menu

An der Baumgrenze - Thomas Bernhard (1969)

Alternatieve titel: Op de Boomgrens

mijn stem
3,62 (4)
4 stemmen

Duits
Psychologisch

94 pagina's
Eerste druk: Residenz, Salzburg (Oostenrijk)

De gevangene Kulterer, die uit de discipline van de gevangenis, waar hij verhalen schrijft, in de hopeloosheid van de buitenwereld gestoten wordt; de landeigenaar die, als er in het paviljoen onder zijn regie een stuk zou worden opgevoerd, zelfmoord pleegt; en de broer en zus die naar de boomgrens reizen, waar alles ophoudt te bestaan en elke vorm van leven bedreigd wordt. In de drie verhalen van 'Op de boomgrens' is van misnoegen geen sprake, althans niet expliciet. De schrijver is met zijn personages begaan, zonder ook maar een spoor van sentimentaliteit. De boomgrens is te zien als een pijngrens, waarop het leven nog maar net uit te houden is.

zoeken in:

...stilte...
De NRC recensie is niet meer te bekijken liv2.

Mooi dat er bij IJzer nog iets van Thomas Bernhard is uitgegeven. Ik heb zijn boeken verslonden in de jaren 90 toen ik zelf nogal teruggetrokken leefde...

Nog wel beschikbaar is dit artikel uit De Groene Amsterdammer:

De glanzende kiemcel – De Groene Amsterdammer

avatar van psyche
4,0
psyche (crew)
Op de boomgrens is geschreven in een heldere vlot lezende stijl, zonder poespas. Toch zijn er enkele zinnen die ik in alle rust moet lezen, wat staat daar eigenlijk?
Drie korte verhalen waarbij het eerste verhaal mij het meest raakt, een man die als het ware er tegenop ziet om van 'binnen' de gevangenis weer naar buiten te gaan. Buiten de gevangenis is er geen stilte, daar moet de gevangene zich weer terugtrekken om zichzelf te zijn. Ik denk: een ander gaat ervoor het klooster in ...
Het tweede verhaal begint met de zelfdoding van een landeigenaar, langzaamaan wordt helder wat hem hiertoe gedreven heeft.
Het laatste verhaal speelt zich af nabij een boomgrens, ik vind dit wat karig qua inhoud. Het spreekt me misschien daarom wel het minst aan.
Al met al
4*

...stilte...
Meestal wacht ik tot een boek ergens tweedehands te vinden is, maar in dit geval kan ik lang wachten. Wie leest er nog Thomas Bernhard tegenwoordig? Het zegt genoeg dat bijna alle stemmen hier op BoekMeter van mijzelf afkomstig zijn.
Daarom ben ik er toe overgegaan om deze verhalenbundel bij uitgeverij IJzer te bestellen. IJzer is een bijzonder sympathieke uitgeverij die prachtige boeken uitgeeft en wordt beheerd door één persoon die ook het verzenden van de boeken zelf verzorgt.
En in de door Willem bijgevoegde voorjaarsbrochure kom ik tot de verassende ontdekking dat er in april nog een roman van Thomas Bernhard in vertaling verschijnt Holzfällen. Eine Erregung vertaald als Houthakker.
Zal dan eindelijk de tijd rijp zijn voor een herontdekking van deze geweldige schrijver? Misschien helpt het dat niemand minder dan Javier Marías een bewonderaar van hem is...

...stilte...
Drie sterke verhalen van Thomas Bernhard, maar in een andere stijl geschreven dan de roman Vorst die in de zelfde periode is ontstaan. De toon is wat afstandelijker.
Het eerste verhaal gaat over een gevangene die toestemming heeft om te schrijven binnen de gevangenis (een voormalig klooster). Uiteindelijk wordt hij vrijgelaten en er komt een einde aan zijn "vrijheid". De laatste zin van het verhaal beschrijft het landschap dat hij inloopt. De tranen sprongen mij in de ogen en dat heb ik niet vaak bij een boek.
Het tweede verhaal werkt naar mijn gevoel naar de volgende zin toe: De duisternis die hier heerst... niets kan je helpen om aan je zelf te ontsnappen.
In het derde verhaal (en titelverhaal) beschrijft een afgelegen en vrijwel onleefbare plek en de inhoud van de gebeurtenissen zijn zo gecompliceerd dat je je afvraagt hoe het mogelijk is dat in zo'n kort verhaal kwijt te kunnen. Het laat je samen met de ik-persoon in verwarring achter...

Gast
geplaatst: vandaag om 10:40 uur

geplaatst: vandaag om 10:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.