menu

Unterm Birnbaum - Theodor Fontane (1885)

Alternatieve titel: Onder de Perenboom

mijn stem
3,83 (3)
3 stemmen

Duits
Psychologisch / Thriller

176 pagina's
Eerste druk: G. Grote’sche Verlagsbuchhandlung, Berlijn (Duitsland)

In een klein dorp aan de Oder drijven Abel Hradscheck en zijn vrouw Ursel rond 1850 een bloeiende herberg en groothandel. Maar Abel is verslaafd aan gokken en heeft speelschulden. Wanneer zijn schuldeiser betaling eist, overtuigt Abel zijn vrouw ervan mee te werken aan een ingenieus moordplan, waardoor de schuld in een keer verdwenen is. In het plan speelt het twintig jaar oude lijk van een Franse soldaat, dat Abel bij toeval in zijn tuin ontdekte, een belangrijke rol. Alles lijkt te verlopen zoals Abel het had uitgedacht, maar hij heeft geen rekening gehouden met een spelbreker: hijzelf.

zoeken in:
avatar van liv2
4,5
Wordt in vertaling uitgebracht door Wereldbibliotheek.

avatar van liv2
4,5
In een kleine Pruisische dorpsgemeenschap wordt een moord gepleegd. Fontane gebruikt dit gegeven om zijn lezers in een bedrieglijk eenvoudig maar wonderschoon proza een thriller van de bovenste plank voor te schotelen. Een thriller die niet zozeer draait om de misdaad zelf, noch om de daders en hun motieven, want die zijn vanaf het begin bekend. Wel gaat het over wat schuld na een misdaad met mensen doet. De ene wordt erdoor verteerd de ander probeert zijn hachje te redden.

Maar de grote levensles van dit verhaal/parabel/thriller is toch wel best samen te vatten in deze oude uitdrukking: Al loopt de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel

Als laatste, bij lezing sta je stomverbaasd dat dit verhaal in 1885! werd neergepend. Nergens komt dit boek en de gebruikte taal gedateerd over, integendeel zelfs. Het zou evengoed anno 2017 geschreven kunnen zijn.


avatar van Raskolnikov
3,0
Onder de Perenboom voelt als een kort verhaal rond een clou, opgerekt naar een korte roman. Op zich werkt dat, juist omdat tijdsverloop een belangrijke rol speelt in het verhaal rond een moord-zonder-lijk dat een dorpsgemeenschap met wisselende aandacht bezighoudt. Die wisselende aandacht vond ik treffend; hoe (nieuws)hypes komen en gaan, hoe het oordeel van de massa over mensen door opportunisme ingegeven is, en men alsnog van het voetstuk kan vallen over een oude kwestie, is iets wat we anno 2017 nog terugzien. Het mysterie vond ik wel wat traditioneel opgelost (hoofdpersonage doet zichzelf met karakterzwakte de das om), en de personages vanwege het korte bestek weinig uitgewerkt. Om niet te zeggen soms karikaturaal. Een prettig tussendoortje op het grensvlak tussen whodunnit en zwaardere literatuur.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:27 uur

geplaatst: vandaag om 11:27 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.