menu

Dear Ijeawele, or A Feminist Manifesto in Fifteen Suggestions - Chimamanda Ngozi Adichie (2017)

Alternatieve titel: Lieve Ijeawele, of Een Feministisch Manifest in Vijftien Voorstellen

mijn stem
4,25 (2)
2 stemmen

Engels
Sociaal

80 pagina's
Eerste druk: Knopf Doubleday, New York (Verenigde Staten)

Enkele jaren geleden ontving de schrijfster een brief van een dierbare vriendin uit haar kindertijd, met de vraag van die vriendin hoe ze haar babydochter het beste tot een feministe kon opvoeden. Het antwoord is dit boek. In vijftien voorstellen, van meeslepend, direct, wrang en grappig tot opmerkzaam, wordt aangegeven hoe de dochter te laten opgroeien tot een sterke, onafhankelijke vrouw. Die voorstellen zijn onder andere de dochter aan te moedigen een helikopter, en niet alleen een pop, als speelgoed te kiezen, als ze dat wenst. Of open gesprekken met de dochter te voeren over kleding, make-up en seksualiteit. Of de beide mythes te ontkrachten dat vrouwen alleen gemaakt zijn om de maaltijd op tafel te zetten en dat mannen de volledige carrière van vrouwen dienen toe te staan of te bepalen.

zoeken in:
avatar van Sol1
4,0
Sol1 (moderator)
Prettig en genuanceerd gebracht verhaal, waaraan humor niet ontbreekt. Hoewel de titel sommige mensen misschien gelijk al zwaar op de maag ligt, is met dit boekje in feite sprake van een bron van nuchterheid.

De door Chimamanda Ngozi Adichie gekozen vormgeving heeft één mogelijk nadeel. Sommige lezers kunnen er, bewust of onbewust, ten onrechte van uitgaan dat het verhaal specifiek geschreven is voor binnen een Afrikaanse context. De reikwijdte van haar betoog gaat echter (veel) verder dan de grenzen van dat continent.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:26 uur

geplaatst: vandaag om 15:26 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.