menu

De Meester van de Laërtes - F.C. Terborgh (1954)

mijn stem
4,25 (2)
2 stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Ideeƫnliteratuur

193 pagina's
Eerste druk: Querido, Amsterdam (Nederland)

F.C. Terborgh tracht in vier verhalen ervaringen uit te beelden, die het landschap in hem heeft doen rijpen, en of dit landschap de vlakte is, dan wel de stad of de kust aan zee, speelt daarbij geen rol evenmin als de overweging dat het wellicht slechts in de droom werd gezien. Het lijkt hem dat de handelende personen een deel van het landschap vormen, als het ware een produkt ervan zijn of een emanatie. Deze hechte verbondenheid met de omgeving maakt dat hun handelen - in wezen vrij - zijn oorsprong vindt in een ver verleden en kringen vormt in een nog ongekende toekomst, gelijk een steen, geworpen in het gladde wateroppervlak van een vijver. Zo zet ook de auteur de bespiegeling in zijn binnenste nog voort, nadat het verhaal op papier zijn einde heeft gevonden, evenals de overpeinzing begon reeds lang voodat de pen haar werk ging verrichten.

zoeken in:
avatar van ...stilte...
4,5
Het titelverhaal van deze verhalenbundel De Meester van de Laërtes had ik al eerder gelezen, maar nu pas kom ik er aan toe de overige verhalen te lezen die verspreid in het Verzamelde Werk zijn te vinden. Het zijn prachtige tijdloze verhalen en verassend actueel.

Wat was dat onder dien helderen sterrenhemel in de klare, windstille winternacht, die vroeger zo vaak de bron van bezonken tevredenheid, ja zelfs de getuige van woordeloos geluk was geweest, wat was het dat zonder zichtbare grond onverwacht in mij het bewustzijn wakker riep van volkomen onmacht, het gevoel op den gang van mijn leven geen invloed te hebben, te zijn uitgeleverd aan machten, vagelijk vermoed, aan een wil, vagelijk gekend, van wie niets anders was te verwachten dan ontbinding, vernietiging van het bestaande?

Uit De Ring.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:14 uur

geplaatst: vandaag om 10:14 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.