menu

De Rekening voor Rutte: De Teevendeal, het Bonnetje en de Politieke Prijs voor Leugens - Bas Haan (2017)

mijn stem
5,00 (1)
1 stem

Nederlands
Waargebeurd / Politiek

288 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

''Er is op geen enkele manier een beleid geweest om dingen toe te dekken,'' zegt premier Rutte na het laatste debat over de Teevendeal. Toch leidt juist het stelselmatig toedekken van de waarheid door het kabinet uiteindelijk tot het aftreden van minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven. Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg raakt zo verstrikt in de affaire dat ook zij haar functie neerlegt. Drie afgetreden VVD-ers, door aanhoudend bluffen en liegen over de oude 'deal' van Teeven met een drugscrimineel. Het kabinet onder leiding van premier Rutte degradeert tijdens de bonnetjesaffaire de feiten tot een hinderlijke bijzaak. Het ministerie van Veiligheid en Justitie verliest daardoor alle geloofwaardigheid en de positie van de nieuwe VVD-minister Van der Steur komt meermalen in het nauw. ''Ik zou het morgen zo weer doen,'' zegt Teeven nu nog over zijn deal tegen iedereen die het horen wil. Bij zijn aftreden als staatssecretaris zegt hij: ''Ik deed het voor volk en vaderland.'' Maar volk en vaderland wisten van niets. En ze weten nog steeds niet alles. Niet over de deal, niet over de rol van Rutte, niet over de rol van Van der Steur, en niet over hoe het kabinet nog steeds de waarheid manipuleert. In dit boek onthult Bas Haan, journalist achter de Teevendeal-affaire, de hele doofpot.

zoeken in:
avatar van eRCee
De nieuwe commotie en het komende spoeddebat hierover komen als ik het goed begrijp door onthullingen uit dit boek. Zie bijvoorbeeld dit bericht uit NRC:

Nieuwsuur-journalist Bas Haan onthulde in een boek dat Van der Steur als minister de Kamer verkeerd heeft geïnformeerd. Toen hij nog Kamerlid was, werd Van der Steur op de hoogte gesteld van een notitie waarin Fred Teeven zegt zich wel degelijk de bedragen van een deal tussen hem en een crimineel te herinneren uit zijn tijd als officier van Justitie.


avatar van eRCee
Bas Haan, heerlijke man. Eindelijk nog eens een journalist die vanuit oprechte verontwaardiging de feiten boven water krijgt en níet doet alsof politiek een spelletje is:

Terugkijken

avatar van mjk87
Van de vier op de cover zijn er inmiddels drie afgetreden

avatar van eRCee
En nóg wordt er ontkend door de gansche VVD-top. "Zijn waardige afscheid zal ik nooit vergeten" (dixit Rutte) .

En verder houd ik m'n mond voordat ik een permanente ban aan m'n broek heb.


avatar van Donkerwoud
eRCee schreef:
Bas Haan, heerlijke man. Eindelijk nog eens een journalist die vanuit oprechte verontwaardiging de feiten boven water krijgt en níet doet alsof politiek een spelletje is:

Terugkijken


Verrassend mooi interview. Ook fijn dat Bas de Haan pertinent weigert om zelf uitspraken over de consequenties voor Mark Rutte aan zijn bevindingen te koppelen.

avatar van PeterW
PeterW (crew)
Er moet een nieuwe versie komen.

avatar van gherdt
5,0
Dat ik geen VVD ging stemmen wist ik al. Hopeijk nemen mensen die dit wel overwegen ook de moeite om dit boek te lezen. Zal wel niet in deze tijden van post-truth.

Over het boek: Meeslepend en zeer begrijpelijk opgeschreven, kon 'm niet wegleggen en wil er tegen iedereen over schreeuwen. Lees dit boek!

Ik hoop niet dat je veronderstelt dat de andere partijen er een andere moraal op nahouden gherdt, want dan kom je bedrogen uit vrees ik.

avatar van Donkerwoud
Lees voor de grap eens De Politieke Integriteitsindex 2014/2015 van Vrij Nederland. Dan komt de VVD er jaarlijks uit als de partij met de meeste politici die betrokken zijn in corruptieschandalen en schimmige praktijken. 2016 is nog niet gepubliceerd, maar ik vermoed dat de bonnetjesaffaire wederom zijn sporen na zal laten.

avatar van gherdt
5,0
Naar aanleiding van wat wavanbuuren zegt wil ik zeker benadrukken dat ik niet in de veronderstelling ben dat andere partijen bestaan uit heilige boontjes met een hypermoreel besef. Maar het verschil tussen VVD en andere partijen valt me al langer op.

Zo worden de door Donkerwoud aangehaalde politci door de partij afgedaan als individuen die in de fout gaan, de Teflon partij met Teflon leider trekt zijn handen er vanaf. Ik denk echter dat het juist te maken heeft met de moraal (of het gebrek er aan) die de VVD uitdraagt. De VVD politici uit de integriteitsindex acteren vooral op gemeentelijk en provinciaal niveau, dit boek van Bas Haan is voor mij een bevestiging dat op hoger niveau hetzelfde gebeurt. En erger!

Met het risico in een ongeoorloofde politieke discussie terecht te komen: Ik begrijp wel wat jullie zeggen. En ik geloof ook in dit specifieke geval niet dat Rutte er niets van wist. Ik kan me alleen wel voorstellen dat van der Steur geslachtofferd wordt om Rutte te redden. Ik denk dat het medicijn anders erger was geweest dan de kwaal.

Dat VVD-ers vaker in dit soort affaires terecht komen zou natuurlijk met de Liberale insteek te maken kunnen hebben, helaas vaak in combinatie met een vorm van zelfoverschatting en het misplaatste gevoel dat ze het beter weten dan het gepeupel en daarom de zaken zelf wel even regelen zonder dat zelfde gepeupel fatsoenlijk te informeren.

Andere partijen zullen echter weer hoger scoren op het gebied van betutteling, bureaucratie en geforceerde politieke correctheid.

Kwestie van smaak of je door de hond of de kat (leuke avatar gherdt )gebeten wil worden.

avatar van eRCee
Het zijn geen incidenten, zo blijkt maar weer. Vijf jaar op rij de meeste integriteitsschandalen. Vorig jaar 15 in totaal, drie keer zoveel als de nr. 2. Sinds 2008 blijken er 21 (!) VVD'ers strafrechtelijk veroordeeld.


avatar van eRCee
Typisch. Net zoals Rutte ook Henry Keizer een integere man vindt (zelfs in januari 2018 wilde hij in Buitenhof nog geen kwaad woord spreken over die zwendelaar).


avatar van Donkerwoud
Bas Haan op Twitter over een ingezonden brief van een zekere politicus:

"De vaas geeft vorm aan leegte" (Georges Braque 1882-1963)

avatar van eRCee
Die vent midden boven op de foto houdt het lang vol.

avatar van Pythia
eRCee schreef:
Die vent midden boven op de foto houdt het lang vol.

Die vent herinnert zich dus wel: "Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg".

Gast
geplaatst: vandaag om 01:13 uur

geplaatst: vandaag om 01:13 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.