menu

Bloedbroeders - Guy Prieels (2017)

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Nederlands
Thriller

380 pagina's
Eerste druk: Houtekiet, Antwerpen (België)

René Verstuyft, oorlogsheld, scherpschutter en deserteur, en zijn broer Rosse Mon, mooiprater en meisjesmagneet, vormen in de nasleep van de Eerste Wereldoorlog een bende die rovend en moordend door straatarm Vlaanderen trekt. Ze zaaien terreur bij iedereen die de naam heeft er warmpjes in te zitten. De tipgevers, vaak lieden die zich op hun vroegere werkgever, amoureuze rivaal of een buur willen wreken, staan klaar om in ruil voor hun aanwijzingen een deel van de buit te incasseren. Twee jaar lang is de 'zwarte bende' van de gebroeders Verstuyft de schrik van Vlaanderen. Klopjachten leveren niets op. Alle verdachten, vaak bendeleden, houden de lippen stijf op elkaar. Pas na de onnodige brute moord op een politiecommissaris wordt het menens. En insiders beginnen te roddelen. Wie praat topcrimineel René Verstuyft aan de galg? Zijn broer Mon die een tijdje achter de tralies vliegt? De jaloerse vrouw van een bendelid die bij René Verstuyft telkens weer een blauwtje loopt? Mogelijke verraders zat. De inzet is immens. Aangeklaagd voor dertien moorden, naast die op de politiecommissaris, én voor talloze gewelddadige overvallen, worden de broers tijdens 'het proces van de eeuw' in 1924 ter dood veroordeeld door het Hof van Assisen te Gent. René aanhoort zijn straf zonder een zweem van spijt. 'Berouw? Niemand heeft me gevraagd berouw te tonen toen ik verplicht werd mensen dood te schieten aan het front. Berouw is komedie om minder straf te krijgen.'

zoeken in:
avatar van Abubakari
3,5
Waar gebeurd, het verhaal van de bende van de gebroeders Verstuyft en hun kompaan Raymond van Hoe.
Zaaien dood en verderf in de periode vlak na de eerste wereldoorlog en kunnen lang hun goddelijke gang gaan. Als de Belgische politie 70 jaar later al geen vat krijgt op de Bende van Nijvel kun je wel nagaan hoe makkelijk de bende van de Bloedbroeders in 1918-1920 zijn gang kan gaan met incapabele Belgische veldwachterij die geen idee heeft. Tot er een politieman sneuvelt, dan is het gauw gedaan.

Op zich best een mooi boek, geeft een fraai beeld van de harde tijden na WO 1, trekt nog een sliertje oorlog mee als oudste broer en baas van de bende René Verstuyft in het leger zit, schetst ook een beeld van de angst die ontstaat voor de nietsontziende bende. Enig minpunt is dat het op een geven moment wat veel van hetzelfde wordt. Korte beschrijving van hen die overvallen gaan worden, de overval en de buit (die soms ondanks de doden die er bij vallen nogal karig is). Zo gaat het lang door, maar echt vervelen gaat het niet, daarvoor is er ook nog genoeg afleiding in de vorm van enkele bendeleden, tipgevers en ander crapuul wat om de bende heen hangt.

Ook wel bizar, de bende komt en gaat veelal per fiets, al is dat natuurlijk ook wel weer echt Vlaams, le Velo.

Gast
geplaatst: vandaag om 03:53 uur

geplaatst: vandaag om 03:53 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.