menu

De Zonde van de Vrouw - Connie Palmen (2017)

mijn stem
3,22 (9)
9 stemmen

Nederlands
Ideeƫnliteratuur

63 pagina's
Eerste druk: Stichting CPNB, Amsterdam (Nederland)

Boekenweekessay 2017. De meest bekende geschiedenis van zelfdestructie is: ‘de zondeval’. Eva wordt verleid door de duivel, vermomd als slang, om te eten van de boom der kennis des goeds en des kwaads. Zij schendt het gebod van de Vader en de mensheid verliest voorgoed de onschuld van de onwetenden. Het hemelse paradijs waar alles zo goed en mooi was wordt ingeruild voor sterfelijkheid, pijn, verdriet en zonden. Dankzij de ongehoorzaamheid van de eerste vrouw wordt de mens een zondig en sterfelijk wezen, dat zich schaamt als het iets doet wat verboden is. In De zonde van de vrouw onderzoekt Connie Palmen de vraag of een vrouw die zich niet aan de voorgeschreven regels houdt, een grens overschrijdt naar een verboden gebied. Vinden de vrouwen de originaliteit die hen apart zet en hen scheidt van de gemeenschap, niet zelf ook een zonde waarvoor ze bestraft moeten worden? De levens van toonaangevende vrouwen als Marilyn Monroe, Marguerite Duras en Jane Bowles vormen de leidraad in 'De zonde van de vrouw' waarin Palmen het verband tussen roem, originaliteit en zelfvernietiging boven tafel probeert te krijgen.

zoeken in:
avatar van mjk87
2,5
Boekenweekessay 2017.

Vind de laatste jaren de essays interessanter dan de boekenweekgeschenken.

avatar van liv2
liv2 (crew)
mjk87 schreef:
Boekenweekessay 2017.

Vind de laatste jaren de essays interessanter dan de boekenweekgeschenken.


Je meent het, ik dacht dat deze Het drama van de afhankelijkheid (Boek) door Connie Palmen | Literatuurplein.nl het boeken essay was. Of zelfs ook nog een ander boek. Of verwar ik eea ???

avatar van mjk87
2,5
Je verwart dan wat. Dit is het essay, is ook vaak een bladzij of zestig. Het boek dat jij noemt is een bundeling (zegt jouw link) en zal allicht nu uitkomen om commercieel mee te liften.

avatar van mjk87
2,5
Palmen schrijft vier korte portretten van vrouwen die met hun innerlijke demonen mochten vechten en zich verloren in pillen en alcohol. Twee daarvan waren interessant. Monroe vanwege mijn liefde voor film en aangezien dit een strak geschreven stukje is, en die van Highsmith aangezien Palmen hier het beste iets van psychologisch inzicht neerzet. De andere twee essays zijn weinig opzienbarend, nietszeggend en ook rommelig in de opbouw alsof La Palmen maar van alles wat ze kwijt wilde achter elkaar zette. Aardig idee verder dit hele werk maar te kort om er echt wat van te maken. 2,5*.

3,0
In grote lijnen ga ik mee in het verhaal van mjk87. Van de vier biografieën steken die van Marylin Monroe en Patricia Highsmith er positief uit. Natuurlijk blijft het vrijwel onmogelijk om in amper 15 pagina's een levensportret uiteen te zetten, maar beiden lezen prima weg. Met name de vreemde droom die Monroe ooit had, was een rake metafoor van hoe ze over zichzelf dacht. Een uitstekende keuze van Palmen dat ze deze in haar verhaal verwerkt.

De twee middelste vrouwen in het boek zijn ook interessant, zeker. Toch lezen ze rommeliger en weet Palmen minder goed de hoofd- en bijzaken te onderscheiden. Waarschijnlijk is ze nét iets te ambitieus geweest en was het beter geweest om niet vier, maar drie hoofdpersonen in haar essay uit te diepen.

3*

Gast
geplaatst: vandaag om 12:54 uur

geplaatst: vandaag om 12:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.