menu

Gimmick! - Joost Zwagerman (1989)

mijn stem
3,33 (107)
107 stemmen

Nederlands
Sociaal

238 pagina's
Eerste druk: De Arbeiderspers, Amsterdam (Nederland)

Discotheek Gimmick vormt het trefpunt van een groep 'postmoderne' kunstenaars. Hun leven wordt beheerst door drugs, drank, seks, geld en de moderne media. In deze verloederde wereld probeert de jonge, succesvolle schilder Walter van Raamsdonk, kortweg Raam genoemd, zich staande te houden. Zijn hunkerende liefde voor zijn ex-vriendin Sammie lijkt hem daarbij tot steun te zijn, maar wanneer blijkt dat hij haar niet terug kan krijgen, keert deze obsessie zich tegen hem. Niet meer in staat nieuw werk te maken, glijdt Raam in hoog tempo zijn eigen ondergang tegemoet...

zoeken in:
avatar van Casartelli
2,0
Verplichte kost toen ik besloten had een schoolonderzoek aan Joost Zwagerman te wijden. Dit vond ik toch wel een vrij zwak boek, waarbij langdradigheid en (ironisch bedoelde?) platvloersheid hoogtij vieren.

4,0
Casartelli schreef:
platvloersheid hoogtij vieren.


Als groot liefhebber van platvloersheid kan Zwagerman me best boeien. Meer zelfs: Zwagerman bezorgde me samen met Brusselmans zin om te lezen. Wanneer je tijdens het middelbaar onderwijs bestookt wordt met een canon, wil quasi iedere tiener daarbij een tegengeluid horen. Iets balorig, iets stamperig, iets dat "Nee!" schreeuwt terwijl je rustig "Ja hoor" blijft knikken.

Gimmick! schreeuwt je toe vanop de kaft. De lezer weet, ik betreed een tekstbordeel de lezer betreedt trouwens in Gimmick! letterlijk een bordeel . Gimmick! is een boek dat van alles te veel bevat: teveel pathos hoe Raam zijn liefde voor Sammy beschrijft. , teveel satire de manier waarop Raam zijn subsidie probeert te versieren , slecht gedoseerde geweldscènes de vechtpartij met de kunsthandelaar .

En toch werkt het helemaal voor mij. De sober geconstrueerde zinnen willen niet behagen, ze willen entertainen. "Laag bij de grond" roept de lezer, en denkt: "damn! Ik wou dat ik het was!". Gimmick! is piccaresk, grapt en grolt er op los, doet geen moeite om het canoniserend publiekje te behagen. En - en passant - schrijft Zwagerman vief en spitant over andere schrijvers: Malamud & Nabokov komen langs, Sammy weet Raams hart te veroveren "omdat ze in vier dagen het oeuvre van Kafka las" .

Ik schreef het al: teveel, maar dat hoeft geen belemmering te wezen

3,5
Mooi tijdsbeeld van de jaren 80. Soms inderdaad platvloers maar ook dat past helemaal in die periode.

avatar van Jasper
5,0
Zwagerman heeft zich na deze roman nooit meer op deze hoogte weten terug te brengen. Schitterende, rauwe literatuur die je keihard op je ziel trapt... en het nog pikt ook. Ondanks de 'verschrikkingen' die het hoofdpersonage meemaakt, wil je niets liever dan hem zijn!

avatar van -JB-
4,0
'Gimmick!' is verhaal over de jaren 80, over drugsgebruik, over liefdesverdriet en over inspiratie. Een verhaal dat vertelt wordt op een wijze dat je vanaf bladzijde 1 in het verhaal zit. Het leest snel, is vol humor en blijft boeiend. Ik miste alleen helaas een beetje ontwikkeling van de hoofdpersoon, Raam. Hierdoor blijft dit boek een leuke karakteristiek van een tijdperk, een levenswijze, maar komt nooit verder.

avatar van Micha
5,0
Een boek dat lang aan mij heeft blijven plakken. Vanaf de eerste bladzijde zit je in het hoofdpersonage en geraak je er niet meer uit. Zou het zeker meerdere keren kunnen herlezen als al die andere boeken er niet waren. Een schrijver waar ik alles van wil lezen

avatar van Aazhyd
2,5
Een van de meest overschatte schrijvers van Nederland. En daar hebben we er nogal wat van.

avatar van Jasper
5,0
@Aazhyd: leg eens uit waarom je Zwagerman en Gimmick in het bijzonder overschat vindt.

(is wel zo interessant nl. op een discussieforum!)

Grtz.

avatar van Bassievrucht
4,0
Dit boek staat aardig in de belangstelling met z'n 20 jarig bestaan. Heb hem in de kast staan, maar nog niet gelezen. Dit omdat Vals licht me niet heel erg kon boeien... dus de eerste kennismaking met Zwagerman viel wat tegen. Revanche voor Zwagerman binnenkort, kijken of ik deze wel leuk vind.

Btw. Valt me heel erg op dat Zwagermans boeken op boekmeter bijzonder laag gewaardeerd wordt in vergeleken met zijn status als (toch wel) groot schrijver.

avatar van Aazhyd
2,5
Het is een typisch hype-boek. Alleen al de titel wijst daarop. Het werd net als de eerste van Grunberg overhypt. Stop veel sex en drugs en nihilisme in je boek en het verkoopt als een trein. Althans in Nederland.

