menu

Joenost - Lev Tolstoj (1857)

Alternatieve titels: Jongelingschap | Studentenjaren | Юность

mijn stem
3,57 (14)
14 stemmen

Russisch
Autobiografische Roman

105 pagina's
Eerste druk: Sovremennik, St. Petersburg (Rusland)

In het laatste deel uit Tolstoj's trilogie over zijn jeugd staat hij op het punt om naar de universiteit te gaan. Naast zijn studies besteedt hij veel tijd aan het dromen en nadenken over de wereld. En, zoals veel jongens van die leeftijd, twijfelt en beschaamt hij zich over zijn uiterlijk.

zoeken in:
avatar van eRCee
3,0
Het minste deel van de drie. De nadruk ligt meer op omgangsvormen en de maatschappelijke rol van student Tolstoj dan op de innerlijke overpeinzingen van de eerdere twee delen. Jongelingschap is nog steeds goed en aangenaam leesbaar, maar het heeft niet de meerwaarde van Kinderjaren en Jeugdjaren. Wel ben ik blij dat ik met het lezen van deze trilogie Tolstoj na jaren weer heb 'herontdekt'. Ik denk dat ik er niet onderuit kan (dat wil zeggen: wil) om Oorlog en vrede eens te herlezen.

avatar van J.Ch.
3,5
Dit laatste deel van de trilogie (in de vertaling van Arthur Langeveld Studentenjaren geheten) heb ik jaren later dan de vorige twee delen gelezen. Geen idee waarom daar zoveel tijd tussen zat, want zover ik mij kan herinneren heb ik de vorige twee delen met plezier gelezen. Nadeel nu is dat ik sommige personages (en vooral hun onderlinge relaties) niet altijd goed thuis kon brengen. Gelukkig maakt dat verder niet uit voor de leesbaarheid van het verhaal. De korte hoofdstukken doen mij af en toe aan columns of afleveringen van een feuilleton denken; er zit wel een grotere verhaallijn in, maar veel hoofdstukken zijn ook goed los te lezen.

Zoals altijd weet Tolstoj de dingen op onnavolgbare wijze uit te drukken. Al ontbreken grootse, dramatische ontwikkelingen, Tolstoj schrijft net zo treffend als altijd. Nikolajs worstelingen met zijn eigen ideeën over hoe hij zou moeten zijn en zijn onvermogen om die ideeën in de praktijk te brengen, zijn bijna obsessieve aandacht voor wat anderen van hem denken, zijn gedrag dat niet bij hem past en ook nooit het gewenste effect lijkt te hebben, zijn pogingen om verliefd te worden en te blijven, zijn drang om alles toch maar comme il faut te doen... Alles wordt bijzonder treffend (ik kan er geen beter woord voor vinden) beschreven. Eigenlijk denk ik dat de meeste pubers met gelijksoortige problemen worstelen, maar ja, krijg de gemiddelde hedendaagse tiener maar eens zover om Tolstoj te lezen.

Studentenjaren is geen groot meesterwerk als Anna Karenina, maar het is duidelijk geschreven door dezelfde, zeer getalenteerde schrijver. Ik geloof dat dit één van zijn eerste werken was en dat Tolstoj toen hij dit schreef nog behoorlijk jong was. Een natuurtalent blijkbaar.

avatar van mjk87
4,0
Apart, dacht al een stukje te hebben geplaatst.

Enfin, prima werk van Tolstoj. Net iets meer inhoud dan zijn voorgaande werkjes over zijn jeugd, met vooral een aardige sfeerimpressie van het studentenleven in die tijd. Verder valt ook weer het speelse gemak op waarmee Tolstoj gevoelens van een jongmens weet te beschrijven. Jammer alleen dat het middengedeelte iets wegzakt en minder interessant is (dat wil zeggen, het brengt weinig nieuws onder de zon). Ik had graag meer stukken uit het studentenleven gezien. Maar de balans slaat met gemak zeer positief uit, vooral doordat het gewoon erg fijn leest. 4,0*.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:58 uur

geplaatst: vandaag om 05:58 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.