor wordt betaald door hem.
Helena is niet gelukkig dat ze verborgen wordt, maar haar dochtertje is het mooiste in haar leven. De moeilijke en onzekere verhouding tussen Descartes en haar maakt Helena vaak verdrietig en eenzaam.
Op 5 jarige leeftijd sterft Francine aan roodvonk, beide ouders zijn kapot van verdriet, zullen hun wegen door dit verlies voorgoed scheiden ?
Ik heb genoten van dit 17e eeuws verhaal, dit is één van de genres die ik het liefst lees.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:48 uur

geplaatst: vandaag om 17:48 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.