menu

Laatste Boot naar Sint-Helena: Een Ode aan Een van de Meest Afgelegen Eilanden ter Wereld - Ron Moerenhout (2016)

mijn stem
3,50 (3)
3 stemmen

Nederlands
Waargebeurd / Reis

239 pagina's
Eerste druk: Meulenhoff, Amsterdam (Nederland)

In dit boek doet Ron Moerenhout verslag van zijn vijf dagen durende bootreis vanuit Kaapstad naar een van de meest afgelegen eilanden ter wereld. Het Royal Mail Ship 'St. Helena' is tot op heden de enige lifeline met het vasteland. Er werd een vliegveld gebouwd op dit ruige vulkaaneiland dat ooit aan Nederland toebehoorde, maar dat werd nog niet in gebruik genomen. Moerenhout nam de boot en ging ter plaatse op zoek naar Nederlandse sporen en vond ze ook, zoals een mysterieuze steen met daarop een Nederlandse tekst. Nadat de Britten Sint-Helena hadden ingenomen van Nederland zijn ze het gaan gebruiken als gevangeniseiland, met als bekendste gevangene niemand minder dan Napoleon. Moerenhout vond een kaart waarop de keizer ontsnappingsroutes aanbracht, ontdekte een complot om hem te bevrijden en kwam te weten dat Napoleon vermoedelijk vergiftigd werd door de man van zijn minnares. Daarnaast vertelt Moerenhout de verhalen van andere gevangenen, onder wie de Nederlandse drugssmokkelaar die in 1994 als enige van het eiland wist te ontsnappen, naar eigen zeggen met behulp van zelfgemaakte sleutels en een provisorisch bootje, maar het blijkt anders te zitten.

zoeken in:
4,0
Moerenhout schrijft in een bedachtzame stijl, zonder vervelend of saai te worden. Het begin van deze laatste reis begint in Kaapstad en Moerenhout vertelt eerst iets over de Kaapkolonie. Zo was het mij niet bekend dat Jan van Riebeeck de VOC voor een luttel bedrag had benadeeld en als straf een kolonie op moest zetten voor aan scheurbuik lijdende zeelieden. Het grappige is dat Van Riebeeck nog steeds bekend is en de mensen die hem stuurden allang zijn vergeten. De zeelui en soldaten moesten moestuinen aanleggen, maar hadden geen enkel idee hoe dit moest; er werden daarom boeren en tuinders uit Nederland aangetrokken, vandaar dat de Zuid Afrikaners, die een soort Nederlands spreken, nog altijd Boeren worden genoemd. Daarna vertelt Moerenhout over de laatste dagen van Napoleon in Frankrijk, zijn gevangenneming en verbanning. Als Nederlander vond ik dit iets minder interessant. De boottocht wordt ook vrij nauwkeurig beschreven en wij maken uitgebreid kennis met de medepassagiers. Een verblijf op zo’n klein eiland kan saai zijn, maar Ron benut zijn 14 daags verblijf volledig. Je krijgt de indruk dat hij zich geen seconde verveelt. Zo laat hij de Nederlandse driekleur met een drone wapperen boven The Castle en boven the Union Jack. Een klein puntje van kritiek is dat Ron Moerkerken als een soort reisleider functioneert. Je leert hem nauwelijks kennen, maar ach het is tenslotte een reisverhaal en daarvan uitgaande krijgt hij een dikke voldoende. Ook nog een serie mooie foto’s in het boek.

avatar van Renius
3,5
Vrij uniek boekje door de diverse onderwerpen die aan bod komen. Heerlijk om te lezen als je van geschiedkundige weetjes houdt.

avatar van knijpkat
3,0
Na al een paar bladzijden geblaseerd en zonder schuldbesef scheef beginnen te lezen van het eerste interessante weetje naar het laatste want de gezapige zee zelf waarin deze eilandjes van kennis lagen vervat kan me gestolen worden: die al te persoonlijke reisverslagen als vehikel voor een boek zijn mij even opwindend als een diavoorstelling bij de buurtjes net terug van vakantie. Liever lees ik over waar, wat, hoe (vaak) en met wie Napoleon at dan over hoe Moerenhout en zijn reisgenoten aan een koud buffet staan te smullen of tandhakken. Verder kan in niet me niet aan de indruk onttrekken dat er in de voetsporen van Nederland's bekendste nesofiel moest worden getreden, met name waar er weer per se een 'Büchje' moest worden gepleegd. Het zal ook wel iets typisch Nederlands zijn om jezelf in het buitenland een weinig belachelijk te maken door je op te dringen aan de lokale autoriteiten om iets los te drammen. Een brutaal mens heeft dan wel weer de halve wereld en het boek is, als je het anekdotische ansichtkaartgebrabbel van Moerenhout buiten beschouwing laat, informatief genoeg om de moeite van het lezen waard te zijn.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:03 uur

geplaatst: vandaag om 16:03 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.