menu

La Ville Incertaine - J.M.A. Paroutaud (1950)

Alternatieve titel: De Ongewisse Stad

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Frans
Psychologisch

132 pagina's
Eerste druk: Robert Marin, Parijs (Frankrijk)

Om een straf te ontlopen is Ranède zijn land ontvlucht en terechtgekomen in een vreemde stad. De mensen zijn er opgewekt, de meisjes hebben mooie benen en het park verspreidt een heerlijke bosgeur. Maar de inwoners zijn onderworpen aan willekeur. In het Regeringspaleis vaardigt een oud mannetje wetten uit die dagelijks kunnen veranderen. Zo kan er opeens een avondklok zijn ingesteld, of een stiltegebied. Winkels kunnen 'transformeren' in vallen: elke klant die er die dag binnengaat, wordt opgepakt. Gevangenen worden ingezet om de reuzenhagedissen in het park af te maken of om te werken tot ze worden omgebracht. Als nationale sport laten atleten zich van grote hoogte op een marmeren vloer vallen. De kroegbaas fotografeert ze op het moment dat ze neerkomen. Behalve Ranède, die binnen de kortste keren een baan, een vrouw en een huis heeft, vindt iedereen alles volstrekt normaal. Ranède vlucht dan ook terug, naar zijn land met vaste regels, waar hem een nieuwe verrassing wacht.

zoeken in:

...stilte...
Deze dystopische roman van J.M.A. Paroutaud is in 2016, als een soort van toegift, in vertaling uitgegeven door Coppens, bekent van de in 2014 gestopte uitgeverij Coppens & Frenks, maar nu eenmalig opererend onder de naam "Uitgeverij De Laatste Snik".
Het is weer een prachtig gebonden exemplaar (Coppens & Frenks werd een sekte genoemd vanwege de mooi verzorgde uitgaves van veelal onbekende auteurs die nauwelijks verkochten) en ik hoop natuurlijk dat het hier niet bij blijft en dat er van "De Laatste Snik" (tegen beter weten in) nog meer te verwachten is.

De Volkskrant recensie hierboven is (in ieder geval door mij) niet gratis te bekijken, maar hier is meer informatie over het boek te vinden:

Athenaeum Boekhandel | Gruwen en grijnzen in de stad van Paroutaud

...stilte...
Dit is absurdisme in het kwadraat. Waar Albert Camus de menselijke conditie beschrijft en daar het absurde van laat zien, gaat Paroutaud nog een stapje verder.

Ranède komt aan in een stad waar men in een voortdurende staat van onzekerheid leeft. Wetten en regels kunnen van het ene op het andere moment veranderen en meestal met een dodelijke afloop. Een samenleving die je niet anders dan sadistisch kunt noemen.

Het slot van de roman is erg sterk. Uiteindelijk ontvlucht Ranède de stad weer. Hij verkiest een gewisse dood boven een leven in het ongewisse...

4,0
denk nog geregeld terug aan dit boek, een obscure klassieker is t.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:39 uur

geplaatst: vandaag om 14:39 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.