menu

Makkelijk Leven - Herman Koch (2017)

mijn stem
2,81 (48)
48 stemmen

Nederlands
Psychologisch

96 pagina's
Eerste druk: Stichting CPNB, Amsterdam (Nederland)

Boekenweekgeschenk 2017. Tom Sanders is een gevierd schrijver van zelfhulpboeken en hij leidt een gelukkig leven met Julia en twee volwassen zonen, van wie de jongste, Stefan, zijn oogappel is. Tijdens een verjaardagsfeestje voor Julia staat hun schoondochter Hanna - op wie Tom en Julia niet dol zijn - opeens voor de deur. Snikkend vertelt ze dat ze door Stefan is geslagen en dat dat niet de eerste keer is. Moet Tom zijn lievelingszoon Stefan aanspreken op zijn gedrag? Of loont het misschien meer om de adviezen uit zijn zelfhulpboeken in praktijk te brengen, zoals zijn bekende richtlijn "Probeer problemen niet altijd op te lossen door eraan te denken; vaak worden ze eerder opgelost door er niet aan te denken"? 'Makkelijk leven' laat zien hoe een man die met zijn levensinzichten zo succesvol is opeens alle zeilen bij moet zetten om de problemen in zijn eigen leven het hoofd te bieden.

zoeken in:
avatar van mjk87
3,0
Boekenweekgeschenk 2017.

Heuj gratis boeken! Dan komt de Nederlander in mij naar boven.

avatar van mjk87
3,0
Lange tijd een uitstekend Boekenweekgeschenk. En in tegenstelling tot vrijwel alle recensies die ik daarna gelezen heb, vond ik de hoofdpersoon nu net geen klootzak. Zozeer wijk ik af, dat ik me afvraag of er met mij niet iets mis is, want werkelijk alle recensenten vinden hem een naar mens en gunnen hem een slecht einde. Dat heb ik niet. Ik zie vooral een goed mens die dan wel van die vreselijke zelfhulpboeken schrijft maar zelf bij wat tegenslag toch niet helemaal zo makkelijk leeft als hij in zijn boeken als tip geeft. Een man met twijfel, twijfel ook die logisch is. Soms is porren ergens in beter om niet te doen. Goed weergegeven door Koch die heel raak zijn twijfel typeert. Lange tijd bouwt die spanning ook op en er zitten interessante gedachten verwerkt doorheen het hele boek. En dan zijn er de laatste hoofdstukken waarin ineens een plottwist zit die helemaal nergens op slaat. En of Koch te weinig pagina's had of gewoon dit niet durfde af te maken, het verhaal gaat zomaar een andere kant uit die nergens vandaan komt en is het verhaal af. Sanders blijft alleen achter waarbij ik me oprecht afvroeg waar dit nu weer voor nodig was. En buiten dat zie ik ook niet waarom zijn zoon ineens zo kwaad is. En waarom zijn vrouw ineens weg gaat op een lange reis. Volgens mij heeft hij niets verkeerds gedaan behalve dan wat half begerig gekeken naar zijn schoondochter, maar zelfs dat komt maar erg kort langs.. 3,0*.

2,5
Het is helegaar geen fantastisch idee om zo'n kleurloos en ultiem suf type als Tom Sanders als de vertellende ik-persoon op te voeren. Beter was het een bijtende satire op de wereld van de zelfhulpgoeroe's geworden met een belerende auctoriële verteller, maar aangezien Koch ook zelf nogal versuft ook oogt, kan ik me evenwel geen succes indenken. Derhalve zou ik Koch willen aanraden dat hij zichzelf vooral geen schuldcomplex moet aanpraten als hij zijn pen nog een dag langer laat liggen.

avatar van thomzi50
mjk87 schreef:
En buiten dat zie ik ook niet waarom zijn zoon ineens zo kwaad is. En waarom zijn vrouw ineens weg gaat op een lange reis. Volgens mij heeft hij niets verkeerds gedaan behalve dan wat half begerig gekeken naar zijn schoondochter, maar zelfs dat komt maar erg kort langs.. 3,0*.


