menu

De Loteling - Hendrik Conscience (1850)

mijn stem
3,75 (2)
2 stemmen

Nederlands
Sociaal

150 pagina's
Eerste druk: J.E. Buschmann, Antwerpen (België)

Jan Braems is een arme boerenzoon, die als loteling de legerdienst gaat vervullen. Door de miserabele omstandigheden in het leger wordt Jan ernstig ziek, maar zijn vriendin Trien laat hem niet vallen. In acht ongetitelde hoofdstukken worden beschreven: de loting in 1833 zelf en de verschrikkingen van het leger, de dag van vertrek van Jan met zijn makker Karel, Trien die probeert met hulp van familie rond de tafel een alledaagse brief aan Jan in het leger te schrijven, het door Karel geschreven antwoord van Jan aan allen; met daarbij een persoonlijk briefje van Jan aan Trien alleen. Dit wordt gevolgd door de weergave van het besluit van Trien om Jan te gaan terughalen en de beschrijving van de problemen, die beiden daarbij ondervinden.

zoeken in:
avatar van Sol1
3,5
Sol1 (moderator)
Boek, waarvan ik zelf altijd had gedacht dat het één van de bekendere van Hendrik Conscience zou zijn, maar dat ik hier nog niet toegevoegd zag staan. Bij deze dan!
Sfeerbeeld van die tijd, met de problemen waar gewone mensen tegen aan lopen in zo'n bijzondere situatie van een loteling, is goed getroffen. Alledaagse en goed weergegeven problemen zijn er ook; problemen die we nu nauwelijks meer herkennen, zoals die rond het schrijven van de brief door Trien.
Taal van die tijd is makkelijk te volgen en Hendrik Conscience weet er terdege mee om te gaan. Getuige onder andere de natuurbeelden die hij doorheen het verhaal (terloops) oproept.
Jammer dat "de man die zijn (Vlaamse) volk leerde lezen" inmiddels wat is weggezakt in de collectieve herinnering.


Gegevens van de verfilming van dit boek zijn terug te vinden op De Loteling (1973) - MovieMeter.nl

Gast
geplaatst: vandaag om 12:42 uur

geplaatst: vandaag om 12:42 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.