menu

Een Jihad van Liefde - Mohamed El Bachiri en David Van Reybrouck (2017)

mijn stem
3,82 (11)
11 stemmen

Nederlands
Verhalenbundel / Gedichtenbundel
Waargebeurd

96 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

Mohamed El Bachiri is een Marokkaanse Belg, moslim en Molenbekenaar. Hij is ook de man van Loubna Lafquiri, zijn grote liefde en moeder van zijn kinderen, die op 22 maart 2016 bij de aanslagen in Brussel om het leven is gekomen. In 'Een jihad van liefde', opgetekend door David Van Reybrouck, praat Mohamed over zijn jeugd in Molenbeek, de liefde voor zijn vrouw en zijn leven na de aanslagen. Als eerbetoon aan zijn vrouw buigt Mohamed het leed dat hem is aangedaan op moedige en veerkrachtige wijze om in een boodschap van liefde en medemenselijkheid, waarbij hij westerse moslims oproept tot een meer humanistische benadering van de islam. Het resultaat is een sobere tekst van een ongelooflijke wijsheid.

zoeken in:
avatar van Sol1
4,0
Sol1 (moderator)
Het is heel apart om onder die omstandigheden zo te kunnen denken, als Mohamed El Bachiri dat doet. Dat zal niet aan iedereen zo zijn gegeven. Het boekje is opgedeeld in een hele reeks kleinere hoofdstukken, waarin gedichten elkaar afwisselen met proza; met name de laatste geeft stukje bij beetje een biografie van Mohamed. Hij is blijkbaar altijd al open en geïnteresseerd in anderen geweest. In de losse hoofdstukjes, staan een reeks aforismen en wijsheden vermeld. Over de Islam, over Loubna, over de maatschappij, over zijn familie, over hemzelf. Ik denk dat het de schrijver en zijn situatie, zijn gedachten, geen recht doet dat allemaal klakkeloos achter elkaar door te lezen. Daarvoor is er teveel om tot je te laten doordringen en met je mee te nemen.

Het boekje is gebaseerd op, na de aanslagen van 22 maart 2016, door Mohamed geschreven teksten en een door hem gegeven uitgebreid interview. Er heeft daarbij wel een vertaling plaatsgevonden van Frans naar Nederlands door Manik Sarkar en een herbewerking door David Van Reybrouck. Aldus het nawoord.

avatar van Sol1
4,0
Sol1 (moderator)
Bericht van de 'showredactie' in het AD van 9 november 2019:
Boek Jihad van Liefde gaat het theater in

avatar van psyche
4,5
psyche (crew)
Sol1 schreef:

Het boekje is gebaseerd op, na de aanslagen van 22 maart 2016, door Mohamed geschreven teksten en een door hem gegeven uitgebreid interview. Er heeft daarbij wel een vertaling plaatsgevonden van Frans naar Nederlands door Manik Sarkar en een herbewerking door David Van Reybrouck. Aldus het nawoord.


Vanavond met terugwerkende kracht gekeken naar L'Amour La Mort waar ik door de vorm van de documentaire werd teleurgesteld (ook al begrijp ik de opzet) vooral omdat ik wat anders verwacht had: namelijk méer van de mondelinge persoonlijke verhalen.
Laten er nu gelukkig van/over éen van de geïnterviewden, Mohamed El Bachiri, twee boeken zijn verschenen…

avatar van psyche
4,5
psyche (crew)
Inspanning

‘Een Jihad van liefde’ is het verhaal van Mohamed El Bachiri en zijn grote liefde Loubna Lafquiri, moeder van zijn drie kinderen. Mohamed is opgegroeid in Molenbeek en was zoals de geschiedenis vertelt een moslim als zovelen, die je niet hoort, die je niet ziet. Na de dood van zijn vrouw door aanslagen in Brussel bevat dit boekje teksten die Mohamed heeft geschreven en uitspraken die David Van Reybrouck van hem heeft opgetekend tijdens een uitgebreid interview op 2 en 3 februari 2017 in Brussel.

Het woord jihad is gebruikt om troepen te motiveren, oorlogen te voeren. Maar oorspronkelijk in klassiek Arabisch betekent het woord Jihad ‘inspanning’. Dat is de eerste betekenis. Een echte jihadist is iemand die niet in woede ontsteekt, ongeacht de situatie. Hij kan misschien wel woede voelen, maar het is zo makkelijk om iemand te slaan of geweld te gebruiken. Aldus MEB en als hij iets niet heeft gedaan in dit verhaal is het ontsteken in woede, wat ik bijzonder opmerkelijk vind. Had hij er geen reden toe? Het boekje ademt overtuigd pacifisme, broederschap naar àlle mensen. Het boekje leest toegankelijk: hier en daar zelfs met humor. MEB zat op een dichtbij zijnde katholieke school, zijn vader zei over de katholieke waarden: “Het is net als bij ons, alleen is Jezus niet de zoon van God en hebben wij nog een profeet extra”. MEB leerde over moeder Theresa, hoe kon zij naar de hel gaan? Zijn vader vertelde dat zij weliswaar niet zou lijden maar ook geen moslim was, dus niet naar het paradijs zou gaan. MEB vond dit oneerlijk, waarom zij niet, terwijl voor een doorsneeburger die nooit iets voor een ander doet de poorten van het paradijs wagenwijd openstaan? Hij wilde niet de Che Guevara van de familie uithangen…

MEB is een mens die veel nadenkt. Die met inspanning nadenkt, over andere levensovertuigingen en religies dan de zijne en tegelijkertijd bij zichzelf kan blijven. Want stelt MEB: in deze tijd van globalisering is het belangrijk je eigen geschiedenis te kennen maar ook die van anderen: zwarten, blanken, joden boeddhisten, moslims en atheïsten. Nergens is het boekje haatdragend. Ik vind het indrukwekkend hoeveel wijsheid en liefde dit boekje bevat. Naar mijn idee kan iemand zo overtuigend niet zijn als hij zelf de liefde niet kent. En liefde is er in zijn leven, onder andere heeft hij deze van jongs af aan meegekregen. Voor zijn God, zijn ouderlijk gezin, voor de gemeenschap waaruit hij komt, de vruchten van de liefde voor Loubna en haar kinderen.

Ondanks de toegankelijkheid geen boekje om achter elkaar uit te lezen. Wel een boekje om telkens op te pakken en weer en weer. Jezelf de inspanning gunnen om bij jezelf na te gaan: hoe zit het bij mij? Een boekje om bij de hand te houden.

4,5*

Gast
geplaatst: vandaag om 13:02 uur

geplaatst: vandaag om 13:02 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.