Hier struikelde ik ook al over (en het was een van de redenen waarom ik verder niet zo enthousiast werd van dit boekje): de 'straf' die Sanders ondergaat is buitenproportioneel groot voor wat hij heeft gedaan (en wordt dus niet eens toegelicht). Want; tja, hij deed nu eigenlijk nagenoeg niets verkeerd, hij keek inderdaad wat begerig, hij trad verder geheel niet op. Maar that's it.

avatar van gert_r
4,0
mjk87 thomzi50

Volgens mij is de straf die Tom Sanders krijgt minder buitenproportioneel dan jullie denken. Ik ben niet zo bekend met het werk van Koch, maar ik heb begrepen dat hij regelmatig gebruik maakt van de 'onbetrouwbare verteller'. In dit boekje in ieder geval wel. Want buitenechtelijke verhoudingen liggen meestal gevoelig, en een buitenechtelijke verhouding met je eigen schoondochter is een wel bijzonder ongemakkelijke variant.
Tom Sanders heeft vanaf bladzijde één een verhouding met Hanna en aanwijzingen hiervoor zijn er volop.
Op bladzijde 16 bijvoorbeeld: "Succesvol schrijver van zelfhulpboeken, beroemd, miljonair, kan uitgerekend zichzelf niet helpen, maakt een puinhoop van zijn leven. Buitenechtelijke affaires, (...), een scheiding" etc.
Sanders vraagt zich af wat hij zou doen als hij in de in de positie zou komen van Eliot Spitzer, de zelfverklaarde bestrijder van prostitutie, die gebruik maakte van de diensten van een luxe escortnetwerk. Hij vraagt zich dat af omdat zijn positie daar erg op lijkt, als zijn verhouding met Hanna uitkomt.
Sanders zegt ook dat als er een faux pas is begaan en dit bekend wordt gemaakt, dat dan de verteller misschien niet betrouwbaar is; misschien niet wordt geloofd.
Hij geeft zelf toe dat hij onbetrouwbaar is!
Verderop is er ook nog sprake van een uitweg die gevonden moet worden. Ja, omdat de verteller zelf de fout is ingegaan.
En waarom woont de oudste zoon met zijn gezin in Canada? Om zo min mogelijk met zijn vader te maken hebben soms? Hij wil niet dat z'n vader met z'n vingers aan zijn Caitlin zit. Die vader vindt ook deze schoondochter wel erg leuk. "Wat ziet deze vrouw in onze zoon?" Pa is natuurlijk zelf een veel toffere peer. En aan het eind van het verhaal zit iedereen in Canada of Australië ...
Tenslotte, op pagina 74: "Je zou achteraf kunnen zeggen dat ik de verkeerde benadering volgde door mijn schoondochter als de voornaamste oorzaak van hun huwelijksproblemen te zien" Alweer: dat is Tom Sanders zelf.

Ik zou zeggen: gewapend met deze kennis even herlezen en alles valt op zijn plaats.
Als onbetrouwbare lezer vind ik dat het boekje het waard is!

avatar van gert_r
4,0
Vandaag viel mijn oog op een bericht met de kop: 'Arnhemmer trouwt met schoondochter'. Daar liep het wel goed af. Toeval: ernaast stond een advertentie van Foto Koch en Herman Koch is geboren in Arnhem.

4,0
Ik vind dat Koch een plezierige manier heeft om een (moeilijke) problematiek neer te zetten. Het boek (een boekje in dit geval) leest dan ook weer als een trein. (en ja, je kon er toen ook gratis mee de trein in) Net als in andere van zijn boeken neemt Koch de lezer mee in de gedachtespinsels en nevengedachten van zijn personen. En die gedachten zijn nog niet zo gek. Je hoeft het er natuurlijk niet met een hoofdpersoon eens te zijn. Maar het is natuurlijk wel een 'diepe vraag': grijp je in of niet, of laat je het maar op zijn beloop om de tijd zijn werk te laten doen. En dan nog 10 wijze levenslessen aan het eind. Je hebt hier wel waar voor je geld, je gratis geld.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:25 uur

geplaatst: vandaag om 16:25 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.