menu

Beast - Paul Kingsnorth (2016)

Alternatieve titel: Beest

mijn stem
3,00 (2)
2 stemmen

Engels
Psychologisch

176 pagina's
Eerste druk: Faber & Faber, Londen (Verenigd Koninkrijk)

In 'Beest' verlies je je in de wereld van Edward Buckmaster, een man alleen op de hei. Wat hij heeft achtergelaten weten we nog niet; wat er in het verschiet ligt is een existentiële strijd tegen de elementen en tegen iets wat zich in de periferie van zijn zicht bevindt: een wezen dat hem achtervolgt. 'Beest' is een beschrijving van eenzaamheid en van de zoektocht naar de waarheid.

zoeken in:

avatar van ...stilte...
Ha...eindelijk weer iets dat mijn aandacht trekt!

avatar van liv2
3,0
Een man, alleen op de hei is op zoek naar de kern der dingen, zichzelf, 'het iets'.
Door, in verstilling, op zichzelf en het landschap te zijn aangewezen zoekt hij antwoord op de vraag: 'wat is mijn levenswerk?'. Het is vooral het landschap dat hem verhalen vertelt.

Dit boek is een lange meanderende gedachtenstroom die de lezer de geest van de man laat zien. En deze evolueert naarmate de tijd vordert.
In het begin spreekt de man nog met volzinnen met punten en komma's maar in het tweede deel worden de zinnen korter zonder interpunctie, opgejaagder ook. Dit illustreert vooral hoe de man meer en meer het gevoel van tijd verliest en zijn perceptie meer en meer zintuiglijk wordt.

Dit boek, zonder écht verhalend element, is bij vlagen meeslepend maar soms ook monotoon en naar het einde toe zelfs zeer repititief waardoor ik als lezer mijn aandacht en de zin om écht door te lezen een beetje verloor.....

avatar van the Cheshire cat
Zeer boeiende aflevering van Tegenlicht: De aarde draait door - VPRO Tegenlicht - VPRO, over schrijver (onder andere van dit boek) en voormalig milieu-activist Paul Kingsnorth die met zijn gezin een teruggetrokken bestaan leidt in Ierland en van mening is dat de milieubeweging in een valkuil is gestapt door de economische taal over te nemen.
Een triest beeld van een hert dat zielsalleen door een gigantisch windmolenpark dwaalt en dan dat lawaai erbij dat die windmolens produceren! Heb met veel belangstelling naar deze docu gekeken en ik ben het ook volledig eens met Kingsnorth. Wat hij op het einde zegt wil ik nog wel even citeren hier:

We hebben geen centrale godsdienst. Maar vooral: geen notie van iets wat groter is dan onszelf. Iets om voor te buigen, dat ons deemoed inboezemt. Of het nou een god of godin of de goddelijke natuur is... Volgens onze vooruitgangsmythe zijn we de godsdienst ontstegen. Als wij niet geloven in iets hogers, gaan we dingen kapotmaken. Wat we nu doen. We vinden onszelf in het middelpunt. We zijn verworden tot individuen die de wereld opeten. Als onze cultuur, of wat het ook gaat worden, een toekomst wil hebben, dan moet die liggen in de erkenning van het sacrale in de natuur. Dan moeten we terug, of vooruit naar een bijna heidens of animistisch ontzag voor het goddelijke in alles. Goden in zee, goden in steen, geesten in de lucht, hoe je het ook wilt noemen.


Gast
geplaatst: vandaag om 16:39 uur

geplaatst: vandaag om 16:39 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.