menu

Abdoel en Akil - Yolanda Entius (2017)

mijn stem
3,40 (5)
5 stemmen

Nederlands
Psychologisch

160 pagina's
Eerste druk: Van Oorschot, Amsterdam (Nederland)

Zeventien zijn Doris en Julia als ze op zoek gaan naar een vriendin die met haar geliefde druiven plukt in de Franse Drôme. Ze hebben afgesproken in het café op het plein van een klein dorp. Daar aangekomen is het stel spoorloos. Wél zijn daar Abdoel en Akil. ‘Ze zijn in de heuvels,' zegt Abdoel, ‘aan het eind van de middag zullen ze wel terug zijn.' De mannen stellen voor om in de tussentijd gezamenlijk een bezoek te brengen aan het plaatselijk kasteel. Goedwillend als ze zijn, durven de meisjes niet hun gevoel te volgen. Ze zeggen ‘ja' en gaan, op 't heetst van de dag als geen mens zich buiten waagt, met de mannen mee. Entius beschrijft hoe dit ‘ja' hun leven en hun vriendschap beïnvloedt in een roman over (on)schuld, angst en schaamte, en de verwoestende werking van vooroordelen.

zoeken in:

avatar van Donkerwoud
3,5
Mooie recensie. Nodigt wel uit.

avatar van psyche
3,5
psyche (crew)
Donkerwoud schreef:
Mooie recensie. Nodigt wel uit.


Het thema dan weer minder ... maar dat is bij Entius meestal niet het geval ... En toch ben ik blij dat er weer een nieuwe roman van haar ligt. Jammer dat ik van mezelf nog niet naar de boekwinkel mag rennen voordat een hele stapel boeken andere gelezen is.
De bibliotheek zal hem vast nog niet hebben ?

avatar van liv2
4,0
3 meiden, op de rand van de volwassenheid, trekken naar Zuid-Frankrijk. Daar ontdekken ze puur geluk en vrijheid. Ze schudden hun jeugd van hen af. Door het landschap, de krekels, de zon en hun overmoedig vertrouwen in de toekomst bevinden ze zich in het paradijs op aarde. Daar aan de oevers van de Ouvèze zijn ze ongenaakbaar, roekeloos ook. Maar hoe goed kennen ze elkaar? Wanneer 1 van hen zich in de armen stort van de vrijbuiter André en met hem verder trekt om seizoensarbeid te gaan doen blijven Doris en Nola nog even om hen achteraf te vervoegen.
En dan gaat het mis.....

We volgen vooral Nola in haar volwassen leven. Een leven dat getekend is en blijft door één enkel moment.

Dit boek is vrij ingrijpend voor de lezer omdat Entius met bedrieglijk gemak de gevolgen van misbruik schetst.
Schuld en schaamte maar vooral de verwoestende impact worden 'dartel' beschreven maw vanuit het standpunt van iemand die probeert te verdringen maar daar toch niet geheel in slaagt.

Het moet niet gezegd dat dit geen vrolijk boek is door de inhoud maar het moet vooral gezegd dat dit boek als een mokerslag bij me is binnengekomen.
Yolanda Entius is en blijft een uitzonderlijk schrijfster. Ze pakt me elke keer bij de lurven verdorie.


avatar van psyche
3,5
psyche (crew)
liv2 schreef:
Ze pakt me elke keer bij de lurven verdorie.


Ik ben een beetje ambivalent over Abdoel en Akil. Deze roman heeft drie delen: Schuld, Angst en Schaamte. Met name bij het eerste en langste gedeelte vond ik het verhaal bijna oppervlakkig. Ook al nodigde de (misschien wel te) luchtige stijl me uit verder te lezen vroeg ik me vooral af: waar gaat dit naartoe?'
In het tweede deel gaat het verhaal meer de diepte in, steeds meer maakt Yolanda Entius zichtbaar hoe (voor)oordelen en aannames levens tot het eind toe kunnen beïnvloeden. Naar de buitenwereld of zichzelf. En daar werd ik wel geraakt, met name waar Nola zich afvraagt waarom ze eigenlijk tegen beter weten in toch met 'die buitenlanders' meeging. Was zij zelf niet ook een buitenlander? Wilde ze laten zien een goed mens te zijn?
Maar om nu te zeggen dat Abdoel en Akil bij me bij de lurven heeft gegrepen, nee. Wel hebben de laatste 50 pagina's veel goed gemaakt.

3,5*

avatar van Donkerwoud
3,5
De ietwat verraderlijke titel 'Abdoel en Akil' (2017) suggereert dat deze twee personages een centrale rol spelen in de roman, maar juist deze twee migrantenmannen blijven ongrijpbare schimmen in dat andere verhaal. Namelijk dat van Doris en Nola, voor het eerst zonder ouders op vakantie in Frankrijk, voor wie een onschuldige boswandeling leidt tot een verkrachting en een poging daartoe. Hadden ze toch naar de wantrouwige Fransen moeten luisteren die hen hiervoor waarschuwden? Of is het de schuld van hun goedgelovigheid? In deze roman laat Yolanda Entius de daders en hun motieven blanco, maar schetst hoe er op die beslissende dag voor Doris/Nola zowel een blauwdruk voor hun eigen seksualiteit als een wereldbeeld is ontstaan. Op dat punt waar hun persoonlijke trauma en het ontstaan van racistische ideeën en vooroordelen bij elkaar komen. Al weet Entius stilistisch vernuftig te vermijden dat ook weer niet álles voor deze vrouwen gedefinieerd werd op die beslissende dag, want ze laat het verhaal van Nola uitwaaieren door de tijd zodat ze ook weer nieuwe ervaringen opdoet. 'Abdoel en Akil' (2017) is een prettig genuanceerd boek waarin hete hangijzers van deze tijd (seksueel misbruik, immigratie) een plek krijgen voorbij hijgerige krantenkoppen. Waar persoonlijke groei soms het accepteren is van het onveranderbare en er niet altijd sprake is van een eenduidig oorzaak en gevolg.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:12 uur

geplaatst: vandaag om 10:12 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.