menu

De Groene van 1877: Geschiedenis van een Dwars Weekblad - Rob Hartmans (2002)

Alternatieve titels: Een Veeleisende Huisvriend: Geschiedenis van De Groene Amsterdammer, 1877-2017 | Geestdrift met Verstand: Geschiedenis van De Groene Amsterdammer van 1877 tot Nu

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Nederlands
Waargebeurd

461 pagina's
Eerste druk: Mets & Schilt, Amsterdam (Nederland)

In juli 2002 bestaat De Groene Amsterdammer 125 jaar. Historicus Rob Hartmans beschrijft in 'De Groene van 1877' de roerige geschiedenis van dit dwarse weekblad In 1877 verscheen het eerste nummer van De Amsterdammer, die zich door onpartijdige beschouwingen hoopte te ontpoppen als ‘een ware huisvriend’ van de ontwikkelde burger. Het weekblad, dat al spoedig bekendstond als ‘De Groene’, bleek een eigenzinnig periodiek dat opereerde binnen het spanningsveld tussen journalistieke objectiviteit en politiek engagement. Onder leiding van uitgesproken karakters als Jan de Koo, Henri Wiessing, A.C. Josephus Jitta, Rients Dijkstra, Martin van Amerongen en Xandra Schutte was het blad nooit kleurloos, maar het was evenmin partijgebonden. Bovendien was het op cultureel gebied toonaangevend. In 1973 merkte een lezer op dat als hij het blad had gelezen hij het gevoel had dat hij zijn huiswerk had gedaan. 'De Groene' is altijd een veeleisend blad geweest, dat de lezers informeerde met feiten en argumenten, zodat zij zich een mening konden vormen. Een keuze die nooit resulteerde in hoge oplages, maar die er wel toe leidde dat het blad na al die jaren vrijwel alle concurrenten heeft overleefd.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
De historicus en journalist Rob Hartmans heeft het er maar druk mee.

Na vier jaar werkzaamheden, verscheen in 2002 bij gelegenheid van het 125-jarige jubileum de eerste versie van zijn geschiedenis van De Groene Amsterdammer: 'De Groene van 1877' van 461 pagina's.

Bij gelegenheid van het 140-jarige bestaan, verscheen op 15 juni 2017 de tweede versie van die geschiedenis, 'Een Veeleisende Huisvriend', van 576 pagina's bij Ambo Anthos te Amsterdam.

Inmiddels ligt er sinds 23 mei 2020 een nieuwe versie van 704 pagina's, verschenen bij Unieboek/Het Spectrum te Amsterdam: 'Geestdrift met Verstand'. De tekst heeft daarbij royaal de overhand op de zwart-wit afbeeldingen.

Over de eerste editie verschenen een hele reeks recensies. Een willekeurige daarvan is die uit 2003 van Huub Wijjfjes in 'Ons Erfdeel':
Een contrapunt in de mainstreamcultuur

De Groene Amsterdammer zelf laat zich zoals altijd ook niet onbetuigd:
Geschiedenis van De Groene Amsterdammer – De Groene Amsterdammer

Gast
geplaatst: vandaag om 15:52 uur

geplaatst: vandaag om 15:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.