menu

Vom Ende der Einsamkeit - Benedict Wells (2016)

Alternatieve titel: Het Einde van de Eenzaamheid

mijn stem
4,00 (22)
22 stemmen

Duits
Psychologisch

288 pagina's
Eerste druk: Diogenes, Zürich (Zwitserland)

Jules, zijn zus Liz en zijn broer Marty zijn totaal verschillend, maar alle drie zijn ze getekend door een tragische gebeurtenis in hun jeugd: na hun beschermde kinderjaren verloren ze bij een ongeluk hun ouders. Ze belanden op hetzelfde internaat, maar gaan alle drie hun eigen weg; uiteindelijk vervreemden ze van elkaar en verliezen ze elkaar uit het oog. Vooral de eens zo zelfbewuste Jules trekt zich steeds meer in zijn eigen wereld terug. Alleen met de mysterieuze Alva kan hij vriendschap sluiten, maar pas jaren later zal hij begrijpen wat ze voor hem betekent – en wat ze altijd voor hem heeft verzwegen. Als ze volwassen zijn verschijnt Alva weer in zijn leven. Even ziet het ernaar uit dat ze de verloren jaren kunnen goedmaken, maar dan worden ze door het verleden ingehaald.

zoeken in:
avatar van liv2
Boek van de maand april bij DWDD

avatar van Rudi S
Goed item in DWDD , komt dit boek opeens onder de aandacht.

avatar van Koerok
3,5
Aardig en boeiend boek, maar werd naar het einde toe (het ziekbed en de dood van Alva) een beetje dweperig. Nadat ze elkaar eindelijk gevonden hadden zag ik het al een beetje aankomen: dit kan nooit goed gaan. Misschien dat het leven dan toch een zero-sum game is?

avatar van Lalage
2,0
Het leest vlot, maar het doet me weinig. De personages komen niet echt tot leven. Het einde vind ik te uitgewerkt. Jammer, ik had er meer van verwacht.

2,0
Een ontgoocheling. Werd me sterk aanbevolen, en je voelt wel het onmiskenbare grote talent en potentieel van Wells, maar het verhaal is zo slecht gedoseerd. Toen Alva op het einde ook nog eens stierf na dat de leukemie toch weer omzich heen greep, had ik echt zin het boek weg te keilen. Er kan ook té veel gebeuren in een boek. De flinterdunne conclusie dat je de auteur bent van je eigen leven, zou het betere citaat op Facebook kunnen zijn. Het is wat bij Paolo Giordano ook voorvalt: teveel in een boek willen proppen. We mogen van Wells wellicht nog grote dingen verwachten. Maar dit boek is overkill.

avatar van remorz
4,0
Fijne lezing.

Er valt wel het een en ander op af te dingen, maar het is goed te begrijpen dat dit boek veel weerklank vindt, of als DWDD-tip van de maand verkozen is.

Deed mij sterk denken aan Irvings Hotel New Hampshire, waar ook een gezin blootgesteld wordt aan de highs en lows van het leven, waardoor hun liefdevolle basis gebrandmerkt wordt door bepalende gebeurtenissen. Over grote perioden van tijd (met fikse intervallen) volgen we Jules, broer Marty, zus Liz en jeugdvriendin Alva.

Wells heeft een grote verbeeldingskracht als het om karakterschetsen gaat. Hij weet hen met een rijke schakering aan details vorm te geven; hij beschrijft ieder met de eigenaardigheden, passies, talenten en onvolkomenheden die een personage tot leven wekken.

Mijn bezwaar is dat het, zeker in het begin, een beetje bij die beschrijvingen blijft. Wells is wat terughoudend in het vrij laten van zijn karakters, laat ze wat weinig handelen en vele situaties die zo kenmerkend zijn voor de afslagen die hun levens en persoonlijkheden nemen, blijven buiten beeld. Zeker door de intervallen van tijd - en de update van karaktergroei die we na ieder interval krijgen voorgeschoteld - blijft de emotionele belevingswereld van de karakters wat op afstand, hoe ingrijpend de gebeurtenissen ook mogen zijn.

Ook is Wells werkwijze doorheen het boek wat mij betreft te voelbaar. Hij geeft zijn eigen voorzetjes wat opzichtig en schiet ze ook wat opzichtig binnen. Je voelt het gewicht van de elementen die een latere rol gaan vervullen, de pogingen van de schrijver om je met een veelheid van details te overstelpen ten spijt.

De Volkskrant noemde het te gekunsteld, ik zou eerder zeggen dat dit een roman betreft met een zeer aandachtige compositie, met een meer berekenende dan organische benadering.

Alle elementen voor een meeslepend verhaal zitten erin, gek genoeg wil Wells met een volledige controle van details de onontkoombare willekeur en chaos van het leven bedwingen. Tot volledige bloei komt het daardoor niet, maar een rijke, gepassioneerde leeservaring blijft het niettemin. 4*

N.B. Kan trouwens iemand mij uitleggen hoe het komt dat Jules na zijn motorongeluk ontwaakt (en de kalender aangeeft september 2014), hij daags erna met zijn vrouw in Jekaterinenburg belt, terwijl die op 25 augustus reeds is overleden? Lijkt me, zeker gezien de nauwkeurige tijdlijn, niet een inconsistentie die per ongeluk het boek ingeslopen is.

4,0
remorz schreef:

N.B. Kan trouwens iemand mij uitleggen hoe het komt dat Jules na zijn motorongeluk ontwaakt (en de kalender aangeeft september 2014), hij daags erna met zijn vrouw in Jekaterinenburg belt, terwijl die op 25 augustus reeds is overleden? Lijkt me, zeker gezien de nauwkeurige tijdlijn, niet een inconsistentie die per ongeluk het boek ingeslopen is.


mmm ik dacht al dat ik het niet snapte. Maar nu ik je vraag lees lijkt er inderdaad iets niet te kloppen

Gast
geplaatst: vandaag om 04:13 uur

geplaatst: vandaag om 04:13 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.