menu

Tit Er Jeg Glad - Jens Christian Grøndahl (2016)

Alternatieve titel: Vaak Ben Ik Gelukkig

mijn stem
3,50 (4)
4 stemmen

Deens
Psychologisch

150 pagina's
Eerste druk: Gyldendal, Kopenhagen (Denemarken)

Ellinor en haar man Henning zijn goed bevriend met Anna en Georg. Maar alles verandert wanneer de twee stellen op skivakantie gaan en Anna en Henning omkomen in een lawine. Hun echtgenoten blijven alleen achter. In hun verdriet trekken Elli en Georg steeds meer naar elkaar toe, maar kunnen twee mensen zomaar opnieuw beginnen? Pas wanneer Georg jaren later overlijdt en Elli helemaal alleen achterblijft, durft ze het verleden onder ogen te komen – een verleden dat meer ontsluit dan rouw en verraad.

zoeken in:
avatar van psyche
4,0
psyche (crew)
"Vaak ben ik gelukkig" is mijn eerste kennismaking met Jens Christian Grøndahl.
Hij heeft me bij de eerste zinnen al bij mijn kladden en je zou kunnen stellen dat het boek paste in de week dat ik het las. Het Boekenweek thema van 2017 was 'Verboden vruchten'.
Je zou kunnen denken aan het cliché van overspel wat evengoed aan de orde is in dit boek, er zijn ook andere opties.
Ik heb een tijdje nagedacht over zo'n andere optie die in dit verhaal voorkomt. Vond ik dat nu een 'breuk' in het verhaal, iets dat zomaar uit de lucht kwam vallen? Bij laten neerdwarrelen van de tekst heb ik besloten dat dit niet zo is. Sommige geheimen blijven een mensenleven lang geheim. En JCG maakt, niet onbelangrijk, de verbinding met de andere thema's in dit boek.
"Vaak ben ik gelukkig" is ook een boek over rouw. Bijzonder vind ik dat op de eerste pagina Ellinor tegen de lang geleden overleden Anna spreekt, ik dat steeds in mijn achterhoofd heb, en dat het nergens geforceerd overkomt.
Ik vind het bijzonder dat een man zo goed in staat is de betekenis van die vriendschap geloofwaardig te beschrijven. En bijzonder knap vind ik hoe JCG Elli's rouw om haar net overleden man Georg met heel weinig woorden invoelbaar maakt. Less is more.

Ik weet wel van wie ik meer ga lezen. En dat is geen verboden vrucht ...

4*

avatar van Shaky
3,0
Net zoals bij psyche hierboven is dit ook voor mij de eerste kennismaking met Grøndahl. Hoewel ik de eerste paar pagina's onder de indruk was, ebde dat gevoel langzaamaan weg. Het boek blijft wat mij betreft wat te veel hangen in hetzelfde stijltrucje en de voorspelbare verhaallijn helpt hier ook niet bij. Voor mij lag het allemaal wel erg dik erbovenop en na een tijdje valt Grøndahl dan ook in herhaling.

Het achtergrond verhaal van de ouders van Ellinor is wat vaag en minder goed uitgewerkt, maar dat is juist een sterk punt. Elli weet weinig over haar vader en haar moeder laat er ook niet veel over los. De flarden die wij als lezer te lezen krijgen zorgen ervoor dat wij ons op dat gebied goed kunnen indenken hoe Elli zich moet voelen. Sterk gedaan.

Al met al een goede zes, maar ik ben nog niet helemaal overtuigd.

4,0
Ook voor mij de eerste kennismaking met Grøndahl. Dit is een klein, maar toch een pakkend boek. Een beetje wennen in het begin, maar dan loopt het als een trein. Ik was gecharmeerd van de beschrijving van de gedachteflarden uit het verleden en de sociale problematiek die door alles heen speelt en niet gering is. En voor mij heeft de schrijver zich knap en heel overtuigend in de vrouwelijke hoofdpersoon (de ik-persoon in het verhaal) weten te verplaatsen.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:20 uur

geplaatst: vandaag om 17:20 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.