menu

Campeón Gabacho - Aura Xilonen (2015)

Alternatieve titel: De Cowboykampioen

mijn stem
3,17 (3)
3 stemmen

Spaans
Sociaal

352 pagina's
Eerste druk: Random House, Mexico Stad (Mexico)

De 17-jarige Liborio is een tengere en schuchtere jongen die de armoede van zijn Mexicaanse familie ontvlucht. Zonder papieren komt hij terecht in een Amerikaanse stadje net aan de andere kant van de grens met Mexico. Hij krijgt een baantje in een boekhandel en leest vrijwel alle boeken in de winkel om zijn taalgebruik te cultiveren en zijn kennis te vergroten. Hij wil namelijk indruk maken op het 19-jarige meisje dat hij heeft gered toen ze op straat werd lastiggevallen. Bij die vechtpartij is hij een bokstrainer opgevallen die hem onder zijn hoede neemt en een professioneel bokser van hem wil maken. Nu zal hij eindelijk iets van zijn leven kunnen maken, verwacht Liborio, maar zo gemakkelijk gaat dat niet.

zoeken in:


avatar van liv2
3,0
De jonge Mexicaan Liberio, illegale ex-katoenplukker en intelligente overlevingskunstenaar strandt in een kleine Amerikaanse stad. Hij wordt tewerkgesteld als manusje-van alles in een kleine boekenwinkel waar hij langzaamaan de literatuur ontdekt. Via flash-backs komt de lezer meer te weten over zijn ellendige verleden en vlucht uit Mexico. De passages over de oeverloze brutaliteit waarmee illegalen worden opgejaagd als wild en de beproevingen van vluchtelingen worden sterk neergezet.

Het is dus deze gevoelige straatvechter die tot de lezer spreekt. Hij doet dat in zijn eigen straattaal die doorspekt is met woorden die hij opgepikt heeft uit zijn gelezen boeken. Woorden die soms zo moeilijk zijn (en soms foutief gebruikt of gespeld) en die zo sterk contrasteren met zijn gebruikelijke woordenschat dat het grappig en aandoenlijk wordt.

voorbeeldje: "Ik schop er wanhopig op los zonder de pijn in mijn schenen te registreren, maar degenen die aan me trekken zijn met meer dan mijn anafylactische krachten aankunnen" of "Meneer Abacuc past op de kleuters, die exaforisch, frenetiek joelen als hij ze rondjes laat draaien"

Naarmate het boek vordert wordt zijn taal beter en beter om te eindigen in foutloze zinnen. Het is voornamelijk deze vondst die het boek tot een hoger niveau tilt en waardoor je als lezer niet anders kan dan sympathie voelen voor deze uitzonderlijke jongen.

Waar schort het dan een beetje? De schrijfster wil zo graag kost wat kost een hoopvolle boodschap brengen (waar niets mis mee is) waardoor ze in de tweede helft van het boek de pedalen verliest. Het feel-good gehalte wordt er echt te dik bovenop gelegd en dit vond ik jammer.

Toch wel een mooi maar vooral origineel debuut van deze 19 jarige schrijfster.

avatar van Abubakari
3,0
Ik ben het in grote lijnen met Liv eens, het is allemaal wat te 'mooi om waar te zijn' waar ik liever een ruw verhaal waarin het realisme een grotere rol speelde had gelezen. Op straat leven en werkelijk iedereen verdringt zich om je maar te helpen, was het maar waar...

Neemt niet weg dat het wel een leuk boek is, Kapitein Haddock is er qua scheldrepertoire niets bij en er valt genoeg te beleven, dus verder wel okay. Ik las dat Aura Xilonen nog meer boeken over Liborio wil gaan schrijven, wellicht een trilogie, ik weet niet of ik dan weer aan ga haken want zo bijzonder vond ik het nou ook weer niet.

avatar van Donkerwoud
3,5
Het was even schrikken toen ik halverwege 'De Cowboykampioen' (2015) besloot om auteur Aura Xilonen eens te googelen en toen niet de zachtmoedig ogende, een beetje te dikke en kale dertiger zag die ik me al lezende inbeeldde, maar een tienervrouw met een ontwapenend grote glimlach. De cover van mijn Nederlandse versie gaf ook niks prijs van het geslacht van de acteur, met daarop een afbeelding van een skelet in de volkstraditie van Día de los Muertos (Dag van de Doden), twee vechthanen in de oogkassen en een grote cowboyhoed op het hoofd. Om maar te zeggen dat vrouwenauteurs geen vrouwenboeken schrijven, nietwaar!? 'De Cowboykampioen' (2015) is een rauw verhaal over een Mexicaanse jongeman die door zijn ontwortelde migrantenbestaan zo goed klappen leert incasseren en uitdelen dat hij het goed doet als bokser. Auro Xilonen maakte er een underdog-verhaal van in de Amerikaanse traditie 'van krantenjongen tot miljonair', maar met de twist dat haar hoofdpersoon (Liborio) met elke kaakslag, stevige rechtse en knock-out ontdekt dat jezelf moeten invechten tegen een prijs komt. Hoewel de slang en de straattaal uit het Spaanstalige origineel wat kinderlijk en geforceerd voelt, is het sterk hoe hiermee het integratieproces van de hoofdpersoon ook talig wordt vormgegeven.

Anders dan liv2 en Abubakari vond ik het nu juist níet hoopvol en opbeurend, maar eerder een tikkeltje wrang dat het enige waarvoor Liborio de drive vindt om door te knokken, namelijk zijn liefde naar dat oudere meisje, kwijtraakt als zij voor een Amerikaanse jongen kiest. Librorio is dan wel een overwinnaar, maar hij is toch ergens iets wezenlijks van zichzelf kwijtgeraakt. Allesbehalve een happy end, en ik ben benieuwd of het deze jonge auteur gaat lukken om dat conflict door te zetten naar haar vervolgromans.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:59 uur

geplaatst: vandaag om 19:59 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.