menu

En la Penumbra - Juan Benet (1982)

Alternatieve titel: In de Schemer

mijn stem
4,50 (1)
1 stem

Spaans
Psychologisch

184 pagina's
Eerste druk: Bedia, Santander (Spanje)

Deze tragikomische roman draait om de komst van een boodschapper naar een dorp. Deze boodschapper wordt daar door drie vrouwen verwacht en vanuit de plannen die ieder met hem heeft onderling betwist: een landeigenaresse - ooit slachtoffer geworden van een archaïsch ritueel dat haar van haar geliefde heeft gescheiden -, haar (vermeende) nichtje en de vriendin van het nichtje. Daarnaast is er een voormalige mijnwerker die buiten het dorp in een barak bij een verlaten mijn een kluizenaarsbestaan leidt en die de boodschapper - die in werkelijkheid misschien wel een toevallige zwerver is - voor zíjn plannen tracht te gebruiken. Maar alle plannen ten spijt loopt alles uit op een onverwachte ontknoping.

zoeken in:
...stilte...
'En de beelden vertroebelen. Want het geheugen herinnert de dingen omgekeerd, zo zit dat nu eenmaal, en het is niet mogelijk ze opnieuw van de goede kant te bekijken.'

Dit citaat uit In de schemer, Benet's laatste roman en als eerste in vertaling door IJzer uitgegeven, past mooi bij de volgorde van uitgave van het werk van Juan Benet. Na In de schemer zijn de twee novellen Een graf en Tumba, een legende uitgegeven door Kievenaar als voorbereiding op het volgend jaar te verschijnen Je zult terugkeren naar Région, Benet's eerste en belangrijkste roman en waar al het andere werk van Benet uit voort is gekomen... (wie dit nog kan volgen is rijp om Juan Benet te gaan lezen)

In de schemer wordt gezien als de meest toegankelijke en komische roman die hij heeft geschreven. Maar makkelijk is het daarom nog niet, want het verhaal zit als een op te lossen puzzel in elkaar... (en nu ik het uit heb zit ik nog met zoveel vragen dat ik geneigd ben om het onmiddellijk te gaan herlezen) Regelmatig liep ik vast in duizelingwekkende zinsconstructies en hersenspinsels van personages die zelf soms ook de draad wel eens kwijtraakten.

Plotseling overviel hem een duizeling; een duizeling waarin stil met elkaar strijdende, ongrijpbare stukjes van het verleden in het wilde weg ronddraaiden, zonder nu helemaal betekenisloos te zijn; er was een losse, uit zijn verband gerukte zin en een vergeten gezicht en voor een ogenblik een vaag beeld dat steeds weer verdween, dat op het punt stond om helder in de film van zijn geheugen te verschijnen, maar weer wegzakte en slechts het spoor van een onherstelbaar verlies achterliet, de aanwezigheid van een verleden dat zich niet in het lichaam bevindt, dat door een donkere ruimte zwerft om na een plotseling opflakkeren opnieuw uit te doven in het duister, zonder dat er ook maar iets van overblijft, behalve een onuitgesproken veronderstelling.

Nu heb ik dus In de schemer gelezen als voorbereiding op het nog te verschijnen Je zult terugkeren naar Région en waar ik ongetwijfeld weer het spoor bijster zal raken...

Rest mij nog om te zeggen dat In de schemer een fantastisch mooie roman is (die evenals de novellen eindigt met een val).

avatar van Geerard
4,5
Leuk om te lezen dat je ook fan van Benet bent ...stilte.... Ik ga snel meer van hem lezen in de donkere maanden van het jaar. Ik kan me bij deze roman nog wel herinneren dat ik bijna direct weer opnieuw was begonnen. De puzzelstukjes die ik had gelegd gaven zo een indrukwekkend beeld weer, dat ik ontzettend nieuwsgierig was naar de verpletterende indruk die het gehele beeld misschien wel achter zou laten. Ik herinner me niet alles meer, maar een van de dingen die me bij is gebleven is dat het nichtje van de tante volgens mij de dochter is van haar tantes zus en de man die oorspronkelijk uitgehuwelijkt was aan de tante zelf. En het einde leek te verraden dat in ieder geval het nichtje daar op de hoogte van was en dat de tante alles op alles wilde zette om aan haar eigen verhaal vast te kunnen houden.. Ik ga dit zeker nog een keer herlezen

Gast
geplaatst: vandaag om 08:49 uur

geplaatst: vandaag om 08:49 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.