menu

Imot Kunsten - Tomas Espedal (2009)

Alternatieve titel: Tussen April en September

mijn stem
2,50 (2)
2 stemmen

Noors (Bokmål)
Autobiografisch / Ideeënliteratuur

160 pagina's
Eerste druk: Gyldendal, Oslo (Noorwegen)

Twee slagen van het lot gooien het leven van een schrijver overhoop: eerst overlijdt zijn moeder, kort daarna zijn ex-vrouw. Hij blijft alleen achter met hun jongste dochter. Hij probeert de plaats van haar moeder in te nemen, maar daarmee ontneemt hij haar de vader die zij nodig heeft. Langzaam ontglipt zij hem. Wanhopig zoekt hij houvast in zijn eigen geschiedenis, waarin zijn moeder een allesbepalende rol heeft gespeeld. Wist ze wat ze daarmee aanrichtte? Waar gaat liefde over in verraad? Wat betekenen moeder-  en vaderschap? Wat is een familie eigenlijk? Aarzelend stelt hij op schrift wat hij op zijn zoektocht ontdekt. Daarmee stelt hij zijn kunst, het schrijven, in dienst van het leven.

zoeken in:
avatar van Donkerwoud
3,0
Als schrijver en rouwende mens bevroren in de tijd. Of zoals de ik-verteller in 'Tussen April en September' (2009) twee zware klappen krijgt te verwerken wanneer kort achter elkaar zijn moeder en ex-vrouw overlijden. Zo moet hij niet alleen zijn eigen verdriet verwerken, maar ook een soort moederrol vervullen voor zijn rouwende tienerdochter. Hoe hebben deze vrouwen hem gemaakt tot de man die hij nu is? En belangrijker nog: hoe nu verder? Het schrijverschap en de zorg voor z'n kind vragen immers om te ontwaken uit zijn sluimerstand en opnieuw betekenis te geven aan het verstrijken van de tijd. Het maakt 'Tussen April en September' (2009) gelaagder dan alleen een psychologisch gemotiveerde rouwroman. Bij vlagen beeldschoon hoe Espedal zijn naturalistische sfeerbeschrijvingen laat overlopen in poëtische bespiegelingen over een rouwende man die probeert te schrijven. Niet zoekend naar een muze, maar ondanks afwezigheid en verlies tot inspiratie komen. Een beetje overgestileerd en hermetisch is 't overigens wel. Ik kreeg als lezer steeds het gevoel dat je nooit vat krijgt op de pijn of het verdriet, omdat Espedal literair vernuft zwaarder laat wegen dan rauwheid. Daar komt bij dat hij voor een korte roman nogal wat zijsprongen inslaat om verschillende familiegeschiedenissen erin te verwerken. Niks of niemand komt écht tot leven door een fragmentarische opzet waarin emotie te weinig tijd krijgt om te beklijven.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:53 uur

geplaatst: vandaag om 14:53 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.