menu

Kavkazskij Plennik - Lev Tolstoj (1872)

Alternatieve titels: De Gevangene in de Kaukasus | Een Krijgsgevangene in de Kaukasus | Кавказский Пленник

mijn stem
3,67 (3)
3 stemmen

Russisch
Sociaal / Oorlog

20 pagina's
Eerste druk: Zarja (periodiek), Sint Petersburg (Rusland)

Voor deze novelle, is de titel van een eerder gedicht uit 1820-1821 van Alexander Poesjkin ongewijzigd overgenomen. De novelle is deels gebaseerd op een ervaring van Tolstoj uit 1850, als hij tijdens zijn legerdienst bijna gevangen wordt genomen. Tijdens de Kaukasische oorlog verlaat een Russische officier zijn fort met zijn bagage, om verder te reizen naar zijn moeder. Hij sluit zich aan bij een konvooi, dat in een hinderlaag van de Tataren loopt. Samen met een metgezel uit het konvooi, worden ze gevangen genomen en door de Tataren afgevoerd naar een bergdorp. Tijdens hun gevangenschap in het dorp, ontstaat een wisselende en gecompliceerde relatie met de Tataren daar. Voor hen wordt losgeld gevraagd. Uiteindelijk proberen ze te ontsnappen.

zoeken in:
avatar van Sol1
3,5
Sol1 (crew)
Eén van de bekendere (korte) verhalen van Tolstoj, dat in het Russische basisonderwijs ook heel vaak gebruikt wordt. Begin 2016 is dit verhaal van Tolstoj door de Russische stripschrijver en -tekenaar Alexandre Eremine gebruikt als basis voor een stripverhaal; die uitgave lijkt tot Rusland zelf beperkt te zijn gebleven. Het verhaal is daarnaast minstens twee keer verfilmd. Eén keer in 1975 door de Russische regisseur George Kalatozishvili (1929-1984). Die verfilming is op onze zustersite nog niet bekend. Een tweede verfilming uit 1996 is daar wel terug te vinden: Kavkazskiy Plennik (1996) - MovieMeter.nl.


Afgezien van de feitelijke gevangenneming, ontbreken verdere oorlogshandelingen. Het verhaal wordt op subtiele wijze gebracht, met respect over en weer tussen de gevangenen en de Tataren en de Kaukasus en haar natuur als achtergrond daarbij. Het effect van de oorlog op personen en hun gedachten en handelingen wordt daardoor op kleine, menselijke schaal duidelijk gemaakt en zorgt ervoor dat het verhaal raakt en blijft hangen na lezing.

Het oorspronkelijke gedicht van Alexander Poesjkin is inmiddels ook voor toevoeging ingezonden.

avatar van mjk87
3,5
Wat zo fijn is aan Tolstoj, is de soepelheid waarmee hij een verhaal neerzet, maar ook personages beschrijft en hun gedachten gevoelens weergeeft. Of dat nu een kind van vijf is in zijn Kinderjaren, of een gevangen soldaat in deze. Daarnaast weet hij met enkele zinnen enorm veel sfeer te geven of de schoonheid van een meisje te beschrijven zonder dit daadwerkelijk te noemen. Jammer daarom dat dit zo'n kort werkje is en daardoor echt diepgang ontbeert, want de kwaliteit en het leesplezier daarbij zijn er wel. 3,5*.

Gast
geplaatst: vandaag om 18:51 uur

geplaatst: vandaag om 18:51 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.