menu

Visul - Mircea Cărtărescu (1989)

Alternatieve titel: Nostalgia

mijn stem
4,25 (2)
2 stemmen

Roemeens
Sociaal

289 pagina's
Eerste druk: Cartea Românească, Boekarest (Roemenië)

"Visul" ofwel 'Droom' is noodgedwongen beknot door de censuur van de Roemeense dictator Nicolae Ceaușescu, die werd afgezet en geëxecuteerd aan het einde van 1989, het jaar waarin dit boek verscheen. Daarmee is dit een eerste, verkorte versie van het verhaal dat de auteur oorspronkelijk voor ogen had. Twee pubers willen voor de eerste keer de liefde bedrijven, maar het meisje wil niet dat dat in haar kamer gebeurt. Zij neemt de jongen mee door een lange gang, die overgaat in een ondergronds wandelpad en via een moeras, een grot en een deur plotseling uitkomt in het museum van natuurlijke historie van Boekarest. De opgezette dieren kijken vervolgens toe, hoe zij elkaar liefhebben. Met dergelijke en andere metaforen wordt niet alleen de tienerliefde beschreven, maar ook een indirecte nostalgische blik geworpen op het Roemenië van die tijd.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (crew)
'Visul', ofwel 'Droom' verscheen eerst in 1989 in verkorte versie onder invloed van de censuur van de Roemeense communistische partij. Mircea Cărtărescu was daarbij, net als een aantal collega-auteurs, verplicht om terug te vallen op zijn verbeelding, zijn metaforen, om zijn gedachten straffeloos tot uitdrukking te kunnen brengen. De stijlfiguren en beelden die hij daarbij gebruikt vloeien, gedwongen of niet, makkelijk uit zijn pen.

'Nostalgia', de volledige versie van het boek, kwam pas in 1993 uit. Dat boek is ook beter verkrijgbaar. Het is in ieder geval beschikbaar in Franse, Engelse of Duitse vertaling.
Bij het twintigjarige jubileum in 2013, waren er in Roemenië zelf 40.000 exemplaren van verkocht en hadden er al voor veertien landen vertalingen plaatsgevonden.

Eerdere stukken, die 'Visul' niet gehaald hebben, maar pas later in 'Nostalgia' zijn gepubliceerd, zijn door Mircea Cărtărescu in hun complete context zelfs al in de periode 1983/1984 ter sprake gebracht tijdens diverse cenakels van het Roemeense literaire genootschap Junimea.

Volgens Mircea, heeft hij moeite titels te vinden voor zijn boeken en is de naam van 'Visul' in 1989, na een aantal middagen overdenken, in een plotselinge opwelling tot stand gekomen.
Voor de naam 'Nostalgia' is in 1993 bewuster gekozen, omdat hij dat één van de mooiste en meest trieste woorden vindt. Terzijde zit er een kleine verwijzing in naar de naam 'Nostalghia' van de film uit 1983 van de Russische regisseur Tarkovski. Filmverhaal en boek hebben op zich verder niets met elkaar te maken. Tarkovski regisseerde zijn film, door zijn botsing met de Sovjet-autoriteiten, in ballingschap in Italië.

'Visul' is min of meer het proza-debuut van Mircea. Het succes daarvan is de reden, waarom hij grotendeels is gestopt met het schrijven van poëzie; iets wat door andere auteurs wel jammer is gevonden.

Het werk van Mircea heeft altijd een vrij grote, al dan niet verdoken, autobiografische component. Hij vindt het daarbij makkelijker om over zijn jeugd te schrijven, heeft meer moeite met de verbintenis met de/zijn volwassenheid onder woorden te brengen. Dat aspect van zijn schrijverschap komt ook bij 'Visul/Nostalgia' terug.

4,0
Wat Sol1 hierboven zegt over Cărtărescu, dat hij het fijner vindt om te schrijven over zijn jeugd dan over volwassenheid, dat valt mij inderdaad op, nu ik twee werken van hem heb gelezen (tevens Solenoïde). De herhalende elementen (dezelfde wijk in Boekarest, terugkerende thema’s en situaties) zorgden er hier en daar dan ook voor dat ik mijn aandacht wat verloor, zo snel na het lezen van zijn latere werk, maar dat kan ik Nostalgia, zijn eerste werk, natuurlijk niet kwalijk nemen.

Bovendien bevat Nostalgia genoeg genialiteit, in zijn surrealisme en ideeën, dat ik de repetities onderaan de streep hem kan vergeven. Een prachtige passage, waarin droom en realiteit vaak door elkaar heen lopen, is nooit ver weg. Ook dit is een prachtig werk dat het verval van Roemenië vangt in een vertelling met magisch realisme en, jawel, nostalgie. En oh, die proloog is fantastisch, ik las het in één ruk uit. Wat een start van deze roman/bundel!

Nu nog meer zin om in de Orbitor trilogie te duiken, maar eerst even andere boeken tussendoor, om verdere overkill te voorkomen.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:00 uur

geplaatst: vandaag om 17:00 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.