Het verhaal boeide me niet en de personages deden me ook helemaal niets.

avatar van Jasper
5,0
Aazhyd schreef:
Het is een typisch hype-boek. Alleen al de titel wijst daarop. Het werd net als de eerste van Grunberg overhypt. Stop veel sex en drugs en nihilisme in je boek en het verkoopt als een trein. Althans in Nederland.


Toch geloof ik niet dat het de debuterende Zwagerman om 'verkopenverkopen' te doen was. Ik vind het veeleer een geslaagde manier van een tijdperk beschrijven - en daar hoort een bepaalde pathos bij die Zwagerman niet schuwt.

avatar van slowgaze
2,0
Zwagerman is een prutser die graag de decadente, stoere jongen uit wil hangen. Hij leert eerst maar eens schrijven.

avatar van Bassievrucht
4,0
Waar een Boekenweekgeschenk al niet goed voor kan zijn.

Zoals gezegd, na Vals Licht stond het idee om meer Zwagerman te lezen me niet aan. Dat terwijl ik Gimmick al in de kast had staan. Na het overtuigende Duel ben ik er alsnog in begonnen.

Platvloers lees ik hier. Misschien Maar dan toch zeker ontzettend goed tentoon gesteld. De karakters zijn mateloos fascinerend. Het hele beeld van de omhooggevallen, cokesnuivende kunstenaars en het hele wereldje erbij is ontzettend goed neergezet. Het verhaal loopt moeiteloos over van de een in de andere boeiende, soms ronduit walgende scene. Overal echter wel fascinerend, lekker rauw en doorspekt met humor. Walter Raam is een geweldig protagonist. Het is alleen jammer dat, zoals eerder gezegd, hij niet echt een ontwikkeling lijkt door te maken - naast dat hij zich nog meer stort in een wereld vol onenightstands en drugsgebruik.

Misschien dat Slowgaze eerst maar eens moet leren lezen, want schrijven kan Zwagerman absoluut wel. Een nogal loos commentaar, want stilistisch gezien is dit een pracht van een boek. Dat niet iedereen met de manier van schrijven overweg kan snap ik, maar om er zo'n argumentloos commentaar op te geven is niet fair - maar tegelijk een goed recht.

2,0
Boek leest lekker weg en is niet ingewikkeld. Ook leuk als je geïnteresseerd bent in merknamen uit de jaren 80 en niet de diepgang zoekt.

avatar van slowgaze
2,0
Bassievrucht, jij wil polemiseren met mij? Dat mag.
Of dhr. Slowgaze moet leren lezen kan hij kort zijn, dat kan hij. Stilistisch is het nog wel aardig te noemen ja, maar qua plot, stof, motieven, etcetera is het gewoon vreselijk weinig boeiend en doet me vooral denken aan het braafste jongetje van de klas dat opeens begint te beweren dat hij met zijn neus in wit poeder heeft gezeten, terwijl hij de tieten van een hoer betastte, terwijl iedereen weet dat ie gisteravond én -nacht World of Warcraft zat te spelen.

avatar van HankMoody
2,5
Matig boek.

Toen ik de synopsis las dacht ik dat het wel een boek is dat mij goed zou gaan bevallen.
Maar het deed me vaak denken aan een slechte Brusselmans en waar het bij Brusselmans wel werkt, werkt het hier niet.
Ik vind het ook te platvloers, de humor nogal makkelijk en de personages irritant.
Het begin en einde vind ik wel goed maar alles daar tussenin was niet echt boeiend.
De schrijfstijl is nogal simpel wat mij ook niet kon bekoren.
Een geforceerde bedoeling die niet choqueert, intrigeert of amuseert.

2.5

avatar van slowgaze
2,0
Synopsis? Je bedoelt: "snuif-snuif-verveel-hé disco-ach Sammie ik huil om je-snuif-snuif-verveel-verveel-ik kijk videoclips maar toch verveel ik me al komt Nick Cave langs op MTV-verveel-snuif-ach Sammie ik huil om je"?

avatar van Bassievrucht
4,0
Slowgaze, ik geloof je best hoor, ieder zijn smaak en mening. Je eerste commentaar bevatte alleen bijzonder weinig inhoudelijke argumenten, that's all.

avatar van slowgaze
2,0
Touché, mijn eerste commentaar bevatte inderdaad geen argumenten, maar ik moet nu eenmaal mensen gaan provoceren. Dat doe ik graag.

4,0
Succes ermee

0,5
godverdomme kutboek, ongelooflijk saai

3,5
Problematisch boek.

Aan de ene kant is het saai. Dat klinkt raar als je leest wat onze held Raam allemaal beleeft. En in welk tempo (hij is iemand van weinig reflectie). Maar snel besef je dat alles wat hij meemaakt dingen zijn die hem overkomen, zelden ben ik zo'n passieve protagonist tegengekomen en dat begon me vreselijk te irriteren.

Aan de andere kant is daar die onthutsende, verbijsterende schets van het kunstenaarsmilieu met typeringen van personages en situaties die zo overdreven lijken, maar ook weer authentiek overkomen. Een wereld waarin alles schaamteloos en openlijk om geld draait (OK, en nog een klein aantal basale dingen). Die misschien alleen maar zo geanalyseerd kan worden door iemand die al aan de zijlijn is gaan staan. Dus toch nog een boek dat tot nadenken stemt.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:01 uur

geplaatst: vandaag om 11:01 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.